Haberler

Uzmanlar Aliağa'daki Gemi Kazasını Değerlendirdi

Abone Ol

İzmir'in Aliağa ilçesinde gemi söküm tesislerinde iki geminin çarpışması sonucu petrol atıklarının denize dökülmesini değerlendiren Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Görevlisi Yard.Doç.Dr.Kemal Can Bizsel, "Petrol zararlı"...

İzmir'in Aliağa ilçesinde gemi söküm tesislerinde iki geminin çarpışması sonucu petrol atıklarının denize dökülmesini değerlendiren Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Kemal Can Bizsel, "Petrol zararlı bir atık, canlıların yaşadığı habitatı mahvettiği için de ekosisteme ciddi bir zarar vermesi söz konusu" dedi.

Yard. Doç. Dr. Kemal Can Bizsel, bölgenin temizlenme aşamasının kumluk yüzeyinden meşakkatli olabileceğini belirterek, "Kıyıya vurduğu için sahil şeridinde kumluk plaj tabir ettiğimiz kumluk alanın temizlenmesi, kayalık varsa kayalık alanlara göre daha meşakkatli olacak. Kumluk üzerinde bu atık nüfuz ettiği için içine yüzeyin altına da nüfuz ettiği için burada yürütülecek temizlik çalışmaları daha zorlu bir kısmı temizlenemeyebilir. Bunlar tekrar kusabilir. Kayalık olmuş olsaydı yüzeyin altına nüfuz etmediği için daha kolay temizlenebilir ve zarar da daha az ölçüde olabilir. Umarız az bir kısmı kumluktur" dedi.

Olayın canlılar üzerindeki etkilerinde iki önemli ana unsurun göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çeken Bizsel, "Birisi bu canlıların yaşadıkları alanların zarar görmesi. Yaşanılamayacak hale gelmesi. Diğeri de bu atığın yaratabileceği mekanik ve toksik canlıları üzerinde de olabilir" diye konuştu.

Turizm yelpazesinde bölgenin popülaritesinin bulunduğunu hatırlatan Bizsel, zararın ekonomik boyutlarının da olabileceğini açıkladı. Bizsel, şöyle konuştu:

"Petrol zararlı bir atık, petrol türevi ne olursa olsun. İçinde petrol kökenli yağ ve diğer maddeleri içeriyor. Bu atığın canlılar üzerinde toksit etkiler yarattığı biliniyor. Ayrıca canlıların yaşadığı habitatı mahvettiği için de ekosisteme ciddi bir zarar vermesi söz konusu. Yapılan etkinin büyüklüğü, küçüklüğünün, ciddiyetinin belirlenmesi ciddi bir keşif gerektirmektedir. Çok küçük bir alan etkilenmiş olsa da, o alan çok kritik bir öneme sahip olabilir. Balıkların ürediği alan olabilir. Bu o zaman ekosisteme maliyeti hem ekonomik anlamında da zararı olabilir. Orası çok popüler turizm alanıdır. Bu alan görülen o ki epey bir süre kullanılamayacak. Özellikle de sezonun başında. Ekonomik sonuçları doğacak. Tam bir keşif yapmadan maliyetlerini belirlemek afaki olabilir."

Bölgenin temizlik aşaması hakkında bilgi veren Araştırma Görevlisi Dr. Enis Darılmaz da, geniş çaplı zararlara yol açmaması için hızlı müdahalenin şart olduğunu söyledi. Temizleme çalışmalarında kullanılacak kimyasal maddelerin uluslararası çapta denendiğini ifade eden Darılmaz, "Temizlik için de yetkili firmalara haber verilmiştir. Bu firmaların kullanacakları kimyasallara gelince uluslararası firmalar olduğu için çevreyi çok fazla tehdit etmeyecek kimyasallar kullanacaklardır. Dökülen petrol, eğer düşük molekül ağırlıklı fraksiyonlar içeriyorsa suya çok kolaylıkla nüfuz edebiliyorlar. Molekül ağırlığı yüksek olanlar çok fazla ise bunların dibe çökme ihtimali var. Bu da zaman içinde dipteki canlıları etkileyecek ve belki de ölümüne yol açabilirler" dedi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Dokuz Eylül Üniversitesi Kemal Can Aliağa İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title