Uzmanlar Bayramda Aşırı Et Tüketimine Karşı Vatandaşları Uyardı
Üsküdar Üniversitesi İstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi Beslenme Uzmanı Gizem Köse, kurban kesimiyle birlikte kimi ailelerin sabah, öğle ve akşam öğünlerinin her birinde sofrasında et bulundurduğunu belirterek, sabahları et yemenin doğru...
Üsküdar Üniversitesi İstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi Beslenme Uzmanı Gizem Köse, kurban kesimiyle birlikte kimi ailelerin sabah, öğle ve akşam öğünlerinin her birinde sofrasında et bulundurduğunu belirterek, sabahları et yemenin doğru olmadığını, insanların bayram sabahlarına 2 bardak ılık su ve hafif kahvaltı ile başlangıç yapılması gerektiğini vurguladı.
Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Hastanesi Beslenme Uzmanı Gizem Köse kurban bayramındaki et tüketime karşı önemli uyarılarda bulundu. Etin kesim ve saklanma koşullarına ilişkin de önemli uyarılarda bulunan Köse, bekleyen etin daha lezzetli ve kıvamlı olacağına dikkat çekti. Köse, bayramda ikram edilen çikolata ve şekerlerden uzak durulması gerektiğinin de altını çizerek, etin yanında kesinlikle yeşilliğin de tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
-"KURBAN ETİ SATIN ALINMADAN ÖNCE MUTLAKA VETERİNER KONTROLÜNDEN GEÇMİŞ OLMALI"-
Kurban bayramında kesilen havyan etlerinin alınması ve depolanmasına ilişkin de uyarılarda bulunan Köse şunları kaydetti:
"Kurban eti satın alınmadan önce mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş olmalıdır. Kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. İlk 24 saat ölüm katılığı (rigormortis) denilen durum ortaya çıkar. Bu yüzden et dinlendirilmeli ve 1 gün sonra tüketilmelidir. Aksi halde sindirim problemleri ve pişme zorluğu ile karşılaşılabilir. Etin depolanmasında bazı hatalar yapılmaktadır. Büyükbaş hayvan etleri soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Büyükbaş hayvan etlerinde 0 derecede 7-10 gün bekletildikten sonra tam yumuşamaktadır ve etin lezzeti, kıvamı yerine oturmaktadır."
-"ETİ ÇÖZDÜRME İŞLEMİ KALORİFER ÜZERİNDE, AÇIKTA YA DA SICAK SUDA BEKLETİLEREK OLMAMALI"-
Beslenme Uzmanı- Diyetisyen Köse etin saklanma koşullarına ilişkin de şu uyarılarda bulundu:
"Kırmızı et, proteinden zengin olduğundan çabuk bozulma riski vardır. Bu yüzden saklama koşullarına özen gösterilmelidir. Buzdolabı poşetinde en fazla 3 gün, buzlukta -4 derecede en fazla 7 gün, derin dondurucuda -32 derecede en fazla 3 ay saklanmalıdır. Et küçük parçalarda birer yemeklik olacak şekilde poşet ve yağlı kâğıda sarılarak derin dondurucuda saklanması en uygun koşul olacaktır. Böylece çözdürme işlemi de kısa sürecek bu da bakteri oluşumunu engelleyecektir. Çözdürme işlemi kalorifer üzerinde, açıkta ya da sıcak suda bekletilerek olmamalıdır. Buzdolabında ya da mikrodalgada çözdürme uygun seçeneklerdir."
-"KIRMIZI ETİN GÜNLÜK TÜKETİM MİKTARI 90-120 GRAM OLMALI"-
Elde edilen kurban etinin pişirilmesi ve tüketilmesinin bir o kadar önemli olduğuna değinen Köse, kurban etinin pişirilmesiyle ilgili de açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Kırmızı et kendiliğinden görünmez doymuş yağ içermektedir. Dışındaki beyaz yağ katmanı görünür yağdır, kolesterol oranı yüksek olan bu yağları mutlaka ayırın. Özellikle kalp-damar, hipertansiyon ve kan yağ yüksekliği olan kişiler et tüketiminde görünür yağlardan uzak durmalıdır. Etli sebze ve kurubaklagil yemeklerine yağ koyulmamalıdır. Kırmızı etin günlük tüketim miktarı 90-120 gram (3-4 köfte kadar) olmalıdır."
-"SEBZEYİ İHMAL ETMEYİN"-
Kurban bayramında et tüketimi sebebiyle sebze tüketimi azaldığını ama etin içerisindeki protein ve demirden faydalanılması için mutlaka yanında yeşillikli sebze ya da salata tüketiminin olması gerektiğini vurgulayan Köse şu bilgileri verdi:
"Demir emiliminde C vitamini yardımcıdır. Bu yüzden tabağınızın yarısını et yarısını sebze ya da salata ile doldurarak tüketiniz. İkram edilen çikolata ve şekerlerden uzak durulmalıdır. Sütlü tatlı tüketimi olabilir. Misafir ağırlayacaklar için örnek tatlılar; muhallebi, sütlaç, kazandibi, güllaç, puding, ayva tatlısı, kabak tatlısı, elma tatlısı şeklinde olabilir. Hem kendiniz hem misafirleriniz için en sağlıklı tatlılar meyveli tatlılardır. İçecek seçiminde de dikkatli olunmalıdır. Meyve suyu, asitli içecek yerine bitki çayı, maden suyu tercih edilmelidir."