Haberler

Uzmanlardan Sıcak Uyarısı

Abone Ol

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları İzmirlileri bunalttı.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları İzmirlileri bunalttı. Vatandaşlar akşam saatlerine kadar süren sıcak havanın etkisini üzerlerinden atmak için çeşitli yollara başvururken, uzmanlar yaşlılar, bebekler ve kalp hastalarının içinde olduğu risk grupları başta olmak üzere çeşitli uyarılarda bulunuyor. Dışarıya çıkmak zorunda kalan vatandaşların bir kısmı serinlemek için ağaç gölgelerine sığınırken, kimi çimlerde uzanmayı, kimi su kenarlarında oturmayı tercih ediyor.

İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Bedia Türkyılmaz, hava sıcaklığının yüksek seyrettiği sıcak havalarda öğle ve akşam saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerektiğini belirterek, yaşlı ve kalp hastalarının dikkatli olması gerektiğini söyledi.

SIVI VE MİNERAL KAYBINA DİKKAT

Uzman Doktor Türkyılmaz, sıcak havaların bebekler ile yaşlıları, kalp hastalığı olanları ve tüm canlıları etkilediğini belirterek şöyle konuştu: "Esas sebep su ve mineral kaybıdır. Bu kaybın etkilerini en aza indirgemek, daha rahat bir hayat sürmek için bazı konulara dikkat edeceğiz. Özellikle bebeğimiz, yaşlımız açısından saat 11'den sonra akşam üstü saat beşe kadar dışarı çıkmayı önermiyoruz hekimler olarak. Güneş ışınlarının direkt gelmesi nedeniyle fark edemediğimiz sıvı kaybı birtakım hastalıklara neden olur. Bebekler, yaşlılar, kalp ve şeker hastaları buna hassastır."

SU, AYRAN VE AYRAN AŞI TÜKETİN

Tüm vatandaşların yeterli oranda sıvı tüketmesini ve yaz mevsimine uygun beslenmesi uyarısında bulunan Türkyılmaz, şu önerilerde bulundu:

"Yeteri kadar sıvı alacağız, bu saatlerde dışarıya çıkmayacağız, çıkıyorsak yazlık kıyafetlerimizle çıkacağız ve şapka kullanacağız. Eve girdiğimizde mutlaka bir duş alarak bu harareti vücudumuzdan atmaya çalışacağız ki ferah ve sağlıklı olalım. Velev ki çıktık, bunlara dikkat ettik. Bol su içeceğiz, bol ayran içeceğiz, bol sebze ve meyve yiyeceğiz ama sebze ve meyveyi çok iyi yıkayacağız. Çünkü özellikle yaz ayları birtakım mikrobik hastalıklar açısından da risk oluşturur." Düzgün yıkanmayan meyvelerin bazı mikroorganizmaların bulaşması için ortam hazırladığını belirten Türkyılmaz, şunları söyledi: "Özellikle ciddi korunma gerektiren örneğin süt gibi ürünler yaz aylarında daha hassasiyet gerektirir. Yoğurdu daha fazla tüketebiliriz, hem kalsiyum içeriği hem serin tüketilmesi hem içerdiği mineraller açısından destekleyici olacaktır. Ege mutfağı bizim için avantaj. Sebzeleri hafif haşlayarak tüketeceğiz, zeytinyağı ve limonla tatlandırarak. Ağır kızartmalar ve yağlılardan uzak kalmak bizi daha sağlıklı yapacaktır. Özellikle kavun, karpuz, taze sıkılmış meyve suları bizim yine yaz aylarında başvuracağımız içecek ve yiyecektir. Domates, peynir, salatalık, yeşillik ve taze sıkılmış meyve sularından oluşmuş bir sabah kahvaltısı idealdir. Özellikle yoğurttan yapılmış çorba ve soğuk tüketilen ayran aşı da denilen -ben bunu çok öneriyorum- çorbayı öneriyorum. Bu tarz yiyecekler bizi daha rahat kılacaktır."

KALP, ŞEKER VE TANSİYON HASTALARI DİKKAT

Türkyılmaz, sıcak çarpması, yaz ishalleri, mikrobik enfeksiyonlar konusunda da uyarılarda bulundu. Türkyılmaz, bu durumlarda yapılacaklar hakkında şöyle konuştu: "Özellikle bebek, yaşlı ve kronik hastalar yaz aylarında üç yönden etkilenir. Birincisi direkt temastır. Bu güneş çarpmasıdır. ya da primer yanıklardır, denize gittiğimizde yaşanan güneş yanıklarıdır. İkinci bir kategori; sıcakların indirekt olarak oluşturduğu hastalıklardır. Bunlar da hijyen veya saklama koşullarına riayet etmememiz nedeniyle ortaya çıkan hastalıklardır. Bu da besin zehirlenmeleri, yaz ishalleridir. Kalp, şeker ve tansiyon hastaları sıcakla bu hastalıklarının en derinine kadar vakıf olacaklardır. Tansiyonları düzene girmeyecektir, kalp zaman zaman sıkıştıracaktır. Bu hastalar ilaçlarını düzenli kullanacak, direkt ilaçlarını mümkün değil kullanmayacaklar. Öğle saatlerinde mecbur kalmadıkça çıkmayacaklar ki kötüye gitmesinler."

Hekim ve sağlık çalışanlarına sıcak ve güneş çarpmaları konusunda hizmet içi eğitimi verdiklerini dile getiren İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Bedia Türkyılmaz, güneş çarpması durumunda hastaneye gelmeden yapılacak olanları da anlattı.

ILIK PANSUMAN VE ILIK DUŞ ÖNEMLİ

Türkyılmaz, hizmetiçi eğitimlerin bu konuda çok önemli olduğunu söyledi. Hemşire, doktor ve sağlık çalışanlarının bunları ayırt etmesinin önemli olduğunu anlatan Türkyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayırt edilme kriterlerini biz onlara anlatıyoruz. Hastalarımıza hastanelerimizi yoğun hasta varlığında bile mutlaka birtakım uyarılarda bulunuyoruz. Gelen hastalar bilgilendirilecek. Sıvı kaybına bağlı bir halsizlik oluşacak, aşırı sıvı kaybı ilerlerse baş dönmesi oluşacak tansiyonun düşmesine karşın, biraz daha ilerlerse baş ağrısı ve ateş yükselmesi oluşur. Ilık pansuman yapacağız. Güneşten uzaklaşacağız. Ferah bir ortama geçeceğiz, üzerimizdekileri çıkarıp; koltuk altı ve kasıklar başta olmak üzere ılık pansuman ya da ılık duş yapacağız. Vatandaşlarımız istedikleri bilgiyi hastanelerimizden ve web sitemizden de alabilirler." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Bedia Türkyılmaz İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title