Haberler

Koronavirüs hastalarına 'telefon' uyarısı: Uzun görüşmeler öksürüğü tetikliyor

Güncelleme:
Abone Ol

Uzmanlar, uzun telefon görüşmeleri yapan Kovid-19 hastalarının, aşırı oksijen tüketimine bağlı olarak öksürük krizine girdiklerini belirtirken, hasta ve hasta yakınlarını telefon konuşmalarını kısıtlamaları konusunda uyardı. İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Mustafa Çetin, uzun telefon görüşmelerini kesen hastanın 2-3 gün içinde rahatladığını söyledi.

İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Mustafa Çetin, koronavirüsle mücadele kapsamında, Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yoğun bakım ünitesi ile yataklı servis arasında bir basamak işlevi gören yakın bakım ünitesi kurduklarını, burada hastaları 24 saat hem monitörler aracılığıyla hem de bire bir gözlemleme fırsatı bulduklarını belirtti.

"HASTANIN DURUMUNUN KÖTÜYE GİTMESİNE NEDEN OLUYOR"

Yaklaşık 3 aydır yaptıkları gözlemlerde hastanın iyileşme sürecini hızlandıracak tespitlere ulaştıklarını anlatan Çetin, "Hasta takiplerinde cep telefonu kullanımıyla ilgili şahit olduğumuz durumlar var. Hasta çok zor nefes alıyor olmasına rağmen 'birileriyle konuşayım, son sözlerimi söyleyeyim' düşüncesiyle ya da yakınları sağlık durumu hakkında bilgi almak için aradığında çok fazla telefonla konuşuyor.

Bu durumun, hastanın sağlık durumunun daha kötü seyretmesine, oksijen ihtiyaçlarının daha çok artmasına neden olduğunu gözlemledik. Hastaların özellikle akciğer kapasiteleri düştüğü için tedavi sürecinde minimum hareket etmelerini istiyoruz. Bu süreçte telefonla konuşmak hastaya fayda sağlamıyor" dedi.

Hastanın iletişim hakkının engellenemeyeceğine ve yoğun bakım dışındaki servislerde hastaların cep telefonu bulundurabildiğine işaret eden Çetin, hastalara durumu anlatıp cep telefonuyla kısıtlı sürelerde konuşma tavsiyesinde bulunduklarını aktardı.

TELEFONLA GÖRÜŞME SÜRESİ AZALAN HASTANIN DURUMU İYİYE GİTTİ

Hastanın her telefon konuşmasının hem öksürüğü tetiklediğini hem de efor kapasitesini zorladığını dile getiren Çetin, "Bu şekilde hasta kısır döngüye giriyor. Hasta iyileşemiyor, oksijen oranı düşüyor, iyiye gidebilecekken öksürük krizine giren hastalarımız oluyor. 60 yaşlarında bir teyzemizin uzun süre öksürük krizleriyle mücadele ettik. Artık tedavide yeşil reçeteyle alınan ilaç kullanımı aşamasına geldik, yine de öksürüğü kesilmiyor.

Sonradan anladık ki eşi her gün 4-5 kez cep telefonuyla arayıp teyzemizden sağlık durumunu soruyormuş. Hem telefonda ağlıyorlar, üzülüyorlar, hem de konuştukça öksürüğü tetikleniyor. Oksijenden ayırmakta çok zorlandığımız hastayı detaylı sorguladıktan sonra konuşma süresinin uzun olduğunu fark ettik ve bunu kestik. 2-3 gün içinde hastamız rahatladı" dedi.

Genç hastalarda da benzer durumlarla karşılaşıldığına dikkati çeken Çetin, cep telefonuyla konuşmamanın genç-yaşlı ayırmaksızın hastanın iyileşme sürecini hızlandırdığını, yatış süresini kısalttığını tespit ettiklerini vurguladı.

HASTA BİLGİLENDİRME SERVİSİ KULLANILMALI

Cep telefonuyla aşırı konuşmanın kısıtlanmasının, önemsiz gibi görünse de tedavi sürecinde büyük bir fark oluşturduğunun altını çizen Çetin, şunları kaydetti:

"Hastaların fiziksel aktivitelerini azaltmanın yanında çok fazla iletişim kurma, kötü düşüncelerin ya da üzüntünün bildirilmesi, hastanın moral ve motivasyonunu da tamamen düşürüyor. 45-50 yaşlarında, genç, hiçbir hastalığı olmayan hastamız odasına girdiğinde bana ilk 'Hocam bende ölüm korkusu var' diyerek ağlamaya başlıyor. Çünkü buranın atmosferi biraz daha farklı maalesef. Bunun üzerine bir de solunum yetmezliği çeken hastaların halini düşünmemiz lazım.

Çok fazla iletişim, hastanın Kovid-19'un fiziksel sıkıntısının yanında psikiyatrik problemler yaşamasına da neden oluyor. Bu nedenle yakınları, hastaları hakkında bilgi almak için hasta bilgilendirme birimini kullanmalı."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Hitit Üniversitesi Mustafa Çetin Çorum Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (6)

Ece:

Akla 5 G yi getirmedi değil...

Yanıtla10
KONUŞAN İNSAN MİKROP ALMAZ, VARSA SAÇAR:

ÇOK KONUŞAN İNSAN BURNUNDAN DEĞİL AĞZINDAN NEFES ALIR, VERİR. ÇÜNKÜ SES İHTİYAÇTAN DOLAYI NEFES ALIP VERME HIZINI ARTTIRIR. BURUN BU İŞLEVİ HIZLI YAPAMADIĞINDAN AĞIZDAN NEFES ALIP VERME YAPILIR. BU DA''''AĞIZ KURULUĞUNA'' SEBEP OLUR. TÜKÜRÜK SALGISI KONUŞMA ESNASINDA ARTMAZ. ARTSA AĞZINIZDAN ÇOK MİKTARDA SAĞA SOLA SAÇILIRDI. AKSİNE AZ SAÇILIR. KURU AĞZA İLK TEPKİYİ BOĞAZ VERİR, BİR ANDA SES KISILIR, KISILINCA DA DÜZELTMEK İÇİN ÖKSÜRME İHTİYACI HİSSEDERSİNİZ. OLAY BU. HASTALIK FALAN TAMAMEN PALAVRA.

Yanıtla00
dr:

konusmak aksama corba yemek kavga programi bakmak da virus yapar saglik sorunu cikar diye aciklama yapin hic olmaz ise aksaka tv bakan mal avratlar biraz azalir belki ellerinde bir cep tv acik pc acik sordugun zaman aksama kadar is yaptim yorumdum der eve geldigin zaman koydugun yerde buluyorsun sanirsam hic haraket bile etmiyorlar bu tip avratlar sayisiz sanirsam

Yanıtla00
TELEFONSUZ ADEM:

Sakar. Benim telefonum yok ama öksürüğüm var.

Yanıtla00
Almanya:

Ha yavaş yavaş geldiniz mi hizaya? Açıklamaya mecbursunuz çünkü hertarafimiz manyetik alan olmuş.. Sözde Korona hergün bir başka belirti hergün bir ilaç bulunuyor fakat hepsi yarına hayal ürünü.. demekki gerçek hastalıkların adresini biliyorsunuz... Eve tıkayarak tamda manyetik diken üstünde oturuyoruz saatlerce..

Yanıtla00
Hasta:

Kesinlikle doğru araştırma bizzat yaşadım umursamayıp devam ederseniz sonuç benim gibi zatürre ye çevirir

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title