Haberler

Vakıf Şehir: Lefkoşa" Turu

Abone Ol

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, "Kıbrıs'taki kadim Osmanlı vakıflarının varlığı ve bu vakıflara ait vakıf kültür varlıklarının dimdik ayakta durması, Kıbrıs Türk'ünün haklı mücadelesinde Müslüman Türk kimliğinin adadaki en önemli belgesidir.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, "Kıbrıs'taki kadim Osmanlı vakıflarının varlığı ve bu vakıflara ait vakıf kültür varlıklarının dimdik ayakta durması, Kıbrıs Türk'ünün haklı mücadelesinde Müslüman Türk kimliğinin adadaki en önemli belgesidir." dedi.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce, 2017'de Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) ve Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB) iş birliğiyle geliştirilen Vakıf Ada Kıbrıs Projesi kapsamında, Vakıf Rehber Sertifikası'na sahip rehberlerce anlatımı yapılacak alternatif bir kültür rotasını kapsayan "Vakıf Şehir: Lefkoşa" projesinin yürüyüş turunun ilki gerçekleştirildi.

Çavuşoğlu, Girne Kapısı'nda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Vakıf Şehir: Lefkoşa" tur programının tanıtımını geçen şubat ayında yaptıklarını, bugün de turun ilkini gerçekleştirdiklerini söyledi.

KKTC topraklarında pek çok vakıf eseri bulunduğuna işaret eden Çavuşoğlu, organize edilen turla bu vakıf eserlerinin gelecek nesillere tanıtılması ve turizm destinasyonu haline getirilmesiyle KKTC ekonomisine destek olmayı da amaçladıklarını belirtti.

Çavuşoğlu, fethedildiği 1517'den bu yana, bir vakıf adası olarak tanınan ve vakıflar eliyle medeniyetin nadide eserlerini barındıran KKTC'de bulunmaktan onur duyduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Sayın Başbakanımızın öncülüğünde vakıf medeniyetini ihya etmek en temel hedeflerimizden birisidir. Medeniyet konusunda söz sahibi olmayan milletlerin, ademe mahkum olduğunu gördüğümüzden dolayı, insan onurunu yüceltmeye dayalı bir vakıf anlayışı taşıyoruz. Ecdadımızdan tevarüs eden bu vakıf medeniyeti anlayışı, göçmen kuşları da düşünür, garip gurebayı da düşünür, kimsesizleri de düşünür, hastaları, ihtiyaç sahiplerini ve yolda kalmışları da düşünür. Bu çerçevede önemle vurgulamak ve hatırlatmak isterim ki Kıbrıs'taki kadim Osmanlı vakıflarının varlığı ve bu vakıflara ait olan vakıf kültür varlıklarının dimdik ayakta durması, Kıbrıs Türk'ünün haklı mücadelesinde Müslüman Türk kimliğinin adadaki en önemli belgesidir."

202 cami, 15 tekke, 8 medrese

Yürütülen müzakerelerde de vakıfların tüm belge ve eserleriyle varlığının en güçlü argümanlardan ve teminatlardan biri olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Lozan Antlaşması'nda ve Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluş anlaşmasında "vakıf mallarının devredilemeyeceği ve vakıfların vakıflar hukukuna göre yönetileceği"ne ilişkin maddelerin yer aldığını hatırlattı.

Sadece 150 yıl önce adanın yüzde 14'ü vakıf mülkü iken bu oranın İngiliz sömürge döneminde ve Kıbrıs Cumhuriyeti döneminde binde 6'ya düştüğünü vurgulayan Çavuşoğlu, "Vakıf arşivlerimize göre Kıbrıs genelinde 202 cami, 15 tekke, 8 medrese ve daha nice han, hamam gibi vakıf eserleri vardır ve bunların önemli bir kısmı KKTC sınırları içindedir." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Vakıflar Genel Müdürlüğünün bugün artık kurucuları hayatta olmayan vakıfları temsilen Osmanlı devletinin varlık sürdüğü coğrafyalarda da Türkiye'deki gibi faaliyetlerini sürdürdüğünü, bu çalışmaların devam ettiği önemli noktalardan birisinin Kıbrıs olduğunu ve adada 308 yıl hüküm süren Osmanlı medeniyetinden bugüne kalan en önemli hatıraların vakıf eserleri olduğuna değindi.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce, yürütülen proje kapsamında ziyaretçilerin Kıbrıs'taki vakıf medeniyetiyle buluşturulacağını aktaran Çavuşoğlu, "Böylelikle Osmanlı kültür mirası, daha çok görünür kılınacak ve ülkede vakıf medeniyetinin yeniden gündeme gelmesi sağlanacaktır." dedi.

Vakıfların ve vakfetme duygusunun önemini vurgulayan Çavuşoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Vakıf denilince gaye insana dairdir. Sözün özü insana hizmettir. Bugün burada göreceğimiz vakıf eserlerini içeren güzergah, insanın hizmetinde bir büyük denizden sadece bir damladır. Ancak bu denizin her damlası, muhtevası itibarıyla sizleri cezbederek, hepimizi iyilik ve merhamet içeren uçsuz bucaksız vakıf ummanına doğru çekecek niteliktedir. Bugün bulunduğumuz Kıbrıs Ada'sı da bu engin iyilik denizinin tam orta yerinde eşsiz güzellikte tarihi vakıf eserleri ile donatılmıştır. Bugün burada ilk yürüyüşünü gerçekleştireceğimiz, 'Alternatif Bir Rota, Vakıf Şehir: Lefkoşa' bir fikir ve bir çağrıdır. Adadaki en önemli gotik eserlerden biri olan, Kıbrıs'ın fethini gerçekleştiren Osmanlı Padişahı 2. Sultan Selim'in isminin verildiği Selimiye Camisi'nin yüzlerce yıllık güzelliğine bir çağrıdır. "

100 KKTC'li rehbere eğitim verildi

Bu tarihi yapının projelerinin hazırladığını ve KKTC ile iş birliği halinde Vakıflar Genel Müdürlüğü eliyle restorasyonunu yapılacağını belirten Çavuşoğlu, "Burada, Girne Kapısı'ndan Mevlevi Tekkesi'ne, Büyük Han'dan Büyük Hamam'a zengin bir tarihi dokunun heyecanını yaşıyoruz. 'Vakıf Şehir: Lefkoşa' olarak adlandırdığımız rotada ağırlıklı olarak vakıf kültür varlıkları yer alırken, Kıbrıs adasının alt yapısını oluşturan diğer medeniyetlere ait lokasyonları da içinde barındırmaktadır. Vakıfların kendisine özgü zenginliğini ve tarihini tüm örnekleriyle anlatabilmeyi hedefleyen bir hareketliliktir." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, proje kapsamında, 100 KKTC'li rehbere eğitim verildiğini ve projeye dahil olan acenta sayısının, TCDD'nin resmi acentası olan RAYTUR'un da katılımıyla 11'e ulaştığını bildirdi.

Ayrıca sermayesinin tamamı vakıflara ait olan VakıfKatılım Bankasının sponsorluğuyla, "Google Haritalar" uygulamasında, rotada bulunan tüm eserlerin 360 derece görüntüleri, güncel bilgi ve resimleri eklenerek, ziyaretçilerin vakıf eserleriyle ilgili tüm detay bilgilere de anında ulaşımlarının sağlandığı bilgisini de paylaşan Çavuşoğlu, projeye ilgi gösteren ve destek olanlara teşekkür etti.

Alternatif Bir Rota, Vakıf Şehir: Lefkoşa projesini Kıbrıslılara emanet eden Çavuşoğlu, projenin hayırlı olmasını diledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Tufan Erhürman, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim Benter'in de birer konuşma yaptığı törene, KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile bazı milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı.

Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve beraberindekilerin katılımıyla Girne Kapısı önünden başlayan tur, Dr. Fazıl Küçük Müzesi, Saraybahçe Evleri, Lüzinyen Sarayı, Venedik Sütunu, Sarayönü Camisi, Osmanlı Asker Mezarı, Rauf Denktaş'ın parti kurduğu evin önü üzerinden Arab Ahmet Camii ve İyilik Evi, Derviş Paşa Konağı, Ermeni Ortodoks Kilisesi, Vakıflar İdaresi, Kurt Baba Türbesi, Büyük Han ve Selimiye Camisi gezisini kapsadı.

Tur kapsamında katılımcılara Mevlevi Tekkesi'nde çorba ikram edildi.

Daha sonra, şerbet dağıtımı ile sona eren turun ardından Çavuşoğlu ve beraberindekiler hatıra fotoğrafı çektirdi.

Zahra Çeşmesi'nden başlayan ve Girne kapısında sona eren tur kapsamında yaklaşık 3 kilometrelik alandaki 30 vakıf eserinin tanıtımı yapılacak.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Hakan Çavuşoğlu Girne Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title