VakıfBank'a 800 Milyon Dolar Sendikasyon Kredisi
VakıfBank, 17 ülkeden 27 bankanın katılımıyla 800 milyon dolar tutarında yılın ikinci sendikasyon kredisine imza attı.
VakıfBank, 17 ülkeden 27 bankanın katılımıyla 800 milyon dolar tutarında yılın ikinci sendikasyon kredisine imza attı. Geçen yıl eylül ayındaki sendikasyon kredisini %107 oranında çeviren VakıfBank, temin ettiği bu krediyi dış ticaretin finansmanında kullanacak.
Gerek şubeleşme gerekse istihdam anlamında istikrarlı büyümesini sürdüren VakıfBank, nisan ayındaki yılın ilk sendikasyon kredisinin ardından, 800 milyon dolarlık yeni bir sendikasyon kredisine imza attı. VakıfBank; ING Bank'ın ajan banka ve koordinatörlüğünde 17 ülkeden 27 bankanın katılımıyla, 166 milyon dolar ve 471 milyon euro tutarında iki dilimden oluşan 1 yıl vadeli ve Libor-/Euribor + %0.75 toplam maliyetle sendikasyon kredisi temin etti.
"Dış ticaretin finansmanı alanındaki öncü konumumuz devam edecek"
Sendikasyon kredisine katılan 27 bankanın üst düzey yetkililerinin de hazır bulunduğu imza töreninde konuşan VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan, "2013 yılının ikinci sendikasyon işlemini başarı ile gerçekleştirmekten ve %107'lik bir yenileme oranı elde etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu kredi, Türk ekonomisine duyulan güvenle birlikte VakıfBank'ın uluslararası piyasalardaki yüksek kredibilitesini bir kez daha teyit etmiştir. Yurtdışından kaynak yaratarak reel sektörümüze destek olmaya ve dış ticareti finanse etmeye devam edeceğiz. Bu krediyi temin eden iş ortağımız kreditör bankalara bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.
"Tahsisli bono ihraçları ile artan kaynak çeşitliliği"
Türkiye'de global orta vadeli tahvil ihraç programını kuran ilk banka olarak mevduat dışı kaynak çeşitliliğini artırmayı hedeflediklerini belirten Aydoğan, tahvil ihraç programı kapsamında bu yıl 1.1 milyar dolar ihraç yaparak Türkiye'de en çok yabancı para tahvil ihraç eden banka olduklarını belirterek, "Haziran ayından bu yana da 500 milyon dolar tutarında tahsisli bono ihracı gerçekleştirdik. Bu ihraçların önemli bir kısmını Türkiye ve VakıfBank ile ilk defa tanışan Asyalı yatırımcılarla yaptık. Bu sayede özellikle uluslararası piyasalarda belirsizliğin ve oynaklığın arttığı bir dönemde kaynak çeşitliliğini uygun maliyetli yeni borçlanma araçları ile artırmaya devam ettik" dedi.
"Küresel oynaklıklara rağmen maliyet düşmeye devam ediyor"
Aydoğan, "Geçen yıl eylül ayında temin edilen yaklaşık 735 milyon dolar tutarındaki krediyi Libor/Euribor + %0.75 toplam maliyetle %107 oranında yeniledik. VakıfBank'ın finansal ilişki içerisinde bulunduğu bankalarla sağladığı iş hacminin artmaya devam etmesi vasıtasıyla çok rekabetçi maliyetlerle kaynak temin etmeye devam ediyoruz. VakıfBank'ın dünya çapındaki muhabir bankalarla kurduğu güçlü ve uzun soluklu ilişkileri, Türk bankacılığındaki öncü konumunu ve uluslararası piyasalardaki itibarını bir kez daha ispatlayan kredide bizi destekleyen tüm katılımcı bankalara teşekkür ediyorum" dedi.
Krediye yetkilendirilmiş lider düzenleyici olarak katılan bankalar: The Bank of Nova Scotia, Barclays Bank PLC, BNP Paribas, Commerzbank, Rabobank, Deutsche Bank AG, Erste Group Bank AG, Goldman Sachs Bank, ING Bank, National Bank of Abu Dhabi, Natixis, Standard Chartered Bank, Wells Fargo.