Vali Büyükersoy, 'Güvenli Eller' Projesi Törenine Katıldı
Muş Valiliği koordinesinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından yürütülen; "Güvenli Eller Projesi" kapsamında eğitim alan 160 kursiyere sertifikaları dağıtıldı.
Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında Kalkınma Bakanlığı'nca finansmanı sağlanan, Valiliğimiz koordinesinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından yürütülen; "GüvenliEller Projesi" kapsamında eğitim alan 160 kursiyere sertifikaları dağıtıldı.
Sertifika dağıtım törenine Vali Vedat Büyükersoy, Sayın Valimizin eşi Sayın Zehra Kadriye Büyükersoy Hanımefendi, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü ve Proje Koordinasyon Merkezi İl Koor. Bülent Solmaz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hamdullah Karasu SODES çalışanlarıve kursiyerlerkatıldı.
Törende konuşan Vali; Değerli katılımcılar burada Valiliğimiz Koordinesinde Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nce SODES kapsamında yürütülen "Güvenli Eller Projesi" kapsamındaeğitim alan kursiyerlerimize sertifikalarını vermek üzere toplandık. Günümüzde özellikle batı ülkelerinde yaşlı nüfus çok artmaktadır.Her ne kadar yaşlı nüfusu batı ülkelerle kıyaslandığında genç bir nüfusa sahip olsak da aynı trend bizim ülkemizde de devam etmektedir. Ama Muş İli olarak biz belki Türkiye'nin diğer illerinden çok daha genç nüfusa sahibiz. Ancak ülkemiz bir bütündür, bu bütün olan ülkede yaşlı nüfusunun da artmakta olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Yaşlı nüfusun ve engellilerin evde bakımları büyük önem arz etmektedir. Sosyal Devlet; yaşlına, engellisine kısaca dezavantajlı vatandaşlarına sahip çıkan onların sorunlarınıçözen ve topluma katılımlarını sağlayan devlet anlayışıdır. Artık ülkemizde diğer modern ülkeler gibi sosyal devlet olgusunu ön plana alarak bu alanda önemli gelişmeler sağlanmıştır.
Değerli katılımcılar Ülkemiz gerçek sosyal devleti anlayışını son yıllarda gerçekleştirebilmiştir. Burada hemen ifade edeyim herhangi bir sosyal güvencesi ve geliri olmayan %40 ile %70 engeli olan bir bireye 3 ayda bir 720 lira. %70 ve üzeri engeli olan bireye 3 ayda bir 1170 lira ödenmektedir. Yine engelli anne ve babasına evde bakana kişi başına aylık 734 lira ücret ödenmektedir. Yaşlanan ve bakıma muhtaç olan büyüklerini evden atmak isteyen yada ağabeyim, ablam, kardeşim baksın diye ondan kaçan bireyler kalmamıştır. Biz örf ve adetlerimizde anne ve babasına bakan bir toplumuz. Ama bu desteklerde önemli bir katkıdır, bu katkı sevgi bağlarını dahada güçlendirecek ve anne babalarına bakan ve bakıma muhtaç olan anne ve babasına bakan bireyi mükâfatlandıran bir ücret olacaktır. İşte sosyal devlet budur zaten. Sosyal devlet yaşlısına engellisine ve aşsız kalan bireyine bakabilen onun derdiyle dertlenen devlettir. Sosyal devlet işveren devlet değildir. İş vermek artık özel sektörün alanıdır ve ülkemizde bu konuda çok büyük mesafe almıştır. Burada kursa katılan yaşlı ve engelli bakımını öğrenen kursiyerleri tekrar tebrik ediyorum. İnşallah buradan aldıkları eğitimle yaşlıların veya engellilerin bakımında daha bilinçli, daha şuurlu hizmet etmeye devam edeceklerdir. Hepinizi tekrar sevgi ve saygıyla selamlıyorum.