Haberler

Vali Kıraç, Tarihi Protokol Koltuğunda

Abone Ol

Dünyanın en eski kehanet merkezi olarak bilinen Claros'ta tamamlanan arkeopark ve Türkiye'nin ilk mulaj sergisi açıldı.

Dünyanın en eski kehanet merkezi olarak bilinen Claros'ta tamamlanan arkeopark ve Türkiye'nin ilk mulaj sergisi açıldı. Vali Kıraç, kazılarda bulunan tarihi mermer protokol koltuğuna oturdu.

İzmir'in Menderes İlçesi'nde bulunan ve tarihi M. Ö. 8'inci yüzyıla dayanan dünyanın bilinen en eski kehanet merkezi Claros'ta, Menderes Kaymakamlığı ile Ege Üniversitesi tarafından yürütülen, İZKA tarafından desteklenen Türkiye'nin ilk mulaj sergisi ve arkeoparkı açıldı. Açılışın ardından antik kenti gezen İzmir Valisi Cahit Kıraç, antik dönemde Apollon Tapınağı'nda yapılan ayinleri izlemek için gelen önemli kişilerin kullandığı mermer protokol koltuğuna oturdu.

Arkeoparkın açılışına İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın yanı sıra Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Menderes Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ile çok sayıda davetli konuk katıldı.

'EN BÜYÜK SORUN SPONSOR BULMAK'

'Claros Bilicilik Merkezi Arkeopark Projesi' hakkında bilgi veren Claros Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nuran Şahin, bu yıl kazıların onuncu yılının kutlandığını, mulaj sergisi ve arkeopark için yaklaşık 5 yıldır çalışma yaptıklarını, ancak en büyük sıkıntılarının sponsor sorunu olduğunu söyledi. Claros kazılarında bulunan 13 eserle açılan arkeoparkın sponsor buldukça geliştirileceğini dile getiren Prof. Şahin, "Sponsor buldukça yeni eserler kopyalanacak, ulaşım olanakları da arttıkça, insanların geçmişi daha iyi anlamaları için bir olanak sağlanmış olacak" diye konuştu.

GERÇEKLERİNİN BİREBİR KOPYASI'

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da, Türkiye'nin 5'inci üniversitesi olan Ege Üniversitesi'nin, tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarılmasında etkin bir rol oynadığını söyledi. Arkeopark'ta yer alan eserlerin gerçeklerine birebir benzediğini hatırlatan Prof. Dr. Yılmaz, Türkiye'nin ilk mulaj müzesi olacak olan Claros'un yerel yönetim, üniversite ve vilayetin ortak yapılan bir proje olmasının da önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Yılmaz, "Buradaki eserler kopya da olsa, burayı ziyaret edenlere geçmişin nasıl yaşandığını gösterecek gerçek anlamda bilimsel toplumun önünü açacak önemli bir projedir" dedi.

CLAROS ÖREN YERİ OLACAK

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Claros'un düzenli ören yeri yapılması konusunda çalışma başlattığını belirterek, antik kentin merkezinin de önümüzdeki süreçte gün yüzüne çıkarılacağını söyledi. Arkeopark projesinin önemli bir proje olduğuna vurgu yapan Vali Kıraç, kazı çalışmalarını Türk araştırmacıların yapıyor olmasının da ayrı bir gurur kaynağı olduğunu belirterek, "İzmir'de 21 kazı alanın 18'inde Türk araştırmacılar çalışıyor. Sadece Bergama, Efes ve Aliağa'daki kazı alanlarında yabanca araştırmacılar var. Biz inanıyoruz ki, Türk araştırmacılara ne kadar çok şans verirsek tarihi eserlerimizi dünyaya o kadar çok tanıtmış olacağız" diye konuştu.

İzmir Kalkınma Ajansı'nın yüzde 75, Menderes Kaymakamlığı'nın ise yüzde 25 desteği ile 305 bin TL harcanan arkeoparkın açılışının ardından grup Claros'u gezerek bilgi aldı.

İLK ARKEOPARK

Ahmetbeyli sınırları içinde kalan Claros Kutsal Alanı bugünkü veriler ışığında dünyanın en eski kehanet merkezi. Claros ören yerinde açılan Arkeoparkta, bölgedeki kutsal alandan çıkarılarak İzmir Tarih ve Sanat Müzesi ile Selçuk Efes Müzesi'nde sergilenen 13 eserin kopyaları yer alıyor. İzmir Tarih ve Sanat Müzesi'nde bulunan Homeros heykeli olmak üzere Apollon başı, güneş saati, Kore ve Kuros gibi eserler de yer alıyor. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title