Haberler

Vali Küçük: Ailenin İlgisizliği Madde Bağımlılığına Yönlendiriyor

Güncelleme:
Abone Ol

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, uyuşturucu satıcılarının emniyet ekiplerince yakalanmasının tek başına çözüm olamayacağını, ailelere de büyük iş düştüğünü belirtti.

Tüm dünyada büyük bir sorun haline gelen madde kullanımı ve bağımlılığı son yıllarda toplumumuzda özellikle de 18 yaş altı gençler arasında yaygınlaşmaya başladı. Konu ile ilgili yapılan Madde Bağımlılığı ve Sosyal Haklar Konferansı'nda madde bağımlılığı ve bağımlı kişilerin istihdamına yönelik sorunlar masaya yatırıldı.

Program, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığının ev sahipliğinde, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmekte olan SODES kapsamında 'Mutlu Gençler Umutlu Yarınlar' projesi kapsamında yapıldı. 2014 ağustostan beri yürütülen bu projeye Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İsa Kızıldemir, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Dr. Eva Maria Jimenez Gonzales ve birçok kurum temsilcisi katıldı.

YEŞİLTEPE: 535 KİŞİYİ KAYIT ALTINA ALDIK

Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından ortak finanse edilen dezavantajlı bireylerin istihdamına katkı sağlamasını hedefleyen İSKEP Projesiyle madde bağımlısı olan gençleri hayata geçirmeye çalışıldığını savunan İSKEP uzmanı Burçin Yeşiltepe, bu bağlamda 535 madde bağımlısı kişiyi kayıt altına aldıklarını dile getirdi. Yeşiltepe, "Şanlıurfa Belediyesi ile beraber yaptığımız bu çalışmada 535 kişiyi kayıt altına aldık. Bu kişilerin topluma yeniden kazdırılması için çalışmalarımız yürütüyoruz, çeşitli eğitimler yapıyoruz. Uyum eğitimleri veriyoruz. Bununla beraber yaptığımız çalışmalarda her defasında önümüze çıkan gerçek var. Bu bireylerin istihdam süreçlerinde karşılaştıkları bir sıkıntı var, özelikle kişisel ön yargı var. Biz bu önyargıları da ortadan kaldırabilmek için bir dizi konferans gerçekleştirdik. Şanlıurfa'daki hedef gurupların başında madde bağımlıları geliyor" dedi.

KIZILDEMİR: ÖNYARGILARIN KIRILMASIDIR

Ardından kürsüye gelen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İsa Kızıldemir, "Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından ortak finans edilen istihdam projesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin de aralarında bulunduğu 12 belediye tarafından bir yıldan fazladır yürütülmektedir. Düzenlenen bu proje ile sosyal desteklerin daha bütüncül olmasında bir model oluşturuldu. Bu projede yer almamızın amacı istihdama temel destek, madde bağımlısı gençlerin iş piyasasına sürdürebilmesi şeklinde entegrasyona katkıda bulunmaktır. Bir diğer hedefimiz de önyargıların kırılmasıdır. Madde bağımlısı birey ve ailelerine farkındalık oluşturmak açısından hayırlara vesile olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

KUŞ: ÖNLEME ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ

Daha sonra konuyla ilgili bir konuşma yapan Şanlıurfa Başsavcısı Uğurhan Kuş ise, tüm dünyada sorun haline gelen madde bağımlılığı için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Kuş, "Mahkemece belirtilen koşullar ve süre içinde, sanık veya hükümlünün toplumla bütünleşmesi açısından ihtiyaç duyduğu her türlü hizmet, program ve kaynakların toplum temelli bir uygulamayı
ifade etmektedir. Tekrar suç işlemelerinin önlenmesi, ceza infaz kurumundan salıverilmesi hükümlerin takip edilmesi, madde bağımlıların rehabilitasyon, mağdurların uğradıkları zararın gidilmesi ve bu yolla toplumun kurulmasıdır. Tüm dünyada olduğu gibi büyük sorun haline gelen madde bağımlılığı için çalışmalar yapıyoruz" diye ifadelerde bulundu.

KÜÇÜK: YÜZDE 78'İ AİLENİN İLGİSİZLİĞİ

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, suça bulaşmış çocukların yüzde 78'nin ailenin ilgisizliğinden kaynaklı olduğunu söyledi. Maddeye bulaşmış bireylere iş imkânları sağladıklarını dile getiren Küçük, Eyyübiye Belediyesi ile beraber bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi. Vali Küçük, "İnsan mevzu olunca, tek bir çözüm yok, tek bir yaklaşım yok. İnsan iyi insan, ona çok iyi yaklaşmamız lazım. 'Madde bağımlısı kişiyi hastaneye götürelim, tedavi edelim, çıkalım' yok. Madde bağımlılığı ile mücadele etmede başarı oranının düşük olmasının en büyük nedeni, kanaatimce birbiriyle bağlantısının olmaması. Herkes bir şey yapıyor. Biri satıcıyı yakalıyor, ondan bağımsız olarak birileri tedavi ediyor, birileri aileye yardım ediyor. Özelikle bu bağımlılık konusu çok yünlü derin bir çerçevede mücadeleyi icap ediyor. Tedaviden çıkmış çocukların tekrar bağımlılığa bulaşma oranı yüzde 80, yani yaptığımız tedavi tekrar geri geliyor. Bu çalışmayı uzun soluklu perspektifli yapmak zorundayız. Yapılan bir araştırmadan 'çocuklar niye bağımlı oluyor' sorusuna yüzde 78'i ailenin ilgisizliği şefkatsizliği, kayıtsızlığı yüzünden. 10-12 yaşındaki çocuk bu duruma düşüyor. Demek ki, ailelerle de irtibatımız olacak. Bu mücadelenin bir parçası olmalıyız.

EYYÜBİYE'DE TESİS İNŞA EDİLECEK

Şanlıurfa'da güvenlik güçlerinin uyuşturucu satıcılarının yakalanması konusunda çok büyük rakamlara ulaştığını belirten Küçük, "Dediğim gibi sadece satırcıları yakalamak bu sorunu çözmez. Okul önlerinde sürekli tedbir halindeyiz, mahallelerde sürekli tedbir alıyoruz. Bağımlılık ile ilgili mücadelede ise, bir iki ay içerisinde Eyyubiye Belediyesinde büyük bir tesis inşaatına başlıyoruz. Bunun dışında tedavi edilmiş kişileri muhakkak iş sahibi ediyoruz. Bunun için çabalıyoruz. Bu mücadelenin en önemli parçalarından birisi de bu. Bu tedavi edilen kişi, bir daha aynı mahalle aynı sokağa girdiği anda bilin ki, keskinlikle tekrar madde bağımlısı olacak. Bir insan karamsarlığa niye bağlanılır? 'Ümitsizlik, umutsuzluktur' yani o insanlara umut vermeliyiz. Yeni bir hayatın daha güzel bir hayatın, kendini ispat edeceği bir hayatın kapısını açmalıyız. Bunu yapmadığınız anda o karamsarlık bağımlılığa sürükler" dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Harran Üniversitesi Avrupa Birliği Şanlıurfa Türkiye Yerel Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title