Haberler

Vali Tekinarslan: "Mercidabık'tan 501 Yıl Sonra Fırat Kalkanı Harekatı Nedeniyle Biz Yine Bir...

Abone Ol

’Uluslararası Mercidabık’tan Günümüze 500 Yılda Ortadoğu’ sempozyumunda konuşan Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, "Mercidabık’tan 501 yıl sonra Fırat Kalkanı Harekatı nedeniyle biz yine bir askeri çabayı, bir askeri harekatı yürütmek zorunda kaldık" dedi.

'Uluslararası Mercidabık'tan Günümüze 500 Yılda Ortadoğu' sempozyumunda konuşan Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, "Mercidabık'tan 501 yıl sonra Fırat Kalkanı Harekatı nedeniyle biz yine bir askeri çabayı, bir askeri harekatı yürütmek zorunda kaldık" dedi.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Mercidabık'tan Günümüze 500 Yılda Ortadoğu sempozyumu Rektörlük Konferans Salonunda başladı.

Sempozyumun ilk günkü programına Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Kilis Baro Başkanı Hayri Muammer Fazlıağaoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Metin Karakuş, daire amir ve müdürleri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Sempozyumun Başkanlığına yapan Doç Dr. Mehmet Ali Yıldırım, katılımcılara teşekkür ettiğini ifade ederek, "Bilindiği üzere 24 Ağustos 1516 yılında Memlüklerle Osmanlı Devleti arasında gerçekleşen Mercidabık Savaşı, Ortadoğu tarihinin dönüm noktası olmuştur. Bu savaş neticesinde öncelikle Halep, Hama, Humus, Şam, Filistin Osmanlı topraklarına katıldı. Lübnan Osmanlı topraklarına katılmıştır. Mısır'ın yolu açılmıştır. Bundan da önemlisi Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu güvenliği sağlamlaştırılmıştır" dedi.

7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun ise "Ortadoğu denildiği zaman o kadim medeniyetin Bağdat'ın, Kufe'nin, Şam'ın, Basra'nın daha öncesinde Mekke'nin, Medine'nin, Kudüs'ün olduğu bir coğrafyadan bahsediyoruz. Yani ilmin ahlakın, iyliğin ve merhametin bir medeniyet olarak teşekkül ettiği bütün dünyaya ses verdiği bir coğrafyadan bahsediyoruz. Bu sözleri söylediğimizde ve duyduğumuzda mutlu eden bir şey, ama aynı zamanda bugün kadın göz yaşının, savaşın, kardeş savaşının çatışmaların mekanı ve merkezi olarak aynı coğrafyayı zikretmek içimizi acıtıyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Karacoşkun, uluslararası sempozyumların 7 Aralık Üniversitesi'nde devam edeceğini sözlerine ekledi.

Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara yaptığı konuşmada, dünyanın en büyük vahşetinin Kilis'in 7 kilometre ötesinde yaşandığını ifade ederek, "7 kilometre bu tarafa geldiğiniz zaman dünyanın tarihinde belki de yazılan en güzel hasretler yaşanıyor. Şu anda nüfusumuzdan fazla Suriyeli var. Tarihe baktığımız zaman büyük kavim göçleri olmasına rağmen, savaş ve depremlerle göçler yaşanmış, belki bazı şehirlere beldelere nüfusundan fazla göç olmuştur. Ama o coğrafyada asayişin tavan yapmadığı, sıkıntıların tavan yapmadığı hiçbir dönem olmamıştır. Biz 2011 yılına kadar obezitenin insanlar için problem olduğunu zannediyorduk. Şehirler içinde obzitenin problem olduğunu gördük. Düşünün 70 kilo yatan bir kişinin, sabahleyin 160 kilo kalktığını, aynaya baktığı zaman kafasındaki oluşacak, kendisi ile ilgili handikapları, tahmin bile etmek çok zordur. Şu anda içinde bulunduğumuz ilimiz bir anda 150 bin kişinin 200 bin kişinin girdiği ve geçtiği bir şehirdir. Şu anda 93 bin nüfusa 135 bin Suriyelinin yaşadığı ama asayiş olaylarının yok denecek kadar az olduğu bir yerdir" dedi.

Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, Mercidabık Zaferi ile Fırat Kalkanı Harekatı'nın aynı güne denk geldiğini ifade ederek, "Kilis sadece Suriye'deki hadiselerle değil, Türk tarihinde daha öncesinde Osmanlı tarihinde de Kilis önemli bir ildir. Cumhuriyet tarihinde de önemli bir ildir. Bunların da göz önüne getirilerek hepimizin ortaklaşa çalışması gereken bir konudur. Mercidabık'tan 501 yıl sonra Fırat Kalkanı Harekatı nedeniyle biz yine bir askeri çabayı, bir askeri harekatı yürütmek zorunda kaldık. Tabi 501 yıl önceki ortam şartlar sebepler, hocalarımız sizlerle paylaşacaklar. Ama 501 yıl sonra da gördüğümüz tablo şuydu; bizim bir coğrafya ya atım atmamızın yegane kaygı, her şeyden önce hukuk içerisinde barış ve adalet anlayışı için Mercidabık'tan bugüne kadar gelen süreçte her yüz yılda bir baktığımız zaman Osmanlı'nın hükümdar olduğu 1700'lü yılların sonuna kadar burada kimsenin kimsenin burnunu kanatmadığına şahit oluyoruz" dedi. - KİLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Tekinarslan Mustafa Doğan Hasan Kara Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title