Vali Yıldırım, Kadın Girişimcilerle Bir Araya Geldi
Muş Valisi Aziz Yıldırım, kadın girişimcilerle bir araya geldi.
Muş Valisi Aziz Yıldırım, kadın girişimcilerle bir araya geldi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörlüğünce bir restoranda düzenlenen toplantıda konuşan Yıldırım, kadınlara kredi konusunda pek çok pozitif ayrımcılık yapıldığını söyledi.
TKDK'nın sunduğu Avrupa Birliği projelerinden IPARD-I ve IPARD-II'nin alt bileşenleri ile bugün üçüncüsünün ilana çıktığını aktaran Vali Yıldırım, "Bunlarla beraber yaklaşık 200 milyon civarında bir kredilendirme söz konusu. Devletimiz şunu söylüyor, 'yeter ki çalışın, ben bunun karşılığında sizlere bütün kapıları açıyorum, önünüze halılar seriyorum.' Önemli olan üretime katılabilmek ve bir yerden, bir ülkede, bir ekonomide hakikatten bir gelişme bekleniyorsa, bunun kadınlarımız olmadan olması mümkün değil." dedi.
Ön plana çıkan erkeğin arkasında mutlaka bir kadın olduğuna vurgu yapan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Burada görüyoruz ki kadınlarımız doğrudan doğruya öne çıkmış, vitrinde kendileri var ve bu üretimleri, bu girişimcilikleri kendileri yapabiliyorlar. Biz bu cesarete, bu üretkenliğe, bu çalışkanlığa sahibiz diyorlar. Ben hepinizi tebrik ediyorum. Kadınlarımız eğer 'benim elimde şöyle bir imkan olsa, şöyle bir sermayem olsa ben bu, şu işi yapabilirim' diyorlarsa işte doğru adres burasıdır. Burada yeni çıkılan çağrıda da hepinizin zaten müracaatları var. Bu müracaatlar sonunda da inşallah değerlendirmeye tabi tutulacaklar. Bunların bildiğimiz gibi bazı sektörlerde yüzde 70, bazı sektörlerde yüzde 80'e varan hibeleri var."
TKDK İl Koordinatörü Beytullah Uygur da koordinatörlük olarak 2013'ten 2016'ya kadar IPARD'ın desteklediği 89 projede 138 milyon 234 bin lira yatırım gerçekleştirildiğini bildirerek, bu yatırımlardan 82 milyon 570 bin liranın hibe olarak yatırımcıların hesabına aktarıldığı ve bunlardan 12'sinin kadın girişimci olduğunu ifade etti.
Arıcı Betül Güler ise başvuruda bulundukları projenin kabul edildiğini anlatarak, "60 bin lira aldığımız hibe desteği ile kovanlarımızı yeniledik. Yeni 500 kovan aldık. Bir çok değişik malzeme aldık. Şu anda aldığımız yeni arılarla bal verimimiz artı. Geçen yıl 10 ton bal üretimi gerçekleştirdik. Dolaysıyla İmkanlarımız daha gelişti. Devlet desteği almasaydık eski kovanlarla arıcılık yapmak zorunda kalacaktık. Devletimize teşekkür ederiz." diye konuştu.