Van'da 'Deprem Gerçeğine Karşı Geç Olmadan Kentsel Dönüşüm' Çalıştayı Yapıldı
VAN (İHA) – AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Çaldıran depreminde babasını, kardeşini ve birçok yakınını kaybettiğini belirterek, “Çaldıran depreminde cenazesine yaklaşık 4 ay sonra ulaşabildiğimiz 3 yaşındaki kardeşimizin acısını hiç unutamadık.
VAN (İHA) – AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Çaldıran depreminde babasını, kardeşini ve birçok yakınını kaybettiğini belirterek, "Çaldıran depreminde cenazesine yaklaşık 4 ay sonra ulaşabildiğimiz 3 yaşındaki kardeşimizin acısını hiç unutamadık. Tek katlı taş bir evde bir çocuğun cenazesine yaklaşık 4 ayda ulaşılabildi" dedi.
Van Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Van İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliğiyle 'Deprem Gerçeğine Karşı Geç Olmadan Kentsel Dönüşüm' çalıştayı yapıldı. 2011 yılında yaşanan deprem felaketinin 6. yılı nedeniyle vatandaşların deprem duyarlılığını arttırmak ve deprem farkındalığı oluşturmak amacıyla iki gün sürecek çalıştayın ilk oturumu Double Tree By Hilton Hotel'de yapıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra 2011 yılında yaşanan depremle ilgili sinevizyonun izletilmesinin ardından Van Vali Yardımcısı Sinan Aslan, 2011 yılında yaşanan depremle ilgili bilgiler verdi. 23 Ekim 2011 tarihinde ülke tarihinin en şiddetli depremlerinden birinin yaşandığını ifade eden Aslan, "Bu korkunç depremde Van merkezde 6, Erciş'te 81, köylerde 2 bin 250 olmak üzere toplam 2 bin 337 konut yıkıldı. Depremin duyulmasının ilk anından itibaren arama kurtarma ve sağlık hizmetlerine destek sağlamak amacıyla başta çevre iller olmak üzere ülkemizin dört bir yanından çoğunlukla havayolu kullanılarak deprem bölgesine çok kısa bir sürede intikal etti. 137 ekipten oluşan 2 bin 763 arama kurtarma ekibi ve 2 bin 400 sağlık personeli bölgeye sevk edildi. Büyük bir gayret ve özveriyle yapılan çalışmalar sonucunda 253 vatandaşımız enkaz altından yaralı şekilde kurtarıldı" dedi.
Doğal afetlere karşı korunma yollarından bahseden YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise "Bir anda sizi yakalıyor afet. Dolaysıyla deprem korkunç, çok dehşet verici bir şeydir. İnsan o an ne yapacağını şaşırıyor. İçeridekiler dışarıya kaçarken, dışarıda bir takım insanların içeri kaçtığını gördük. Dolayısıyla bu çalıştayın ne anlama geldiğini, nasıl bunun üzerinde önemle durulması gerektiğini bilmemiz gerekir. Doğal afetler; toplumların ne yapacağını, bundan sonra ne olacağını düşündüğü dönemlerdir. Biz bunu hep beraber yaşadık. Mühendisliğini doğru yaparsak biz depremlere, doğal afetlere karşı korunuruz" diye konuştu.
"Kriz yönetimi Van'da doğru yönetildi"
Meydana gelen doğal afetlere karşı bir kriz yönetiminin kurulması gerektiğini belirten Battal, kriz yönetiminin Van'da doğru yönetildiğini dile getirdi. Rektör Battal, "İnsan düzelirse bina düzelir. Bunlara dikkat ederek yaptığınız zaman yüksek binalar göründüğü kadar tehlikeli değildir. 'Yüksek bina öldürür' diye bir şey yok. Yanlış bina öldürür. Bir katlı, iki katlı binalar da çok çöktü. Bu demek ki bizden kaynaklanıyor. Doğal afetler bir kriz yönetimi gerektiriyor. Kriz yönetimi Van'da doğru yönetildi. Bizi destekleyen başta Cumhurbaşkanımız, hükümet üyeleri, bütün bürokratları ve 80 milyonun kalbiyle buraya akması ve burada olması nedeniyle ayağa kalktık" şeklinde konuştu.
"Depremde babamı, kardeşimi ve birçok akrabamı kaybettim"
1976 yılında Van'ın Çaldıran ilçesinde meydana gelen depremde babasını, kardeşini ve birçok akrabasını kaybettiğini söyleyen AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk de, depremde hem baba, hem de kardeş acısını yaşadığını ifade etti. Özellikle kendisi için çok zor bir dönemin yıldönümünde olduğunu dile getiren Kayatürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Van'da son depremlerde yaşadığımız acılar halen tazeyken, çok anlamlı ve aynı zamanda çok zor bir dönemin yıldönümündeyiz. Van'da her 36 yılda bir deprem meydana gelmiş. 1904'te bir deprem olmuş, 1942'de bir deprem, 1976'da bir deprem olmuş ve son olarak 2011 yılında deprem yaşadık. Bunların her biri ciddi manada felaket ve gözyaşı getirmiş. Doğrusu bu deprem hem ilimizin hem de benim aile olarak yaşadığımız büyük travmalardır. 1976 Çaldıran depremi olarak bilinen depremde babamı, kardeşimi ve birçok akrabamı kaybettim. Çaldıran depreminde sadece çocuk yaşta bir baba acısı yaşamadık, aynı zamanda cenazesine yaklaşık 4 ay sonra ulaşabildiğimiz 3 yaşındaki kardeşimizin acısını hiç unutamadık. Tek katlı taş bir evde bir çocuğun cenazesine yaklaşık 4 ayda ulaşılabildi."
Yapılan konuşmaların ardından iki gün sürecek çalıştay, Sakarya Üniversitesi Jeofizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen'in "Türkiye'nin Depremselliği ve Van Depremi" konulu sunumuyla devam etti.
Çalıştaya Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Salih Karataş, Çatak Kaymakamı Hacı Asım Akgül, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, kurum müdürleri, öğretim üyeleri ve çok sayıda belediye çalışanı katıldı. - VAN