Van'da Hasar Tespit Sonuçları Kafa Karıştırdı
Van'da meydana gelen depremlerin ardından yapılan hasar tespiti sonuçlarına Türkiye Mimarlar Mühendisler Odaları Birliği'ne bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Van Şubesi tepki gösterdi.
Van'da meydana gelen depremlerin ardından yapılan hasar tespiti sonuçlarına Türkiye Mimarlar Mühendisler Odaları Birliği'ne bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Van Şubesi tepki gösterdi. TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, bir binadan sadece karot numunesi alınarak binanın yıkımına karar verilmesinin hiçbir yönetmelikte olmadığını söyledi. Bir binanın bütün olduğunu belirten Bakır, "Hasar tespit raporunda bir binanın zemin katına ağır hasarlı, orta katlarına orta hasar ve üst katlarına ise az hasar raporu vermek mantık dışıdır. Bilimsel ve teknik verilere dayanmayan sonuçlarla vatandaşın binalarının yıkılması ülke ekonomisine zarar vereceği gibi, mağdur olan vatandaşın mağduriyetini artıracaktır" dedi.
Van'da meydana gelen 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından başlatılan hasar tespit çalışmaları son buldu. Farklı mühendislik dallarında oluşturulan teknik heyetler binalara 'ağır', 'orta' ve 'az hasarlı' raporu verdi. Ancak, yapılan itirazlar üzerine Van Valiliğince İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi'nden uzmanlardan oluşan heyetler yeniden inceleme yaptı.
Raporların açıklanmasının ardından da bugün konuyla ilgili TMMOB Van Şubesi bir basın toplantısı düzenledi. Basın açıklamasını okuyan TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, hasar tespitinin standartlara uygun olmadığını iddia etti. Bakır, bir binanın taşıcı sisteminde yapısal hasar görünmüyorsa, sadece karot numunesi alınarak binanın yıkımına karar vermenin hiçbir yönetmelikte olmadığını ve bu hatanın Van'da yapıldığını söyledi.
BİNALARIN HER KATINA FARKLI RAPOR VERİLMİŞ
Van'daki hasar tespitinde binaların her katına ayrı bir rapor verildiğine dikkat çeken Bakır şöyle konuştu:
"Karot alımı, donatı röntgen çekimi, zemin etüdü, sıyırma, tarama, statik ve dinamik analizi gibi çalışmalar yapıldıktan sonra hasar ve göçme durumunda olan elemanlar tespit edilerek binanın can güvenliği performansını sağlayıp sağlamadığı, güçlendirme gerekli olup olmadığı veya yıkıma karar verilip verilmeyeceği sonucuna ulaşılabilir. Ayrıca bina bir bütündür. Hasar tespit raporunda, bir binanın zemin katına ağır, orta katlarına orta, üst katlarına ise az hasar raporu vermek mantık dışıdır. Bu yaklaşım tekniğe, fenne ve bilimsel verilere aykırıdır. Bilimsel ve teknik verilere dayanmayan sonuçlarla vatandaşın binalarının yıkılması, ülke ekonomisine zarar vereceği gibi, mağdur olan vatandaşın mağduriyetini artıracaktır."
DÜZELTİLMEZSE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ
Son açıklanan raporların düzeltilmemesi halinde itiraz edeceklerini belirten Bakır sözlerini şöyle sürdürdü:
"Üniversite hocalarının AFAD'a göndermiş oldukları nihai hasar tespit sonuçlarını incelediğimizde, binlerce yapıya sırf karot numune değerleri sonuçlarına göre ağır hasar raporu verildiği tespit edilmiştir. Vatandaşın özel yapı laboratuarları aracılığı ile yaptırdığı tespit sonuçlarına göre hasar durumu, ağır hasar olarak verilen yapıların bir çoğunun taşıyıcı elemanlarında hiçbir yapısal hasar olmadığı ve bu yapılardan alınan beton karot numune sonuçlarının ise, ortalama C16 ve C 25 değerinde oldukları tespit edildi. Az hasarlı denilen bazı binaların ise orta ve ağır hasarlı oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca ilk tespit raporlarında az hasarlı, hasarsız ve ağır hasarlı olarak açıklanan birçok binanın bu durumunun, vatandaş tarafından herhangi bir itiraz yapılmadığı halde, açıklanan ikinci nihai tespit sonuçlarında değiştirildiği tespit edilmiştir. Bu yanlışın bir an önce düzeltilmesi ve ilimiz için yayınlanan hasar tespit raporlarının geri çekilmesi gerekmektedir. Sonuçlar bu haliyle değerlendirmeye alındığı taktirde vatandaş için büyük ekonomik kayıplar yanında, sonucu ve süresi belli olmayan bir hukuksal sürecin başlayacağının bilinmesi gerekir. Söz konusu Üniversitelerce yapılan bu eksik ve yanlış çalışmalar, başta Van Valiliği ve AFAD olmak üzere bir çok kamu kurum yetkilileri ile halkı karşı karşıya getirecektir. Bu nedenle yeniden ve tekniğe uygun bir şekilde çalışmaların acilen yapılması, aksi taktirde TMMOB olarak bu raporları veren ve memleketimizin kaderiyle oynayan üniversiteler ve hocaları hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı belirtmek istiyoruz." - Van