Van´da Seçmeli Ders Sempozyumu
Van Milli EğitimMüdürlüğü ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından organize edilen ve 2 gün sürecek olan " 12 yıllık kesintisiz eğitimde seçmeli ders" sempozyumu başladı.
Cengiz Andiç Kültür Merkezi´nde düzenlenen sempozyuma YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına, DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, okul idarecileri ve öğretmenler katıldı.
Sempozyumda Milli Eğitim Bakanlığının öğretim programlarını değiştirmesi ile davranışçı modelin ter edilerek yapılandırıcı eğitim modeline geçildiğini belirten Van İl Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına, "Yapılandırıcı eğitim modeliyle beraber birçok paradigma değişimi yaşanmıştır. Bakanlık teşkilatı yapılanması ile ulaşılabilir ve daha hızlı hareket eden bir yapı oluşturulurken FATİH projesi ile eğitimin niteliği ve fırsat eşitliği sağlanmaya çalışılmıştır. 12 yıllık zorunlu eğitimle çocuklarımızın dünya ülkeleri ile rekabet edebilen, gelişmiş ülkeler seviyesinde eğitim almaları hedeflenmiştir. Bu kapsamda ülkemizde meydana gelen gelişme ve değişim paralelinde daha katılımcı daha demokratik bir toplum adına çocuklarımızın da esnek ve tercihlerine göre yetiştirilmeleri için seçmeli ders havuzu genişletilmiş. İnsan Hakları ve Demokrasi, Kuran-ı Kerim, Hz. Peygamberimizin Hayatı, Arapça, Mahalli Dil ve Lehçeler gibi... daha birçok ders sisteme dahil edilmiştir." dedi.
Sempozyumu çalışmasına değinen Van İl Milli Eğitim Müdürü Kına, "Paradigma değişimlerinin hızlı olması uygulamalarda bazı sorunlar ortaya çıkarabilmekte ve toplum algısında eksikliler oluşturmaktadır. Bugün burada siz değerli eğitimcilerin düzenlediği sempozyum sonucunda uygulamada meydana gelen sorunların tespiti, çözüm önerileri ve değerlendirmeler yaparak bu konuda bizlere ışık tutacaktır. Bütün katılımcılara teşekkür ediyorum." dedi.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, "Milli eğitimle ilgili sorunlarımızı tartışırken veya uygulama ortaya koyarken ´uygulamaya koyalım, Allah kerimdir´ mantığıyla gidiyoruz. Bu, hepimiz için ciddi sorunlar ortaya çıkarıyor ve belki en az üzerinde oynanması gereken; ama en çok üzerinde fikir beyan ettiğimiz uygulama değişikliğine gittiğimiz konulardan bir tanesi de eğitimimiz. İşte, zorunlu 12 yıl eğitimi, kesintili 12 yıl eğitimi derken her uygulama kendi içinde bazı sorunları ortaya çıkarıyor. Ama bu sorunların da ´biz işte oturuyoruz, hadi çalışalım bakalım. Bu sorunlarımızı nasıl aşalım?´ Derken tam aşma aşamasına geliyoruz, bir başka sistem karşımıza çıkıyor. Bu, inşallah bu sempozyumda irdelenecektir" şeklinde konuştu.
Yapılan açılış konuşmaların ardından sempozyuma geçildi. 7 ayrı konunun işlendiği sempozyumda her oturum için 4 konuşmacı ve 1 moderatör yer alıyor.
Sempozyumda seçmeli derslerin ayrıntılarıyla tartışılması hedeflenirken, tüm katılımcılara da katılım belgesi dağıtılacağı belirtildi.