Haberler

Van - İş´Le Buluşmalar Toplantısı Van´Da Yapıldı

Abone Ol

İş Bankası Tarafından Düzenlenen; Günümüz Ekonomi ve Piyasa Koşullarında Bölgesel ve Uluslararası Fırsatlar, Yeni İş Alanları ve Sektörel Gelişim Fikirlerinin Ele Alındığı Geleneksel "iş'le Buluşmalar Toplantısı" Van'da Düzenlendi. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Bölgeye Yatırım Yapılması İçin Öncelikle İktisadi ve Siyasi İstikrar İhtiyaç Olduğunu Vurguladı. Genel Müdür Özince, "yatırım İçin Muhakkak Olabildiğince İkdisadi ve Siyasi İstikrar Lazım. Bunu da Sağlamada En Fazla İşadamları Bir Birimize Güvenmeliyiz Diye Düşünüyorum. Eğer Bunu Sağlayabilirsek, Ülkemizin Bu Köşesi Toplam Nüfusu 100 Milyonu Geçen İki Komşumuz İran ve Irak Ki, Her İki Ülke Gerek Petrol, Gerekse Gaz, Gerek Nüfus Her Ne Şekilde Alırsanız Alın En Büyük Ticaret Potansiyeli Taşıyan Komşularımızdır"dedi.

İŞ Bankası tarafından düzenlenen; günümüz ekonomi ve piyasa koşullarında bölgesel ve uluslararası fırsatlar, yeni iş alanları ve sektörel gelişim fikirlerinin ele alındığı geleneksel "İş'le Buluşmalar toplantısı" Van'da düzenlendi. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bölgeye yatırım yapılması için öncelikle iktisadi ve siyasi istikrar ihtiyaç olduğunu vurguladı. Genel Müdür Özince, "Yatırım için muhakkak olabildiğince ikdisadi ve siyasi istikrar lazım. Bunu da sağlamada en fazla işadamları bir birimize güvenmeliyiz diye düşünüyorum. Eğer bunu sağlayabilirsek, ülkemizin bu köşesi toplam nüfusu 100 milyonu geçen iki komşumuz İran ve Irak ki, her iki ülke gerek petrol, gerekse gaz, gerek nüfus her ne şekilde alırsanız alın en büyük ticaret potansiyeli taşıyan komşularımızdır"dedi.

İş Bankası tarafından düzenlenen "İş'te Buluşmalar Toplantısı", Van Ticaret ve Sanayi Odasın'nın kongre salonunda düzenlendi. Genişleyen Ufuklar ve Yeni Fırsatlar Toplantıya, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Van Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı ve Bahçıvan Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Erdal Bahçıvan, Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Berksoy, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Barut, TE-TA Teknik Tarım Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Tömek, Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt ve Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ve yaklaşık 500 kişi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İş Bankası Genel Müdürü Özince, İş Bankası'nın Türkiye ve bölgedeki potansiyelini anlattı. İş Bankası'nın ticari kesimle en fazla ilişkisi olan banka olduğunu, krediyi ticari kesime en fazla veren banka konumunda olduklarını, ayrıca bu konuda Devlet Bankası olan Ziraat Bankası ile kafa kafaya olduklarını vurguladı. Özince, gerek Van, gerekse civar illerdeki işlerimiz özellikle güneydoğudaki işlerimiz, en hızla gelişen bir seyirde olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Van ilinde 600 milyonun üzerinde mevduat 900 milyonun üzerinde kredi hacmi var. Aslında her iksinin de daha çok büyüyeceği kanatendeyim. Gönül, kredi ile ilgili tercihin de kalkınmaya dönük, istihdama dönük, yatırım ağeırlıklı kredilere yönelmesini ister. Tabi gönül ister deyince, yatırım için muhakkak olabildiğince ikdisadi ve siyasi istikrar lazım. bunu da sağlamada en fazla işadamları bir birimize güvenmeliyiz diye düşünüyorum. Eğer bunu sağlayabilirsek,, ülkemizin bu köşesi toplam nüfusu 100 milyonu geçen iki komşumuz İran ve Irak ki, her iki ülke gerek petrol, gerekse gaz, gerek nüfus her ne şekilde alırsanız alın en büyük ticaret potansiyeli taşıyan komşularımızdır. Türkiye'nin geleceğinde özellikle yakın ticari ilişkiler açısından en büyük potansiyel burda. Basından izliyorsunuzdur, İş Bankası olarak şu anda bizim en büyük konsantirasyonumuz Irak'ta. Neden Irak'da bize çok benzeyen bir ticari anlayışı var. Bankacılık anlayışı var. Tasarruf yapma eğilim var insanlarda. Bugün Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinden dağılan ülkelerin çoğunda böyle bir alışkanlık görmüyorsunuz. İnsanlar kazındıklarını harcıyor. Fakat Arap ülkelerinde hatta İran da dahi sosyal ilişkilerle gelişen, yoğrulan toplumlar tasarruf alışkanlıkları var.

IRAK EN ÇABUK REFORM YAPAN ÜLKE OLACAK

"Tabi bu da kaynak açısından da Bankacılık da sermaye piyasasında çok önemli bir unsur. Irak, ümit ediyorum istikrar bulduktan sonra en çabuk refom yapan ülke olacak. ve mutlaka Irak'ın istikrarında da bizim ticari ilişkilerimizle etkili olabileceğini düşünüyorum. Her iki ülkenin gerek İran'ın gerek Irak'ın bizim turizim sektörümüzü nasıl etkilediği malumunuz. Keza, yarın umut ediyorum yöremize barış gelirse adına ne derseniz deyin ister, Büyük Ortadoğu deyin, ister Küçük Ortadoğu diyin, bu ticari ilişkiler özellikle gaz ticareti geliştikçe gaza bağlı büyük çok sinayi sektörde bu yörede gelişmek durumunda Başta gübre sanyi olmak üzere biliyorsunuz gazın bir çok yan saniyiler yaratma imkanı var. Bütün ihtiyacımız olan istikrar. istikrarı da yakalamamız için bir az gayret etmemiz lazım"

İş Bankası'nın sahipleri üzerinde çeşitli değerlendirmelirin olduğunu da anlatan Genel Müdürü Özince, bu konuyla ilgili de açıklamalarda bulundu Özince, "Bankasının sahipleri üzerinde çeşitli değerlendirmeler vardır. Kimisi devlet bankası zanneder, kimisi Atütürk hissesinden dolayı CHP ile ilinti kurar. Ama fırsat elime geçmişken söyleyeyim. Bu cumhuruyet kuruluşu ve devlete ait olmayan ve misyonu, görevi özel sektörü deseteklemek olan yani ticari bankacılık alanında değil, bütün varlığıyla özel teşebbüsü desteklemek amacıyla kurulan ve kurucusu da bizzat Cumhuriyetin kurucusu Atütürk. İlk genel Mürdürü üçüncü Cumhurbaşkanı olan Celal Bayar olan bir kuruluş. Daima da kollektif sermaye mantığıyla yönetilmiştir. Yani bugün iş bankasının 200 binin üzerinde bireysel hissedarı vardır. İş Bankası gurubunda cam grubu firmaları vardır. Bunları da kattığınızda 500 bin civarında küçük hisedarı vardır."dedi.

Özince, Atatürk vasiyetiyle İş Bankası yönetiminin CHP'ye bırakıldığını, ama gelirinin bırakılmadığını da belirterek, "Atatürk, kendi el yazısıyla yazdığı vasiyetinde Geliri "Dil kurumu, Türk Tarih kurumu alacak" demiş. ve o nedenle de o hisseden pek el değiştirme imkanı bulamamış. Zaten Atütürk vasiyetiyle bırakılmış bir hisseyi satmak da mümkün değil. Ama geliri yok. Eğer Bankanın yönetimi kimin elinde diye sorarsanız, biz çalışanlarda emeklilerde. Biz yaklaşık 45-46 bin kişiyiz"diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title