"Varikosel" Hastalığına "Mikroskopik Cerrahi" ile Çözüm
Medicana Samsun Hastanesi Üroloji Bölümü Uzmanı Opr.Dr.Ahmet Gençbay, kısırlığın en önemli nedenleri arasında yer alan varikosel ve tedavi yöntemleri konusunda bilgi verdi.
Medicana Samsun Hastanesi Üroloji Bölümü Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Gençbay, kısırlığın en önemli nedenleri arasında yer alan varikosel ve tedavi yöntemleri konusunda bilgi verdi.
Varikosel hastalığı ve tedavi yöntemleri konusunda bilgi veren Medicana Samsun Hastanesi Üroloji Bölümü Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Gençbay, "Testise giden damarların genişlemesi ile oluşan hastalığa varikosel diyoruz. Varikosel bazen testiste şekil bozukluğu ve ağrı yapabilecek kadar ileri derecelerde gözlenebilirken, bazen de ancak çok dikkatli bir muayene sırasında saptanabilir. Varikosel teşhisi çoğunlukla en güvenilir yöntem olan fizik muayene ile konurken, bazı hastalarda doppler ultrasonografi de
yardımcı olmaktadır. Çocuk sahibi olamadığı için araştırılan erkeklerin yaklaşık olarak üçte birinden fazlasında varikosel tespit edilmektedir" dedi.
Varikoselin yüzde 98 oranında testisin sol tarafında görüldüğünü ve buradaki damarların genişlemesi sonucunda bir süre sonra testisin küçüldüğüne dikkat çeken Opr. Dr. Ahmet Gençbay, "Varikoselin en çok sol tarafta görülmesinin sebebi, testisin sol tarafındaki damarlarda kapakçıkların anatomik olarak yetersiz olmasıdır. Genel olarak kabul edilen görüşe göre, sol taraftaki bir takım anatomik özellikler, toplardamarlarda basıncın artmasına neden oluyor. Ayrıca damarların kapakçık mekanizmalarının
bozulmasına ve testis toplardamarlarında anormal bir damar genişlemesine yol açıyor. Sol taraftaki damar sağa göre daha uzun. Hastalığın her iki tarafta görülme oranı yüzde 2. Hastalık yüzünden testisin boyutu küçülüyor. Skrotum denilen torbalarda ısının artmasıyla birlikte, testisteki ısı farkı yaklaşık bir derece yükseliyor. Bu da kısırlığa yol açıyor" diye konuştu.
SPERM SAYISINI AZALTIYOR
Varikoselin aynı zamanda sperm sayısının da azalmasına yol açtığını belirten Opr. Dr. Ahmet Gençbay, "Damarların genişlemesiyle birlikte spermlerin hareket oranı ve sayısı azalıyor. Kan akımının ters etkisi nedeniyle böbrek üstü bezinden testislere gelen hormonlar nedeniyle testis damarları büzülüyor. Bu da testislerin kötü etkilenmesine neden oluyor. Hastalığın genetik geçişinin olmadığı düşünülüyor. Günün çoğunu ayakta çalışarak geçirenlerde sık görülüyor" şeklinde konuştu.
Hastalığın belirtilerini, "Testiste ağrı ortaya çıkması, testisin boyutunda küçülme, dokunulduğunda ele damarların gelmesi" şeklinde sıralayan Opr. Dr. Ahmet Gençbay, şu bilgileri verdi:
"Bu belirtiler varsa, varikosel tanısı konuluyor. Varikosel tanısında en önemli yeri hiç kuşkusuz usulüne uygun olarak yapılan fizik muayene almaktadır. Özellikle sıcak ve rahat bir ortamda hastayı hem ayakta hem de valsalva manevrası (öksürterek, ıkındırarak) yaptırarak muayene etmek önemlidir. Soğuk bir muayene odası skrotumda (torbalarda) kalınlaşmaya neden olacağından yanlış teşhislere neden olabilir. Büyük varikoseller çıplak gözle ciltte gözlenebilir, orta derecede varikoseller kolaylıkla ele
gelir, küçük varikoseller ise karın içi basıncı artırılarak ancak tespit edilir. Küçük varikoselli olguların dahi spermi bozup kısırlığa yol açabileceği unutulmamalıdır. Çok ilerlemişse fizik muayeneyle kolaylıkla anlaşılabilir. Bu hastalara sperm testi yapılır, renkli doppler ultrasonografi ile damarların durumuna bakılır."
MİKROSKOPİK CERRAHİ UYGULANIYOR
Varikoselin tedavisinin cerrahi ile yapıldığına değinen Opr. Dr.Ahmet Gençbay, "Mikroskopik varikoselektomi yöntemi ile testisin damarsal anatomisi daha iyi görülüyor. Atardamarlar, toplardamarlar ve lenfatik kanallar birbirinden kolayca ayırt edilebiliyor. Genişleyen ven dediğimiz toplardamarları kolayca bağlıyoruz ve kesiyoruz. Testisin kanlanmasını sağlayan atardamarları bazen doppler ultrasonografi de kullanarak koruyoruz. Yine hidrosel dediğimiz torbalarda su toplanmasına neden olan lenfatik
kanallarının zarar görmesini engelliyoruz" dedi.
Genel olarak varikosel ameliyatları sonrası; hastaların yüzde 50-80'inde sperm kalitesinde iyileşmeye ve
gebelik oranlarında yüzde 20-69 arasında değişikliğe yol açtığına değinen Opr. Dr Ahmet Gençbay, "Ameliyat sonrası sperm kalitesi yaklaşık üç ayda geri dönüyor. Bir spermin olgun hale gelmesi yaklaşık üç ay sürüyor. Ameliyat edilen vakaların yüzde 50-70'sinde sperm kalitesinde düzelme oluyor. Ameliyattan sonra hastalarımızın iki-üç hafta boyunca ağır kaldırmaması istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Varikosel ameliyatının hastanede genellikle yatış gerektirmediğine değinen Opr. Dr. Gençbay sözlerini,
"Bu nedenle erken tanı çok önemli, sperm kalitesi ve hareketliliğinin bozulmasını beklemeden cerrahi işlemi yapmak lazım" şeklinde tamamladı. - SAMSUN