Haberler

Velilere Uyuşturucu Uyarısı

Abone Ol

Uzmanlara göre farklı olma ve statü isteği, öğrencileri uyuşturucu kullanmaya itiyor. Yeni bir sosyal çevreye uyum sağlamakta güçlük çeken gençler, arkadaşlarının da etkisiyle uyuşturucuya başlıyor Uyuşturucu temin eden torbacılar, "Bir kereden bir şey olmaz. Dilediğin an bırakırsın, bağımlılık yapmaz" gibi yalanlarla gençleri kandırıyor Öğrenciler, 10 15 lira gibi küçük bedellerle uyuşturucu alabiliyor. Uzmanlara göre, bağımlılığın ileri aşamalarında daha fazla uyuşturucuya ihtiyaç duyan ve artık harçlıkları uyuşturucu almaya yetmeyen gençler suç işlemeye başlıyorlar Uzmanlar, ailelere "Acemi hafiyeler gibi çocuğunuzu izlemeyin. Mutlaka destek alın" uyarısında bulunuyor

SERDAR AÇIL - Farklı olma ve statü isteği, öğrencileri uyuşturucu kullanmaya itiyor. Yeni bir sosyal çevreye uyum sağlamakta güçlük çeken gençler, arkadaşlarının da etkisiyle uyuşturucuyla tanışıyor. Uyuşturucuya başlayanlarda iştahsızlık, terleme, burun akıntısı, uyku düzensizliği ve agresif davranışlar dikkati çekiyor. Uyuşturucu kullananlar, çok sık yalan söylüyor, gençler uyuşturucu temini için küçük yalanlarla aileyi kandırıyor.

Uyuşturucu kullanan gençlerde ilk olarak, iştahsızlık, terleme ve uyku düzensizliği belirtileri görülüyor. Bu gençler, uyuşturucu almadan önce agresifleşiyorlar, aldıktan sonra ise içe kapanıp, yalnız kalma ihtiyacı duyuyorlar. Bağımlılarda sürekli bir uyku hali dikkat çekiyor.

Uzun süre tuvalette kalma, banyo yapmaktan kaçınma da uyuşturucu kullananlar arasında yaygın olarak görülüyor. Gözlerde donukluk, dikkat problemi, duraklayarak konuşma ve normal dışı davranışlar da bağımlılığın belirtileri arasında. Uyuşturucu kullananlar her konuda çok sık yalan söylüyor, gençler uyuşturucu temini için küçük yalanlarla aileyi kandırıyor. Birçok bağımlı, harçlıklarının yetmediği durumlarda uyuşturucu almak için evdeki saat ve zinet eşyası gibi küçük ama para edebilecek eşyaları çalıp satıyor. Uzmanlara göre evde sürekli birşeylerin kaybolması aileleri kuşkulandırmalı. Bağımlı gençler, beklenmedik saatlerde dışarı çıkıyor, daha önce görüşmediği kişilerle görüşüyor.

-Acemi hafiyeler gibi çocukları izlemeyin

Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu (UBAM) Başkanı Dila Tezemir, AA muhabirine yaptığı açıklamaya göre, eğitim öğretim yılının başlamasıyla okul önlerinde yuvalanan "torbacıların" öğrencileri uyuşturucu batağına çekmek için her yolu denediğine dikkati çekti.

Ailelerden çocuklarıyla daha çok vakit geçirmelerini isteyen Tezemir, "Ben çok çektim, çocuğum çekmesin" mantığı ile çocuğa gereğinden fazla harçlık verilmemesi tavsiyesinde bulundu.

Tezemir'e göre, anne baba, çocukla arasına mesafe koymamalı, çocuk tüm sorunlarını aileye anlatabilmeli. Ancak aile, çocuğun arkadaşı değil de anne ve baba olduklarını da unutmamalı. Saygı sınırı asla aşılmamalı. Aileler, çocuğun okula giriş ve çıkış saatlerini, okul çıkışı nerelere gittiğini ve arkadaşlarını zaman zaman kontrol etmeli. Ders çalışmak için "arkadaşıma gidiyorum" diyen çocuğun gidiş geliş saatleri mutlaka takip edilmeli, dersini yapıp yapmadığı izlenmeli. Yatılı arkadaş ziyaretlerine mümkün olduğu kadar izin verilmemeli. Ebeveynler, çocuklarının yanların da sigara ve alkol gibi bağımlılık yapıcı maddeler kullanmamalı. Boşanan anne ve babalar, çocuğa ilgisiz kalmamalı.

Öğrencilerin, 10-15 lira gibi küçük bedellerle uyuşturucu alabildiğini belirten Dila Tezemir, bağımlılığın ileri aşamalarında daha fazla uyuşturucuya ihtiyaç duyan ve artık harçlıkları yetmeyen gençlerin suç işlemeye başladığını ifade etti.

Ailelere "Acemi hafiyeler gibi çocuğunuzu izlemeyin" uyarasında bulunan Tezemir, ailelere bir uzmandan destek almaları önerisinde bulundu.

Tezemir'e göre, bağımlılık herkesin başına gelebilecek bir hastalık. Hiçbir ailenin "Ben çocuğumu iyi yetiştirdim. Benim çocuğum yapmaz" dememesi gerekiyor. Ailenin, bağımlılığı bir hastalık olarak görmesi ve saklama yerine bir an önce tedaviye başlanması için gerekli tedbirleri alması isteniyor.

-Karşılarında çeteleri buluyorlar

Okullarda bağımlılarla mücadelenin en büyük sorumluluğu okul aile birliklerine ve velilere düşüyor. Velierin, okul yönetimlerini ve öğretmenleri yalnız bırakmaması gerekiyor. Çocuğu korumak için adım atan birçok okul müdürü ve öğretmen, karşısında illegal yapıları ve çeteleri buluyor.

Polisin yakaladığı torbacılar, yetersiz kanunlar yüzünden kısa süre içinde serbest kalıp tekrar okul önlerinde satış yapmaya başlıyor, yönetici ve öğretmenleri tehdit ediyor.

-130 bin şüpheli yakalandı

Öte yandan, İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 2012'de ülke genelinde 83 bin 133 uyuşturucu operasyonu yapıldı ve 130 bin 49 şüpheli yakalandı. Bu operasyonlarda 152 ton 86 kilo esrar, 13 ton 301 kilo eroin, 876 kilo afyon sakızı, 476 kilo kokain, 51 bin 133 sentetik tablet, 183 bin 537 captagon, 4 milyon 389 bin 309 ecstasy, 434 kilo sentetik cannabinoid, 502 kilo metamfetamin ve 22 milyon 881 bin 890 kök kenevir maddeleri ele geçirildi.

Bu yıl ağustos ayına kadar yapılan 22 bin 118 uyuşturucuyla mücadele operasyonunda 38 bin 962 şüpheli yakalandı. Bu operasyonlarda 107 ton 275 kilo esrar, 8 ton 738 kilo eroin, 146 kilo Afyon sakızı, 223 kilo kokain, 263 bin 507 adet sentetik tablet, 4 milyon 354 bin 937 adet captagon, 3 milyon 482 bin 643 adet ecstasy, 159 kilo bonzai, 102 kilo metamfetamin ve 70 milyon 9 bin 141 kök kenevir ele geçirildi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title