Haberler

Venedik'i Kurtaracak "Mose" Projesinin İlk Testi Başarıyla Tamamlandı

Abone Ol

Tarihi kentin sular altında kalmasını önlemek için geliştirilen projede 78 bariyerden 4'ünün testi olumlu sonuçlandı

İtalya'nın kanallarıyla ünlü tarihi kenti Venedik'i suların yükselmesine karşı koruyacak "MOSE" projesinde 78 bariyerden 4'ünün testi başarılı bir şekilde tamamlandı.

Tarihi Venedik kentinin sular altında kalmasını önlemek için yapımına 2003 yılında, dönemin başbakanı Silvio Berlusconi'nin temel atmasıyla başlanan İtalyanca adı "Modello di Supporto Elettromeccanico" kısaca "MOSE" olan elektromekanik bariyer modelinde dün önemli bir aşama geride bırakıldı.

Araştırmalarda her yıl birkaç milimetre suya gömülen ve 100 yıl içinde suların yükselmesinin neden olacağı büyük bir felakete uğrama riski olan Venedik'i, bundan koruyacak MOSE projesinin 78 bariyerinden 4'ü yapılan ilk testten olumlu not aldı.

Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Maurizio Lupi, "Olağanüstü bir iş. Her yönüyle tam bir İtalyan yapımı" derken, bu projenin dünyaya ihraç edilebileceğini ifade etti.

Projenin inşasını üstlenen Yeni Venedik Konsorsiyumu Direktörü Hermes Ridi de bariyerlerin, dalgaların yükselmesiyle kaldırılacağını belirtti.

Yağışlı havalarda sık sık sular altında kalan, uzun dönemde ise küresel ısınmadan buzullar eriyip, sular yükseldiği için büyük risk altında olan UNESCO "Dünya Mirası Listesi"ndeki Venedik için büyük önem taşıyan MOSE projesinin yaklaşık 5,5 milyar avroya mal olacağı bildirildi.

"MOSE" projesinin, şu ana kadar yüzde 80'inin yapıldığı, 3 yıl içinde tamamlanacağı ifade ediliyor.

Venedik Lagünü'nde bulunan tarihi şehri korumak için, lagünün Adriyatik Denizi'ne açıldığı, Lido, Malammocco ve Chioggia ağızlarına inşa edilen bariyerler, boyu 110 santimetreyi bulan dalgaları önleme görevi görecek. Projeye göre, olumsuz hava koşullarında ya da gelgitlerde suyun yükseldiği anda deniz yüzeyindeki bariyerler kaldırılarak suyun tarihi kente ulaşması engellenecek. - Roma

Kaynak: AA / Güncel

Silvio Berlusconi Venedik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title