Haberler

Veri Yönetimi ve Mobil Yatırımlar Ön Planda

Güncelleme:
Abone Ol

BThaber Platform Finans ve Bankacılık etkinliği 26 Şubat'ta Grand Cevahir Hotel'de düzenlendi.

"Finans ve bankacılıkta veri yönetimi ve mobil yatırımlar ön planda"

"Finans ve Bankacılık Uygulamaları konulu yılın ikinci BThaber Platform toplantısında birbiriyle bağlantılı olan bu iki sektörün önemli aktörleri bir araya geldi. Veri yönetimi ve mobilite öne çıkan eğilimler arasında yer aldı."

BThaber Platform Finans ve Bankacılık etkinliği 26 Şubat'ta Grand Cevahir Hotel'de düzenlendi. Finans ve bankacılık sektörlerinin önde gelen uzmanlarını ve iş ortaklarını bir araya getiren etkinlikte, finans ve bankacılık sektörlerinin yeni BT eğilimleri, dış kaynak kullanımına bakışları, bankaların yeni BT uygulamaları konuşuldu. Günün ilk sunumlarını İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir, Bankalararası Kart Merkezi Başkanı Dr. Soner Canko ve Informatica'nın EMEA bölgesinden sorumlu teknoloji direktörü Bert Oosterhof gerçekleştirdi.

Mobil bankacılıktafinansal işlemler 20 milyon adedi buldu

BankalararasıKart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Türkiye'deki akıllı telefon sayısının yaklaşık 10 milyon olduğuna işaret ederek, son bir yılda mobil bankacılık alanında finansal olmayan bankacılık işlemlerinin 18,5 milyon adetten 117,2 milyon adede çıktığını vurguladı. Finansal işlem adedine bakıldığında ise 6,9 milyon adet işlemden, 20,1 milyon adet işleme çıkıldığını belirtti.

"İnternet üzerindenkayıtlı alışveriş trendi büyüyor"

Yapı Kredi Bankası Veri Ambarı ve Veri Madenciliği Geliştirme Müdürü Ahmet Vefa Erdem; "Gençler, mobilite, e-ticaret kanalları ve sosyal medyada yorum veöneriler kişilere ışık tutuyor. Satın alma hareketi için önce sosyal medyada yapılan bir araştırma kaynak oluyor" dedi. İnternet kullanım oranının yüksekliğine ve ekonomik açıdan önemli bir dalganın da böylece yakalandığına işaret eden Erdem, "İnternet üzerinden kayıtlı alışveriş trendi büyüyor,böylece kartlı alışveriş hacim sürekli gelişiyor" dedi.

"Bilgi güvenliği bütçelerinde artış var!"

Etkinliğe verilen öğle arasında sonra söz alan Deloitte Kurumsal Risk Hizmetleri Ortağı Cüneyt Kırlar, Deloitte 2012 Küresel Finans Hizmetleri Endüstrisi Güvenlik Araştırması'nın öne çıkan sonuçlarını paylaştı. Kırlar, Deloitte 2012 Küresel Finans Hizmetleri Endüstrisi Güvenlik Araştırması'nın 39 farklı ülkede aralarında Türkiye'den de 11 şirketin bulunduğu bankacılık, sigortacılık gibi sektörlerden 250 şirketle gerçekleştirildiğini belirtti.

Kırlar,"2012yılında kurumların BT öncelikleri arasında ilk üçte bilgi güvenliği yönetişimi,kimlik ve erişim yönetimi, bilgi güvenliği stratejisi ve yol haritası yer alıyor. Onaylı bilgi güvenliği stratejisi var mı? sorusundan organizasyonların çoğunun onaylanmış bir bilgi güvenliği stratejisine sahip olmanın öneminin farkında oldukları ortaya çıkıyor" dedi.Kırlar, bir başka önemli bulgunun ise ekonomideki sıkıntılı döneme ve kurumsal bütçe kesintilerine rağmen bilgi güvenliği bütçelerinde artış olduğunu belirtti.

"KEP ile kurumların güvenirliği artacak"

Platform'da Türkiye'nin Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcısı konulu bir sunum gerçekleştiren TÜRKKEP İş Geliştirme Yöneticisi Hüseyin Karayağız, artık bir kayıtlı e-posta gönderisinin yedi yıl, bir e- tebligat gönderisinin ise 30 yıl saklanmak zorunda olduğunu vurguladı. Şirketlerin artık sonunda 'kep.tr' şeklinde bir ek olan e-posta adresine sahip olacağını söyleyen Karayağız, kayıtlı e-posta gönderisinin gerçekleşmesi için karşılıklı olarak iki tarafında sisteme kayıtlı olmasının gerekliliğinin altını çizdi. Bir kişinin bir KEP adresine sahip olmasının KEP adresinden gelen e-postaların o kişi tarafından gönderildiğinin kanıtı olduğunu söyleyen Karayağız, Artık iş dünyasının kep. truzantılı e-posta adresleri gördükçe sanal ortamda güvenli iş yapmanın keyfine varacaklarını söyledi.

"Bilgi teknolojisinin profili değişiyor"

Gartner Türkiye Yönetici Ortağı Halil Aksu sunumunda, finans ve bankacılık alanında yeni eğilimleri katılımcılarla paylaştı. Aksu, kartların çeşitleneceğini, mobil cüzdan uygulamaları ile farklı şeyleri ödeme imkanının bulunabileceğini de belirtti. NFC ile bütünleşik yapının da akıllı telefonlarda öne çıkacağı üzerinde duran Aksu, "Bilgi teknolojisinin profili değişiyor" dedi.

"Mobil bankacılık gelişecek"

BThaber Platform'da günün son paneli, 'CIO'lar ve Bankaların Teknoloji Yaklaşımları'başlığında düzenlendi. Moderatörlüğünü Gartner Türkiye yöneticilerinden Halil Aksu'nun yaptığı panelin katılımcıları ise Yapı Kredi Bankası Bilgi Teknolojileri Yönetimi Başkanı Cahit Erdoğan, Türkiye Halk Bankası Bilgi Sistemleri ve Teknik Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Erol Göncü, Odeabank Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tayfun Küçük ile Türkiye İş Bankası ADK ve Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran oldu.

55 milyon adede yakın kredi kartı olduğunu, harcamaların yüzde 30'unun kartla yapıldığını söyleyen Erol Göncü, kart sayısı çok olmasına rağmen, kartla yapılabilecek harcamaların bunun 2 katına gidebileceği yönündeki yorumları hatırlattı ve bu alanda alınabilecek çok yol olduğuna işaret etti. Cahit Erdoğan da, zamanla hayatın doğal bir parçası haline gelen kart dünyasında ön ödemeleri kartların, banka kartlarının, alternatif, yani mobil ödemelerin zamanla daha öne çıkacağına dikkat çekti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Yapı Kredi Bankası Soner Canko Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title