Veterinerlerden "Kurbanlıklara Eziyet Etmeyin" Uyarısı
Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, kurbanlık satanları ve taşıyanları hayvanlara eziyet etmemeleri konusunda uyardı.
Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, kurbanlık satanları ve taşıyanları hayvanlara eziyet etmemeleri konusunda uyardı.
Oda Başkanı Sağlam, yaklaşan kurban bayramı öncesinde yaptığı açıklamada, hayvan ticaretiyle uğraşanlara, besicilere ve nakliyecilere hayvan refahının sağlanması konusunda uyarılarda bulundu. Yurt genelinde yaklaşık 3 milyon büyük ve küçükbaş hayvanın kurban edildiğine dikkat çeken Sağlam, hayvan hareketliliğinin Türkiye'nin doğusundan batısına doğru gerçekleştiğine dikkat çekti. Nakliye sırasında ve hayvan pazarlarında hayvan refahının sağlanmasının başta hayvan hastalıklarının önlenmesi olmak üzere pek çok açıdan önemli olduğunu kaydeden Sinan Sağlam, bunun hem insani, hem dini açıdan şart olduğunun altını çizdi.
BVHO Başkanı Sinan Sağlam, hayvanların yolculuk sırasında bakımı, beslenmesi, barındırılması ve nakliyesinin sağlıklı şekilde yapılmasının, nakliye sırasında hayvanların ağrı, acı ve eziyet çekmesini önleyecek tedbirlerin hayvan refahı olarak anıldığını söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, "Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması ve 'Hayvan Ticareti Yapan Satıcıların Çalışma ve Denetlenmesi ile İlgili Usul ve Esasları Hakkında" yönetmelikler yayımladığını belirten Sağlam, ilgili yönetmelikler gereği hayvan nakilleri yapacak ve nakliye aracı kullanacak kişilerin eğitim görerek, belge almasını mecburi olduğunu hatırlattı.
"BELGESİ OLMAYAN NAKİL YAPAMAZ"
Kurban pazarlarına alınacak hayvanların yemlik ve suluk alanları ile dinlenme süreleri, hayvanların eziyet çektirilmeden araçlara yüklenilmesi ve indirilmesi sırasında özenli davranılmasını isteyen Sağlam, "Kurban bayramı dini vecibelerimizden biri. Dinimizin emri ile yaptığımız bir ibadet sırasında hayvanlara eziyet edilmesi söz konusu olamaz. Yönetmeliklerin gayelerinden biri de hayvan hareketlerinin kontrol altına alınarak, hayvan hastalıklarının yayılmasını engellemektir. Yönetmelikler gereği hayvan refahı eğitimi almayanlar hayvan nakli yapamıyor. Ancak iş belge almakla bitmiyor. Nakli yapılan hayvanların götürüldüğü pazarlarda sağlıklı şartlarda tutularak, beslenme ve bakımlarının tam yapılarak satışa sunulması gerekir" dedi. - BURSA