Haberler

VI. AVM Yatırımları Konferansı 6 Mart Günü Swissotel' de Yapıldı

Güncelleme:
Abone Ol

VI. AVM Yatırımları Konferansı geniş katılımla 6 Mart 2014 Perşembe günü Swissotel' de yapıldı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açılışını yaptığı AVM ve Perakende Sektörünün gelenekselleşen zirvesi olan VI. AVM Yatırımları Konferansı geniş katılımla 6 Mart 2014 Perşembe günü Swissotel' de yapıldı.

"330'un üzerinde AVM ve 400 bine yakın istihdamı ile Alışveriş Merkezleri ve Perakende sektörü sağladığı katma değer açısından Türkiye ekonomisinin dinamosudur"

"Çalışma saatlerini kısıtlayan ekonominin başarılı olmasının mümkün olmadığı hepimizce malumdur"

"Perakende Yasası Tasarısında bahsi geçen bazı maddelerin hükümetimiz tarafından dikkatle inceleneceğine inancımız tamdır"

AYD (Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği) Başkanı Hulusi Belgü ve yönetim kurulu üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansa Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da katıldı. Açılış konuşmaları AYD Başkanı Hulusi Belgü (Multi Development ) ve AYD Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Balaban (Emaar Türkiye) tarafından yapıldı.

Başkan Belgü konuşmasında, 330'un üzerinde Alışveriş Merkezi'nin 400 bine yakın istihdamı ile perakende sektörüne hizmet verdiğinin altını çizerek, ticaretin kayıt altına alınmasına ve gelişmesine yardımcı olduğuna vurgu yaptı ve ekledi, "Devletimizin popülist politikalardan uzak durması, serbest rekabeti teşvik etmesi bizler için çok önemlidir. Bu vesileyle Perakende Yasası taslağında bahsi geçen bazı maddelerin hükümetimiz tarafından dikkatle inceleneceğine inancımız tamdır, çalışma saatlerini kısıtlayan  ekonominin başarılı olmasının mümkün olmadığı hepimizce malumdur."

AYD Başkanı Belgü'den sonra, AYD Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Balaban (Emaar Türkiye CEO'su) konuşma yaptı.

Daha sonra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan açılış konuşmasını yaptı.

Yaşamsal Konularımız…

Konferansın ilk paneli AYD Danışma Kurulu Üyesi (Krea) Hakan Kodal'ın moderatörlüğünde, AYD Başkan Yardımcısı Nuri Şapkacı (Ece Türkiye), AYD Danışma Kurulu Üyesi Özcan Tahincioğlu'nun (Tahincioğlu Holding) katılımıyla yapıldı. Bu panelin konusu olan; Yeni Dönemde AVM'lerin Yaşamsal Konuları tartışıldı.

Panelde Türkiye'de bugün döviz dalgalanmalarından sadece AVM kiracılarının değil, dövizle borçlanan yatırımcıların da etkilendiğine dikkat çekildi. Kira/ciro oranı konusuna da değinilen interaktif panelde, Hakan Kodal'ın konuklar arasında bulunan Kiğılı Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı'ya düşüncelerini sorması üzerine, Kiğılı "Geçmişte yaptığımız hatalar var. Kira değil, genel giderler önemli. Şimdi bir AVM'de mağaza açarken öncelikle yatırımcısı kim ona bakıyoruz" sözleriyle panele katkıda bulundu.

Son zamanlarda yapı komplekslerinde açılan AVM'ler konusunda ise bu tür karma projelerde AVM yönetiminin önemine dikkat çeken Tahincioğlu, mevcut yasal altyapının da buna göre düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Uzun dönemde AVM yatırımlarına devam edeceklerini belirten Şapkacı, yeni AVM'lerin sürdürülebilir olabilmeleri için söz verilen zamanda açılması kadar en az %90 doluluk oranı ile açılmasının da vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

Türkiye Bir AVM'ye Benziyor…

Daha sonra Hürriyet Gazetesi yazarı, Dünya Editörler Forumu YK Üyesi Ertuğrul Özkök "Gündeme Sıra Dışı Bakış" başlıklı konuşmasını yaptı.

Özkök; AVM'lerin kültürel davranış biçimlerimizi, şehri algılamamızı köklü şekilde değiştirdiğini; sosyolojik, psikolojik olarak topluma neler kattığının araştırılması gerektiğini belirtti. Türkiye'yi bir AVM'ye benzeten Özkök, farklı toplumsal statü ve kültürde, birbirini hiç tanımayan insanların AVM'lerde bir araya gelebildikleri ve aynı ortamı paylaşabildikleri gibi, bugün Türkiye'yi yönetenlerin de bu tür bir senteze ihtiyacı olduğunu vurguladı. Türkiye'nin hayat ritminin Rock & Roll'a dönüştüğü bugünlerde hem Türkiye'nin hem de AVM'lerdeki alışveriş ritminin Bossa Nova ritminde, "hızlı ama ölçülü bir hız" olması gerekliliğine dikkat çekti.

Doğru Ses Tasarımı ile Satışlarınızı Arttırabilirsiniz…

Sabah oturumunun son konuşmacısı Julian Treasure (The Sound Agency Başkanı, Ses ve İletişim Uzmanı, Yazar) "AVM'nizin sesi neye benziyor" içeriğindeki konuşmasında satışları ve müşteri mutluluğunu artırmanın en önemli araçlarından birinin ses tasarımı olduğunu söyleyen Treasure, alışveriş merkezlerinde ve diğer mekânlarda yaptığı örnek çalışmaları ve alınan olumlu sonuçları anlattı.

Treasure, doğru bir "ses ortamı" yaratmanın marka algısını, satın alma olasılığını, müşterilerin markayla iletişim kurma arzusunu nasıl etkilediğini örneklerle tarif ederken, böylece AVM sektörünün önde gelen temsilcilerine iyi göründüğü kadar kulağa da iyi gelen, amacına uygun, yaşam kalitemizi yükselten, sağlığımızı, sosyal davranışlarımız ve verimliliğimizi artıran mekânlar tasarlamaları için tavsiyelerde bulundu.

Alışveriş merkezlerinde "ses tasarımı" ile müşterilerin stres ve yorgunluğunu azaltarak, mekânlara bağlılıklarını arttırmanın ve müşterilerin deneyim kalitesinin de arttırılmasının mümkün olduğunu vurguladı. Mekâna uygun, uyumlu, değer katan ve sürekli test edilerek denetlenen ses tasarımının iyi bir markanın sahip olması gereken özellikler olduğunu belirtti. Treasure, iyi işler için kaliteli ve doğru ses ortamının vazgeçilmez bir unsur olduğunu vurguladı.

AVM Hizmet Başarı Ödülleri Sahiplerini Buldu…

Öğle yemeğini takiben sektörün hizmet kalitesinin önemini vurgulamayı ve teşvik etmeyi hedefleyen Alışveriş Merkezleri Hizmet Kalitesi Benchmark Projesi'nde, 2013 yılında en yüksek notu alan üç Alışveriş Merkezi "Alışveriş Merkezleri Hizmet Başarı Ödülleri"ne layık görüldü. Ödüller "Tarsus AVM, Bilkent Center ve Forum Kapadokya" yöneticilerine takdim edildi.

Kıyasıya Bir Tartışma: AVM Yatırımcısı ile Perakendeci Karşı Karşıya…

Konferansın ikinci paneli ise AYD YK Üyesi Aydın Yurdum (AVM MFI Partners) moderasyonunda panelistler TMD Başkanı Tahsin Özlenir (Özlenir Giyim), AYD Başkan Yardımcısı Coşkun Bayraktar (Via Properties) katılımıyla iç meselelerin kıyasıya tartışması idi.

Panel; kiracılarla AVM yönetimlerinin fikirlerinin karşılıklı paylaşılmasını sağlarken, AVM'lerde ortak alan giderleri konusunun netleştirilmesi ve kiracı ile mal sahibi arasında yükümlülüklerin belirlenmesi yoluyla yanlış uygulamaların önüne geçilebileceği konusunda görüş bildirildi. Bunun yanı sıra; sinema, otopark, oyun alanı ve peyzaj çalışmaları tamamlanmamış, yeteri doluluk oranına ulaşmamış AVM'lerin açılmasının doğru olmadığı; ancak yatırımcılar kadar kiracıların da hedeflenen zamanlama için hazırlıklarını tamamlamalarının önemine dikkat çekildi.

Pazarlamada Miyop Muyuz?

Yönetim ve Pazarlamada Miyopluk konulu sunumunu bu konuda uzman olan Freek Vermeulen (London Business School, Öğretim Üyesi, Yazar) yaptı. Yönetim ve pazarlamada şehir efsanelerini yıkan otorite olarak tanınan Vermeulen, sorgulamadan yapageldiğimiz çoğu uygulamanın ve tekniğin neden gereksiz olduğunu, araştırma sonuçları ve eğlenceli örneklerle çarpıcı şekilde anlattı.

Vermeulen, çalışanların vazgeçilmezi olarak algılanan, sorgulanmadan devam ettirilen pratiklerin ve uygulanan yönetim modellerinin, belirli bir süre başarıyı getirse de zaman içerisinde çok büyük zararlara da yol açabileceğini belirtti. Konuyu "Yönetimde Miyopluk" olarak tanımlayan Vermeulen, kanıksanmış modelleri değiştirmenin zorluğunu ve nedenlerini multi-disipliner araştırma sonuçları ışığında açıklarken, pazarlamada sürdürülebilir başarının cesur ve yeniliklere açık yöneticiler ve çalışanlar sayesinde olabileceğini vurguladı.

AVM için Yenilenme Zamanı Geldi mi?

Konferansın son konuk konuşmacısı ise Geoff Morrison (Concept i, Kurucu, CEO) idi.
Bangkok, Şanghay ve İstanbul ofisleriyle tüm dünyada ödüllü projelere imza atan Concept i kurucusu Morrison, "AVM'yi yenilemek: Ne Zaman? Nasıl? Ne Kadar Yatırımla" başlıklı konuşmasında AVM'lerde yenileme konusunu, AVM'lerin bugünün dinamik perakende dünyasında çekiciliğini, başarısını ve farkındalığını nasıl sürdüreceğini ele aldı.

İstanbul'un perakende alanı geliştirmede dünyada üçüncü en büyük küresel şehir olduğunu belirten Morrison, 2025'e kadar hemen her AVM'nin yenilenmeye ihtiyaç duyacağını belirtti. AVM yenilemelerinde proje yönetiminin önemini vurgularken, bu süreci "Her şeyi Yeniden Düşünme Zamanı" olarak tanımladı. Bu projelerin, müşterilerine hizmet ve konfor sunarken, onları sanat, moda ve teknoloji ile buluşturacak, yaşam tarzlarında farklılık yaratacak bir vizyonla geliştirmesinin vazgeçilmez olduğunu da sözlerine ekledi.

Konuşmaları takiben katılımcılar arasında samimi bir sohbet amacıyla TAMPF ikramlı bir ağırlama yapıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Özcan Tahincioğlu Hakan Kodal Swissotel Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title