Haberler

'Vitamin' Uyarısı

Abone Ol

Vitaminler sağlıklı insanlar, hastalar ve kanserli hastalar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.

Vitaminler sağlıklı insanlar, hastalar ve kanserli hastalar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Vitamin ya da mineral destek tedavileri sadece ilgili vitamin ya da mineralin eksikliğinde kullanılmalıdır. Hatta eksikliğin sebebi araştırılıp sorunun nereden kaynaklandığı tespit edilmeden herhangi bir vitamin ya da mineral takviyesine başlanmamalıdır.

Medical Park Samsun Hastanesi doktorlarından İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzm. Dr. Mustafa Kemal Gül, " Kanser Haftası" nedeniyle "Vitaminler, Kalsiyum, Aspirin ve Kanser Hastalığı" hakkında bilgi verdi.

Dr. Mustafa Kemal Gül, "Sağlıklı insanlarda hazır tabletler şeklinde yapılan vitamin desteğinin kanserden veya başka hastalıklardan korunmada bir faydasının olmadığı gösterilmiştir. Aksine kanser riski yüksek olan kişilerde kansere yakalanma riskini artırabileceği gösterilmiştir. Örneğin; sigara içenlerde A vitamini takviyesi yapıldığında kansere yakalanma riski artar. Folik asit takviyesi kalın barsak kanserli hastalarda hastalığın seyri üzerinde olumsuz etkiler gösterir. Yine multivitamin takviyeleri hem prostat kanserinin oluşmasında katkı sağlamakta hem de hastalığın kötü seyretmesine neden olmaktadır" dedi.

Vitaminlerden yalnızca "D" vitamini ve kalsiyum kanser üzerinde olumlu etkiler gösterdiğini belirten Dr. Gül, "Başlangıçta hücre kültürü laboratuvarlarında birçok kanser hücresi üzerinde ( başta prostat ve kolon kanserleri olmak üzere) anti kanser etkileri gösterildikten sonra insanlar üzerinde büyük çalışmalar yapılmıştır. Gerek sağlıklı insanlarda kansere yakalanma riskini azaltmada gerekse kanserli hastalarda hastalığın seyri üzerinde D vitamini ve Kalsiyum desteğinin olumlu etkileri büyük ölçekli ve ileriye dönük güvenilir araştırmalarla gösterilmiştir. Yeterince güneş ışığı alan coğrafik bölgelerde 200-600 IU D vitamin + 1000 mg/gün kalsiyum desteği gerek sağlıklı ve gerekse kanserli hastalarda yeterli olmaktadır. Ancak yetersiz güneş ışığı alan bölgelerde günlük 1000-1200 IU D vitamini takviyesi gerekmektedir. Tüm bu olumlu gözlemlere rağmen Dünya Sağlık Örgütü D vitaminini kanser önleyici veya kanser tedavisini tamamlayıcı bir tedavi olarak önermemiştir. Hala vitamin ve kanser ilişkisi konusunda yapılması gereken kanıt değeri yüksek daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır" diye konuştu.

Uzm. Dr. Mustafa Kemal Gül şöyle devam etti: "Aspirin bir vitamin olmamakla birlikte sahip olduğu cyclooxygenase-2 (COX-2) enzim etkisini bloke etme yeteneği nedeniyle ( ki bu enzim kolon kanserlerinde fazlasıyla üretilir) kolon poliplerini geriletmede, kolon kanserine yakalanmada, kolon kanseri olanlarda hastalığın seyri üzerinde çok olumlu etkiler gösterir. Özellikle ailevi kolon kanseri hikayesi olanlara kolon kanseri riskini azaltmak için, kolon kanserinden tamamen iyileşenlere yeniden kolon kanserine yakalanma riskini azaltmak için tavsiye edilebilir."

İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Mustafa Kemal Gül sözlerini şöyle tamamladı: "Sonuç olarak, kanser hastaları vitamin takviyesi kullanmamalıdır. Kanser hastalarına yapılacak vitamin desteği tedavilerinin (D vitamini ve kalsiyum hariç) gerek hastalığın seyri gerekse sağ kalım üzerinde gösterebileceği olumsuz etkiler nedeniyle önerilmemektedir." - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kemal Gül Politika Güncel Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title