Warren Buffett Dansla İşe Gitmek
Warren Buffett: Dansla İşe Gitmek Akportföy'ün sponsorluğunda Scala Yayıncılık'tan çıktı.
Efsane yatırımcı Warren Buffett'ın bütün iş yaşamına ve yatırım stratejisine ışık tutan Warren Buffett: Dansla İşe Gitmek Akportföy'ün sponsorluğunda Scala Yayıncılık'tan çıktı. Fortune editörü Carol Loomis'in yayına hazırladığı 478 sayfalık kitap Canan Feyyat ve Neşenur Domaniç Avhan'ın çevirisiyle Türkçe'ye kazandırıldı.
Akportföy Genel Müdürü Dr. Alp Keler kitabın sunuş yazısında şöyle yazıyor:
"Buffett devraldığı zaman Berkshire Hathaway küçük bir tekstil şirketiydi ve hisse başına değeri 19 dolardı. Aralık 2013 sonlarında bu kitap baskıya girerken bir adet A Grubu Berkshire hissesinin değeri tam 167.000 dolar. Buffett'ın neredeyse yarım yüzyıllık istikrarlı ve tutarlı yatırım başarısını tesadüflerle açıklamak imkânsız. Kendisi başarısını doğru zamanda, doğru yerde dünyaya gelmiş olmasına ve işine duyduğu tutkuya bağlıyor."
"Bu kitap moda olanın değil 'değer'in peşindeki Warren Buffett'ın dünyası ve uzun vadeli perspektifi hakkında önemli dersler içeriyor. Hepsinden önemlisi de okura Buffett hakkında kendi nesnel fikrini oluşturma olanağı veriyor. Yaşadığımız güncel pratikler de borsaların günlük al-sat'lardan ziyade uzun vadeli bir yatırım olduğu konusunda Buffett'ın 'casinotoplumu'na çare arayan görüşleri ile örtüşüyor."
'Scala Yayıncılık ile 10 yılı aşkın bir süredir yürüttüğümüz yatırım klasiklerini Türkçe'ye kazandırma projemizin bu yılki kitabı "Dansla İşe Gitmek Omaha sihirbazı Warren Buffett'a dair her şey'' kütüphanenizin başucunda yer alan ve dönüp sık sık başvuracağınız bir yatırım klasiği olacak."
Kitap Warren Buffett'ın kariyerinin 46 yılına ışık tutuyor. 1966 yılında Omaha dışında pek kimsenin tanımadığı 36 yaşındaki Buffett'ın dünyanın en büyük yatırımcısı haline gelmesine tanık oluyoruz. Fakat bunu geleneksel biyografide olduğu gibi bir anlatıcıdan dinlemiyoruz. 1966-2012 yılları arasında Fortune dergisinde Buffett ile ilgili yayınlanmış makaleleri kronolojik bir düzen içinde sıralayan Carol Loomis, neredeyse her makalenin başına konuyla ilgili önceki veya sonraki gelişmeleri ekleyerek güncellemiş. Bir makaleden diğerine geçerken bazen Buffett'ın yatırım ve yönetimle ilgili ilkelerine dair bildiklerimizi tazeliyor, bazen yeni yönlerini keşfediyoruz. Bazen hatalarını itiraf ettiğine tanık oluyoruz, bazen de hiçbir yatırım kararı almadan sabırla doğru zamanı ve doğru işi beklediğine tanık oluyoruz. Toplumsal konulardaki görüşlerini, hatta anne baba olmaya dair fikirlerini görüyoruz.
KİTAPTAN NOTLAR...
Warren Buffett az sayıda ilkeyle şekillenen yatırım stratejisini hiç değiştirmemiştir. O ne tarzını ne de başarısını ölçtüğü kriterleri değiştirir. Piyasayı tahmin etmeye çalışmaz, düşük fiyatlanmış menkul değerlerleri bulmaya odaklanır. Kolay olanı seçer ve bilmediği, anlamadığı, hatta kızkardeşinin anlamadığı işe girmez. İşte bu yüzden 1950'lerden bu yana her dönemde ve her piyasada kazanmıştır.
BUFFETT'IN ÇOCUKLARINI KISKANMA ZAHMETİNE GİRMEYİN!
".... Efsane yatırımcının çocuklarını kıskanma zahmetine girmeyin! Buffett çocuklara büyük çapta miras bırakmanın akıllıca olduğuna inanmıyor ve parasının çoğunu hayır faaliyetleri yürüten vakfına bırakmayı planlıyor. Omahalı yatırımcı kızı ve iki oğlunu üniversiteye yerleştirdiğinden beri her yıl Noel'de birkaç bin dolar hediye etmekle yetiniyor. Dahası, kızı "Babama 20 dolarlık çek yazsam gidip parayı çeker," diyor.
.... Susan Buffett babasının duruşunun birlikte yaşaması zor bir durum olduğunu kabul ediyor. "Benim babam tanıdığım en dürüst, en ilkeli, en iyi insanlardan biri" diyor. "Ve ben temelde ona katılıyorum. Ama birçok ebeveynin çocukları için bir şeyler edinmek istediğini bildiğinizde ve bütün ihtiyacınız altı ay deniz kıyısında tatil yapmak değil mutfağa biraz çeki düzen vermek için küçük bir miktar olduğunda, bu tuhaf geliyor. O bize prensip gereği para vermez. Bütün hayatım boyunca babam bize bunu öğretmeye devam etti. Tamam, artık dersimi öğrendiğimi düşünüyorum. Belli bir noktada durabilirsin."
....Buffett'a göre çocuklara bırakılacak en doğru miktar, "Her şeyi yapabileceklerini hissedecekleri kadar olmalı, hiçbir şey yapamayacaklarını hissedecekleri kadar değil." Buffett bir üniversite mezunu için "birkaç yüz bin doların" yeterli göründüğünü düşünüyor.
....Buffett'ın çocuklarını aile servetinin dışında tutmak istemesi, paranın kontrolünü çocuklarına bırakmak istemeyen varlıklı ailelerde gördüğümüz geleneksel sebeplerden, yani har vurup harman savurarak düşüncesizce harcayacak olmalarından ya da aile işine girmek istememelerinden kaynaklanmıyor. "Benim çocuklarım," diyor, "dünyadaki yerlerini kendileri oluşturacaklar ve onlar ne yapmayı seçerlerse seçsinler yanlarında olduğumu biliyorlar." Fakat insanın varislerine "sırf kendi kanından oldukları için ömür boyu gıda vesikası sağlamasının onlara "zarar" verebileceğine ve "antisosyal bir davranış" olduğuna inanıyor."
KAZANDIKLARINI TOPLUMA GERİ VERME
".... Benim durumumda yüzde 99'dan fazlası topluma gidecek, çünkü toplum bana olağanüstü iyi davrandı."
".... Fakat benim yapabileceğim, bir deste BerkshireHathaway hisse senedini -nakde çevrildiğinde geniş yelpazeli bir dizi kaynak oluşturabilecek çekler- almak ve hayatta kısa çöpü çekme talihsizliğini yaşayan başka insanlara fayda sağlamalarına tahsis etmek. Bugüne dek hisselerimin % 20'si dağıtıldı (rahmetli eşim Susan Buffett'ın bana verdikleri dahil) ve elimdeki hisselerin her yıl yaklaşık % 4'ünü dağıtmaya devam edeceğim. Vasiyetimin yürürlüğe girdiği andan itibaren en geç 10 yıl içinde Berkshire'da bana ait olan bütün hisseler yardım amaçlı harcanacak."
"... Bu taahhüt benim de çocuklarımın da yaşam tarzını hiçbir şekilde etkileyemeyecek. Onlar şu ana kadar kişisel kullanımları için büyük miktarlar aldılar ve gelecekte yine alacaklar. Rahat ve üretken yaşamlar sürüyorlar. Ve ben de muhtemelen isteyebileceğim her şeyi bana veren bir yaşam sürmeye devam edeceğim.
Bazı maddi şeyler yaşamımı daha keyifli kılıyor; fakat birçoğu da hiç zevk vermiyor. Pahalı bir özel uçağım olduğu için mutluyum, ama yarım düzine ev sırtımda yük olurdu. Çoğu kez geniş bir mülkiyet koleksiyonu, sonunda sahibini sahipleniyor. En değer verdiğim varlık, sağlığımın yanında, ilginç, farklı ve eski dostlarımdır."
YATIRIMCI OLMASAYDIM GAZETECİ OLURDUM
Warren Buffett işine aşık. Bu yüzden her gün dans ederek işe gittiğini söylüyor. Yıl boyunca söyleşiler yaptığı üniversite öğrencilerine her zaman sevdikleri işi yapmalarını ve sevdikleri ortamda çalışmalarını tavsiye ediyor. Peki ya yatırımcı olmasaydı ne olurdu? Bu soruya yanıtı gayet net: "Yatırımcı olmasaydım kesinlikle gazeteci olurdum." Belki de bu yüzden gazetelere yatırım yapmayı seviyor. Hissedarlarına yazdığı dünyaca ünlü yıllık mektuplarını büyük bir özenle kaleme alıyor ve çok küçük imla hataları dışında her türden müdahaleye inatla direniyor.