Haberler

Yaban Domuzuna Karşı Güneş Enerjili Çit

Abone Ol

Uşak'ta yaban domuzlarının ekili arazilere zarar vermesine engel olmaya çalışan üreticiler, tarlalarının etrafını elektrikli çitlerle örerek bu sorunu çözmeye çalışıyor.

SONER KILINÇ - Uşak'ta yaban domuzlarının ekili arazilere zarar vermesine engel olmaya çalışan üreticiler, tarlalarının etrafını elektrikli çitlerle örerek bu sorunu çözmeye çalışıyor.

Güneş enerjisinden üretilen elektriğin her 1,5 saniyede bir tellere verilmesiyle çalışan sistem sayesinde yaban domuzlarının ekinlere zarar vermesine engel olunuyor.

Uşak Ticaret Borsası (UTB) Başkanı Mustafa Sezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda sayıları giderek artan yaban domuzlarının tarım arazilerine önemli boyutta zarar verdiğini belirtti.

Özellikle nohut, mısır ve kavun tarlalarına zarar veren yaban domuzları ile mücadele edilmesi gerektiğini aktaran Sezer, üreticilerin kendi imkanlarıyla mücadele yöntemleri geliştirmeye başladıklarını aktardı.

Bazı üreticilerin geceleri tüfekle tarlalarda beklediğini, bazılarının silah sesi çıkartan çeşitli aletler kullanarak domuzları uzak tutmaya çalıştığını kaydeden Sezer, son günlerde üreticilerin güneş enerjili elektrikli çitlerle ürünlerini korumaya çalıştığını ifade etti.

12 volt elektrik üretiyor

Bir kaç yıl öncesine kadar Türkiye'nin leblebilik nohut üretiminin yüzde 60'ını karşılayan Uşak'ta antraknoz hastalığı ve yaban domuzu tehdidi yüzünden üretimin bitme noktasına geldiğini ifade eden Sezer, şöyle konuştu:

"Mevsimsel etkenlerden dolayı son yıllarda antraknoz hastalığı çok yaygınlaştı, bir de buna yaban domuzu tehdidi eklenince üretici nohut etmekten vazgeçti. Her yıl il genelinde 300 bin dekar nohut ekilirdi bu yıl rakam yarı yarıya azaldı. Yaban domuzu sayısındaki artış, tarımı engeller hale geldi. Artık üreticiler tarlalarının etrafına enerjisini güneş panellerinden alan elektrikli çitler kurmaya başladı. Özellikle nohut üreticileri güneş enerjili elektrikli çitlerle ürünlerini korumaya çalışıyor. Bu sistem 12 volt elektrik üretiyor ve içerisinde krom tel bulunan iplerle çit örülüyor. Her 1,5 saniyede bir çite düşük voltajda elektrik veriyor. Yurt dışında büyük çayırlarda kullanılan sistem artık ülkemizde yaban domuzuna karşı uygulanıyor. Sistemin kurulum maliyeti düşük. Giderek yaygınlaşıyor."

"Elektrikli çit yaban domuzlarını uzak tutuyor"

Güneş enerjili elektrikli çit üreticisi Ekrem Erbaş ise sistemin yaban domuzlarını tarım arazilerden uzak tuttuğunu belirtti. İnsan sağlığına zararsız düzeyde elektrikle çitlerin dizayn edildiğini ifade eden Erbaş, "Yaklaşık 2 dekarlık bir tarım arazisine sistemin kurulum maliyeti 500 ile bin 200 lira arasında değişiyor." dedi.

Tarlasını güneş enerjili elektrikli çit ile korumaya alan nohut üreticisi Mehmet Bozbey de, iki yıldır yaban domuzları yüzünden nohut tarlasında ciddi hasar meydana geldiğini, çözümü elektrikli çitte bulduğunu söyledi.

Bu yıl sistemi kullanmaya başladığını aktaran Bozbey, "Elektrikli çit yaban domuzlarını tarladan uzak tutuyor, bu yıl hiç zararım yok." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Sezer Uşak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title