Haberler

Yaban Hayvanları Tahnit Çalışmasıyla Gelecek Nesillere Taşınıyor

Abone Ol

Ordu'da, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı şube müdürlüğü tarafından doğada ölü bulunan ya da tedavi sırasında ölen yaban hayvanları, tahnit çalışmasıyla gelecek nesillere taşınıyor.

HAYATİ AKÇAY - Ordu'da, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı şube müdürlüğü tarafından doğada ölü bulunan ya da tedavi sırasında ölen yaban hayvanları, tahnit çalışmasıyla gelecek nesillere taşınıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı Ordu Şube Müdürlüğü ekipleri, Karadeniz Bölgesi'nde daha önce doğada ölü bulunan ya da tedavi sırasında telef olan yaban hayvanlarına tahnit yöntemi uyguladı.

Ekipler, aralarında baykuş, ağaçkakan, ördek, kuğu, çulluk, karaca, kartal ve şahin gibi yaklaşık 50 yaban hayvanının postlarını ilaçlayıp özel işlemden geçirerek doldurdu.

Sürüngen çeşitlerinin de yer aldığı hayvanları daha sonra şube müdürlüğünün içinde yer alan "Doğa Koruma Yaban Hayvanları Tahnit Müzesi"nde sergilemeye başlayan ekipler, hayvan türlerinin sayısını daha da artırmayı hedefliyor.

Ordu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ali Hıdır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede var olan ancak kendilerine bir şekilde ölü teslim edilmiş ya da tedavi sırasında ölen hayvanları özel işlemden geçirdikten sonra yeni oluşturdukları müzede sergilemeye başladıklarını söyledi.

Amaç yöre halkına yaban hayvanları hakkında bilgi sunmak

Amaçlarının yöre halkına bölgede yaşayan yaban hayvanları hakkında bilgi sunmak olduğunu belirten Hıdır, "Buraya gelen öğrencilerimiz ve vatandaşlarımız belki daha önce hayatlarında hiç görmedikleri hayvanları burada görebiliyor ve hakkında bilgi edinebiliyor." dedi.

Hıdır, ayrıca var olan yaban hayatı envanterini bir nevi müzede sergilediklerine işaret ederek, "Müzemizde 10'a aşkın sürüngen, 15'e aşkın da kanatlı hayvan olmak üzere yaklaşık 50 hayvan yer alıyor. Buradaki hayvanları hem geleceğimiz olan öğrencilerimizin eğitimine hem de akademisyenlerin bilgilerine sunmak üzere sergiliyoruz. Zaman içerisinde buradaki hayvan sayısını da artırmayı planlıyoruz. Çünkü gün geçtikçe bize ulaştırılan yaban hayvanlarının sayısı artıyor." diye konuştu.

Sergilenen hayvanların bazılarının kaza sonucu öldüğünü, bazı hayvanların ise çeşitli saldırılar sonucu öldüğü bilgisini veren Hıdır, şunları kaydetti:

"Burada kanatlı çeşitlerinden büyük akbalıkçıl, kulaklı orman başkuşu, sazhorozu, yeşil ağaçkakanı, suçulluğu, yeşilbaş, çilkeklik, kuğu, peçeli baykuş, büyük orman kartalı ve karaca hayvanları mevcut. Ayrıca sürüngen çeşitlerinden ise yeşil kertenkele, ağaç kurbağası, baran engereği, ova kurbağası, boynuzlu engerek, yılan kertenkele, Trabzon kertenkelesi ve kuzey şeritli semenderi başta olmak üzere yaklaşık 50 hayvan bulunuyor. Sergilenen hayvanların çoğu bölgemizde bilinen ve simgesi olan hayvanlardır."

"Şaşkınlık yaşıyorlar"

Hıdır, hayvanları ilk defa görenlerin büyük şaşkınlık yaşadığını da anlatarak, "Yöre halkı belki ilk defa belgesel kanallarında izledikleri bu hayvanları şimdi burada görme fırsatı buluyor. Buraya gelen herkes hayvanlar hakkında da uzmanlarından bilgi alabiliyor. İlk izlenimlerimiz hayvanlar vatandaşlarımızın oldukça hoşuna gitti. Biz de bundan yola çıkarak burayı daha da geliştireceğiz." şeklinde konuştu.

Ali Hıdır, vatandaşlara yaban hayvanlarını koruyup kollamaları çağrısında da bulunarak, "Vatandaşlarımız zaten bu konuda çok hassaslar ancak yine de yaralı buldukları hayvanları hemen bizlere bildirsinler. Bizde elimizden geldiğince o hayvanları yaşatmaya çalışalım." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Karadeniz Bölgesi Ali Hıdır Ordu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title