Haberler

Yaban Keçilerine Verici Takılarak, 3 Yıl Boyunca İzlenmeleri Planlanıyor

Abone Ol

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çoruh Üniversitesi, barajların yaban hayatına etkilerini tespit etmek amacıyla ortak bir çalışma başlattı Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çoruh Üniversitesi, barajların yaban hayatına etkilerini tespit etmek...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çoruh Üniversitesi, barajların yaban hayatına etkilerini tespit etmek amacıyla ortak bir çalışma başlattı Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çoruh Üniversitesi, barajların yaban hayatına etkilerini tespit etmek amacıyla ortak bir çalışma başlattı. Çoruh Vadisi ve Verçenik Dağı'nda başlatılan proje kapsamında bölgedeki yaban keçilerine verici takılarak, 3 yıl boyunca izlenmeleri planlanıyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, projenin sonuçlanmasıyla birlikte barajların yaban hayatına etkilerinin net bir şekilde ortaya çıkacağını kaydetti. Özyanık, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Artvin Çoruh Üniversitesi işbirliğiyle başlatılan çalışmanın, Doç. Dr. Bülent Sağlam önderliğinde, Çoruh Vadisi ve Verçenik Dağı yaban hayatı geliştirme sahasında yürütüldüğünü belirtti. Başlatılan çalışmada yörede yayılış gösteren yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisinin hedef türler olarak ele alınacağını ifade eden Özyanık, "Bu projenin temel amacı; yörede yapımına devam edilen barajların yaban hayatına ve özellikle hedef türlere olan etkilerinin tespit edilmesi, yaban hayatı açısından baraj inşaatları başlamadan önce alınması kararlaştırılan tedbirlerin izlenmesi, bunun ötesinde hem baraj yapımında hem de baraj yapımından sonra ne tür ilave önlemlerin alınabileceğinin ortaya koyulmasıdır" dedi.

-"10 YABAN KEÇİSİ İLE 10 ÇENGEL BOYNUZLU DAĞ KEÇİSİNE VERİCİ TAKILACAK"-

Özyanık, proje kapsamında bölgedeki 10 yaban keçisi (4 erkek, 4 dişi, 2 genç) ile 10 çengel boynuzlu dağ keçisine (4 erkek, 4 dişi, 2 genç) GPS'li verici takılacağını, bu sayede üç yıl boyunca izlenmelerinin planlandığını da söyledi. Bu kapsamda hala 2 erkek ve 1 dişi (yavrulu) bireyin izlendiğini vurgulayan Özyanık şunları kaydetti:

"Elde edilen gözlem sonuçları sayısal haritalara işlenerek yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisinin popülasyon yoğunluğu ve mevsimsel alan kullanım haritaları ortaya koyulacaktır. Uydu görüntüleri ve topografik haritalar yardımıyla ve yersel ölçümlerle hedef türlerin habitatlarına ilişkin veriler elde edilecektir. Yapılan gözlem ve GPS'li vericilerden elde edilecek olan veriler bilgisayar ortamına aktarılarak bir veri tabanı oluşturulacaktır. Bu veri tabanından ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)'den faydalanılarak alanla ilgili çeşitli sorgulama ve konumsal analizler yapılacaktır. Tüm verilerin ve konumsal analizlerin sonucunda her bir habitat parçası için Habitat Uygunluk İndisi (HUİ) de tespit edilecektir."

-"BARAJLARIN ETKİLERİ ORTAYA KONULMAYA ÇALIŞILACAK"-

Habitat Uygunluk İndisleri ve diğer veriler ışığında mutlak korunması gereken alanların, tampon veya geçiş bölgeleri ile gelişme bölgelerinin tespit edilmeye çalışılacağının altını çizen Özyanık, "Daha sonra ağırlıklı olarak habitat kullanımı ve populasyon durumu değişiklikleri göz önüne alınarak barajların etkileri ortaya konulmaya çalışılacaktır. Diğer yandan yaban hayatı çalışmalarında yılın farklı mevsimlerinde gözlemlerin yapılabilmesi çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu bağlamda arazi çalışmaları çalışma takviminde de belirtildiği üzere ayda en az bi, bazen iki defa olmak üzere 5-8 günlük gözlemler ve araştırmalar şeklinde gerçekleştirilmiştir. Verçenik Dağı YHGS' de hem fotokapan hem de doğrudan gözlemlerle hedef türe ait bireylerin yakalanması için uygun noktalar tespit edilmiş ve bu noktalarda yakalama çalışmaları devam etmektedir" açıklamasında bulundu.

Açıklamada, çalışmalar esnasında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün; araştırmalar için gerekli izinlerin verilmesinin yanı sıra, yerelde ulaşım ve insan kaynağı sağlanması, alanda hedef türlerin izlenmesi amacıyla GPS'li tasmaların ve foto kapanların temin edilmesi, tasmaların takılması çalışmalarında eleman ve malzeme desteği verilmesi, alandan kan, doku, kıl, dışkı gibi örneklerin alınması ve analizlerinin yapılması için gerekli malzeme ve araç gereç ihtiyacının giderilmesi gibi ihtiyaçları giderdiği de bildirildi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Milli Parklar Genel Müdürlüğü Ahmet Özyanık Artvin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title