Yahya Kaptan'ın 93 Yıl Sonra Heykeli Dikildi
Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Yahya Kaptan'ın, ölümünden 93 yıl sonra heykeli dikildi.
Milli Mücadele yıllarında Kocaeli Bölgesi'nde kurtuluş hareketini örgütleyen ve başarılı bir mücadele veren, İzmit'te adını taşıyan bir semt de bulunan Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Yahya Kaptan'ın, ölümünden 93 yıl sonra heykeli dikildi. Heykelin bugün gerçekleştirilen açılış töreninde, 1920 yılında İttihatçılar tarafından öldürülen Yahya Kaptan'ın torunu da hazır bulundu.
İzmit Belediyesi tarafından Yahya Kaptan semtinin batı girişine yaptırılan heykelin açılışına AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, İzmit Kaymakamı Sabit Kaya, Kocaeli İl Kültür Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, İzmit İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Volkan Kılıç, İzmit Belediyesi Meclis Üyeleri, Yahya Kaptan'ın torunu Dilek Kotan, Çanakkale Şehitleri İstiklal Gazileri Varisleri Derneği Başkanı Süleyman Pekin, Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği Başkanı Haşmet Belen, Muharip Gaziler Derneği Başkanı Yunus Coşkun, Atatürkçü Düşünce Derneği Yahya Kaptan Şubesi başkan ve yöneticileri ile vatandaşlar hazır bulundu. Yahya Kaptan'ın torunu Dilek Kotan, böylesi anlamlı bir törene katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek İzmit Belediyesi'ne teşekkür etti.
YAHYA KAPTAN KİMDİR?
Yahya Kaptan Karakol Cemiyeti üyesi, gizli teşkilatlanma konusunda uzman bir Kurtuluş mücadelesi şehidi ve kahraman olarak biliniyor. Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonraki dönemde Yahya Kaptan İttihat ve Terakki'nin kuvvetlerine mensupken, Mustafa Kemal Atatürk'ün Sivas Kongresi'ndeki tüm birliklerin tek çatı altında birleşmesi kararına uyarak kendi askeri kuvvetleriyle birlikte Kuva-yi Milliye'ye geçti. Bunun ardından Atatürk, Yahya Kaptan'ı onurlandırdı ve onu halka tanıttı. O dönemde bu olay Kuva-yi Milliye için büyük bir kazanım oldu.
İTTİHATÇILAR ÖLDÜRDÜ
Bu sırada durumdan memnun olmayan İttihatçılar kendi saflarındaki bu çözülmenin önüne geçmek için İstanbul'daki dönemin gazetelerinde, "Kuva-yi Milliye'de böyle bir eşkıyanın var olmasının yanlış olduğu, bu durumun Kuva-yi Milliye için bir kara leke olduğu" gibi karalayıcı yazılar yayınlattı. Bu haberlerden bir süre sonra da Yahya Kaptan, İttihatçılar tarafından ensesinden kurşunlanarak 8 Ocak 1920'de şehit edildi.
Atatürk, bu olayı duyunca çok öfkelendi ve Cumhuriyet'in ilanından sonra da bu olayın peşini bırakmayarak, bu işten kimlerin sorumlu olduğunu ve kimin bu işte parmağının olduğunun bulunmasını istedi.
Atatürk, en büyük eseri Nutuk'un 12- 20 sayfasında, Yahya Kaptan'dan övgüyle söz ediyor. Yahya Kaptan Nutuk'ta en fazla anlatılan kahraman olarak da biliniyor. - Kocaeli / İzmit