Haberler

Yalova'da Arıcılık ve Orman Çalıştayı

Abone Ol

Yalova'nın arıcılık alanındaki yol haritası İl Özel İdaresi'nde düzenlenen Arıcılık ve Orman Çalıştayı'nda belirlendi.

Yalova'nın arıcılık alanındaki yol haritası İl Özel İdaresi'nde düzenlenen Arıcılık ve Orman Çalıştayı'nda belirlendi.

Yalova Orman İşletme Müdürlüğü tarafından düzenlenen Arıcılık ve Orman Çalıştayı İl Özel İdaresi Toplantı Salonu'nda yapıldı. Çalıştaya Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Yalova Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan, Yalova Orman İşletme Müdürü Mustafa Güner ve Yalova Arıcılar Birliği Başkanı Mürşit Korkut ile arıcılar katıldı. Çalıştayın açılışında ildeki arıcılıkla ilgili bilgi veren Yalova Arıcılar Birliği Başkanı Mürşit Korkut, Yalova genelinde 20 bin koloni bulunduğunu söyledi. İldeki flora ve bal üretimi ile ilgili de bilgiler veren Korkut arıcılığın meselelerini de aktardı.

Korkut'un ardından söz alan Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak ise Yalova'nın arıcılığa yönelik sahip olduğu doğal zenginlikten övgü ile bahsetti. Yalova'da üretilen balın gıda değerinin yüksek olduğunu vurgulayan Konak, "Yalova sahip olduğu bu potansiyeli maalesef yeterince kullanamıyor. Yalova'da 20 bin koloni olduğunu öğrendik. Bu çok az bir sayı. Muğla'da neredeyse 1 çam ağacına 2 koloni düşerken, Yalova'da onlarca ağaca 1 koloni bile düşmüyor. Yalova arıcılığı hobi olarak yapıyor. Bir an önce koloni sayıları arttırılmalı ve arıcılık profesyonel bir biçimde yapılmalıdır. Kestane balı üretiminde öncü olan Yalova maalesef arı ürünleri konusunda gerekli üretimi gerçekleştiremiyor. Yalova Termal gibi sağlık alanında önemli bir misyon üstlenen bu bölgeyi arı ürünleri ile sağlık terapisi alanında da verimli kullanabilir. Ben arı ürünlerinin düzenli kullanılması halinde ilaç kullanmanın yüzde 25 oranında düşeceğini iddia ediyorum" dedi.

Yalova Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan ise, 20 bin olan arı kolonisi sayısını kısa sürede 50 bin koloniye yükseltmeyi hedeflediklerini dile getirerek, "Yalova'da arıcılık ormanlara dayalı olarak yapılıyor. Ancak arıcılarımız maalesef ormanların içerisine giremiyor. Biz buna yönelik bir proje başlattık. Buna göre önce orman içindeki floranın çiçeklenme dönemlerini belirleyeceğiz. Ardından ormanların içlerinde arıcılık cepleri oluşturacak ve arıcıların buraya girebilmeleri için ulaşım yolları yapılmasını sağlayacağız. Kısa sürede 20 bin olan koloni sayısını 50 bine çıkartmak istiyoruz. Yani balı bal gibi tadında üretmek hedefindeyiz. Yalova'da arıcılık artık hobi olarak değil, profesyonel olarak yapılacaktır" diye konuştu.

"Bursa'da yapılan Arıcılık ve Orman Çalıştayı sonrasında Yalova'da yapılan bu çalıştayla da bölgesel anlamda arıcılığın yol haritası belirleniyor" diyen Bursa orman Bölge Müdürü, "Yalova'da her şey var. Özellikle yüzde 59'u ormanlarla kaplı olan Yalova bal üretimi anlamında çok şanslı bir il. Biz ormanların ve orman köylüsünün gelişmesini istiyoruz. Bu anlamda arıcılığın gelişimini de destekliyoruz. Burada ki toplantıda arıcılığı yol haritası belirlenecek. Toplantıdan çıkacak olan sonuçlar lafta kalmayıp uygulamaya geçirilecek. Biz arıcılarımıza Yalova'da 37 hektar bal ormanı hazırladık. Buralarda konaklama yerlerini de hep birlikte tespit edelim. Yine Bursa, Balıkesir ve Yalova'daki ormanlarımıza 5 yılda 1 milyon meyve ağacı fidanı dikerek gerek yaban hayatını ve gerekse arıcılığı destekleyeceğiz" dedi.

Toplantıda arıcılar taleplerini dile getirme imkanı buldu. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri de çeşitli sunumlarla bölgede gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili arıcıları bilgilendirdi. - YALOVA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Orman İşletme Müdürlüğü Selim Karahan Yalova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title