Haberler

Yalova Israrından Vazgeçmiyor

Abone Ol

Osmanlı Devleti'nin Yalova'da kurulduğu iddiasına sahip çıkan Yalova Belediyesi'nin yaptırdığı içerisinde Osman Beg Anıtı ve Osmanlı Çeşmesi bulunan '1302 Osmanlı Parkı' düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Osmanlı Devleti'nin Yalova'da kurulduğu iddiasına sahip çıkan Yalova Belediyesi'nin yaptırdığı içerisinde Osman Beg Anıtı ve Osmanlı Çeşmesi bulunan '1302 Osmanlı Parkı' düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık'ın iddialarından yola çıkarak, Yalova Belediyesi'nin yaptırdığı '1302 Osmanlı Parkı' düzenlenen törenle açıldı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Heykeltıraş Ümit Öztürk tarafından yapılan 5 buçuk metrelik Osman Beg Anıtı için de açılış yapılan programa sağlık sorunları nedeniyle Halil İnalcık katılamadı.

İNALCIK MESAJ GÖNDERDİ

Park içerisinde düzenlenen açılış programına Yalova Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer ve Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal'ın yanı sıra kurum müdürleri, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı. Programda Halil İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırmaları Enstitüsü Genel Sekreteri Hasan Soygüzel, Prof. Dr. Halil İnalcık'ın gönderdiği açılış metnini okudu. Halil İnalcık gönderdiği mesajda; 'Osman Gazi, Karacahisar, Eskişehir ve Sakarya fetihleriyle güçlü bir beylik durumuna geçince, 1299'da Bizans sınırlarında Bilecik tekfuru ve diğer üç tekfurun kalelerini aldı. Doğrudan doğruya Bizans ile sınırdaş oldu. Bu faaliyetleri 1299 ile 1301 tarihleri arasında yaşanır. O dönem yaşanan savaş tüm ayrıntılarıyla Pahimeres tarafından anlatılmaktadır. 27 Temmuz 1302'de Osman Gazi, Bizans ordusuna baskın yapmış, gemilere kaçan Bizans askerlerinin çoğu boğularak ölmüş, bir kısmı da kaleye kaçmayı başarmış. Kazanılan bu zafer Anadolu'da sevinçle karşılanmış. Osman Gazi bu zaferle hükümdar konumuna yükselmiştir. Bu tarihte Osmanlı hanedanı ve devleti kurulmuştur. Yalakova'da yani Yalova'da Bizans'ı yenen büyük bir hanedan kurucusu Osman Beg adına dikilen bu anıt, bir hanedan ve devlet kurucusunu temsil etmektedir. Bu büyük tasarıyı gerçekleştiren Yalova Belediyesi ve bir tarihi canlandıran Heykeltıraş Ümit Öztürk'e teşekkür ediyorum' sözlerine yer verdi.

Ardından konuşan Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, "Tarihimizde savaşlar çok önemlidir. Artık çağdaş dünyada devletlerin kurulması savaşlarla olmuyor. Tarihimizde savaşlar dönüm noktasıdır. Ben hocamızın bir makalesini görünce, bunun önemi olduğunu hissederek hocamızı Yalova'ya davet etmiştim. Bize bir sunum yapmıştı. 2009 yılında göreve gelir gelmez ilk yaptığımız iş hocamızla tekrar temasa geçmek oldu. 2012 yılı 1302'nin 710'uncu yıl dönümüne denk geliyor. Önümüzdeki yıl geniş katılımla ve uluslar arası boyutlarıyla bir sempozyum yapacağız. 2-3 yıldır ters sesler geldi. Bize 'Bunlar ne yapmaya çalışıyor, Söğüt'e mi Bilecik'e mi rakip olacaklar' denildi. Hiç öyle bir derdimiz yok. Oraları Osman Bey'in mekânıydı, otağıydı. O bir gerçek ama bir gerçek daha var ki Yalova Savaşı. Bizans tarihlerinde Bafeus Savaşı diye geçiyor. Savaş burada gerçekleşmiş. Yalakova Savaşı, Osmanlı Devleti'nin tescili anlamına gelen bu savaş muhakkak ki tarih kitaplarında yerini bulacak ve biz bunu yıllarca burada anacağız. Hiçbir şeyi inkâr etmiyoruz ama biliyoruz ki 1299'da önemli bir olay yok. Bir eksiklik, bir yanlışlık varsa düzeltmek de insanoğlunun boynunun borcudur. Artık tarih 1302'dir. Osmanlı Devleti'nin bu savaşla kurulduğunun tescillendiği tarih 27 Temmuz 1302'dir. Bu Söğüt'ün, Bilecik'in ilk mekân olmasıyla çelişmez" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Başkan Koçal, Heykeltıraş Ümit Öztürk'e kristal plaket hediye etti. Ardından protokol üyeleri '1302 Osmanlı Parkı'nın açılış kurdelesini kesti. Parkın içerisinden geçen protokol üyeleri daha sonra kırmızı renkli kumaş ile kapatılan heykelin açılışını yaptı. Yalova Belediyesi ile Halil İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırmaları Enstitüsü'nün ortaklaşa düzenlediği panelde, Osmanlı'nın 'devlet' statüsünü 1302 yılında Yalova'da kazandığı bir kez daha yinelendi.

Panelde konuşan Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ise 'Osman Gazi'nin Yalakova Zaferi ve Siyasal Sonuçları' konularında sunum yaptı.

Bafeus Savaşı diğer adıyla Yalakova Zaferi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, kazanılan zafer ile Osman Gazi'nin gücüne güç kattığını söyledi. Prof. Dr. Oğuzoğlu, "İznik'ten gelen ve Yalakdere üzerinden geçen Osman Gazi'nin bugünkü Türklerin Yalakova dedikleri Altınova'daki alanda Hersek Antik İskelesi'ne çıkan Bizans güçlerini pusuya düşürdüğü, arka taraftaki Bafeus Kalesi'ndeki Hıristiyanların da bu desteği sağlayamadıkları açık açık belirtiliyor. Bu savaş Osmanlı Devleti'nin kuruluşu ile sonuçlanmıştır. Bu zafer Osman Gazi'ye büyük bir karizma sağlamış, gücüne güç katmıştır. Bu zaferden bir yıl sonra 1303 yılında büyük ve zorlu bir savaş daha olmuştur. Gücünü birleştiren tekfurlara karşı verilen mücadeleyi kazanan Osman Bey, bu zafer sonucu Yalova tarafından yaklaşık 90 kilometre bir derinliğe ulaşıyor. Yani Yalakova zaferi 1 yıl sonra Osman Bey'e 90 kilometre derinliğinde bir toprağı kazandırıyor. O dönemdeki anlamıyla iki konaklık yer anlamına geliyor. Yalakova Zaferi bir yandan ona ün kazandırıyor bir yandan da bu geniş toprakları kazandırıyor" dedi. - Yalova / Merkez

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title