Yanan çarşıda dönüşüm devam ediyor
İvazpaşa Çarşısı ile Yorgancılar Çarşısı arasında kalan bölgede geçtiğimiz yıl Ekim ayında çıkan yangında, 52 dükkan içindeki eşyalarla birlikte küle dönmüştü.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, İvazpaşa Çarşısı ile Yorgancılar Çarşısı arasında kalan bölümde çıkan ve 52 dükkanın içindeki eşyalarla birlikte küle döndüğü yangından sonra başlattığı 122 dükkanı kapsayan restorasyon projesini hızla sürdürüyor.
Yangın felaketini adeta fırsata dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, 6 asırlık çarşıyı kubbelerden zemine ve cephe duvarlarına kadar aslına uygun olarak restore ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yangın öncesinde restorasyon projelerini hazırlayıp, ihaleyi yapmış olmalarının büyük avantaj olduğunu hatırlatarak, yaz aylarında çarşının orijinal görüntüsüyle hizmet vermeye başlamasını planladıklarını söyledi.
Şans eseri can kaybı ve yaralanmanın olmadığı olayın ardından Valiliğin de desteğiyle esnafın zararı İçişleri Bakanlığı tarafından karşılanırken, zarar gören dükkanların yanı sıra bölgenin bütünüyle dönüşümü için Büyükşehir Belediyesi devreye girmişti. Kapalı Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nde el değmedik tek yer olan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon projeleri hazırlanıp, ihalesi bile yapılan bölgedeki restorasyon çalışmaları yangının hemen ardından start aldı. Sadece yanan 52 dükkan değil 122 dükkanı da kapsamayan bölgenin tamamı zeminden kubbelere ve cephe duvarlarına kadar ilk günkü orijinal haline getiriliyor.
Hazırlıklı olmamız büyük avantaj
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, beraberindeki Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas ile devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Büyükşehir Belediyesi olarak kent ziynetlerinin ayağa kaldırılması çalışmaları kapsamında Ulucami, Kapalı Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin ecdada yakışır hale getirildiğini hatırlatan Başkan Altepe, "İvazpaşa, Sipahi Çarşısı ve Yorgancılar Çarşısı olarak da bilinen çarşının Cumhuriyet Caddesi'ne bakan bölümü el değmedik tek yerdi. Bu bölgenin de aslına uygun restore edilmesi için projelerimizi hazırlayıp, ihaleyi de yapmıştık. Bu sırada yangın çıktı. Bizim yangın öncesi bu hazırlıkları yapmamız büyük bir avantaj. Çünkü hemen yangından sonra çalışmaları başlattık. Yangında 52 dükkan zarar görmüştü ama bir 122 dükkanı kapsayan bölgenin tamamı için çalışmaları başlattık. Kubbelerden cephe duvarlarına kadar restorasyon çalışmalarımız hızla sürüyor. Çarşının bu bölümü de 6 asrı aşan bir zaman sonra özgün kimliğine bürünmüş olacak. Hedefimiz çalışmaları yaz başında tamamlayıp, çarşımızı ecdadımıza yaraşır hale getirmek" diye konuştu.