Yap İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programında Birbirinden İddialı Projeler Yarıştı
İstanbul Modern'in 2012 yılında The Museum of Modern Art (MoMA) ve MoMA PS1 işbirliğiyle başlattığı YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı, iki yılda bir, yaz aylarında, genç ve yükselen mimarlara İstanbul Modern'in dış mekanında geçici bir yapı tasarlama fırsatı sunuyor.
İstanbul Modern'in 2012 yılında The Museum of Modern Art (MoMA) ve MoMA PS1 işbirliğiyle başlattığı YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı, iki yılda bir, yaz aylarında, genç ve yükselen mimarlara İstanbul Modern'in dış mekanında geçici bir yapı tasarlama fırsatı sunuyor.
Program, mimarları sürdürülebilirlik, geri dönüşüm ve yeniden kullanım gibi ekolojik çözümler öneren; gölgelik, su ve oturma alanı gibi öğelerle açık havadaki alanların kullanım olanaklarını artıran yenilikçi tasarım araştırmaları yapmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.
1998 yılında ABD, New York'taki MoMA PS1'da başlayan YAP: Yeni Mimarlık Programı, İstanbul Modern'in yanı sıra Şili, Santiago'daki CONSTRUCTO; İtalya, Roma'daki XXI. Yüzyıl Sanatları Ulusal Müzesi (MAXXI) ve Güney Kore, Seul'daki Modern ve Çağdaş Sanatlar Ulusal Müzesi'nin (MMCA) dahil olduğu uluslararası bir ortaklıkla yürütülüyor.
Yeni Mimarlık Programı temsilcilerinden oluşan seçici kurul bir araya gelerek finale kalan beş mimarlık oluşumunun önerileri arasından PATTU (Cem Kozar, Işıl Ünal) tarafından tasarlanan "KATI OLAN HER ŞEY" başlıklı projeyi seçti.Proje, Haziran ayının başında İstanbul Modern'in bahçesinde uygulanacak ve 2015 yazı boyunca her yaştan müze ziyaretçisi tarafından, müzenin özellikle gençlere yönelik düzenleyeceği etkinlikler için kullanılacak.
YAP İstanbul Modern Seçim Süreci
Mimar Prof.Dr. Suha Özkan'ın başkanlığını yaptığı seçici kurulda, mimar Emre Arolat; İstanbul Modern Küratörü Çelenk Bafra; MoMA Küratörü Barry Bergdoll, XXI. Yüzyıl Sanatları Ulusal Müzesi, MAXXI Mimarlık Kıdemli Küratörü Pippo Ciorra; İstanbul Modern Direktörü Levent Çalıkoğlu; YAP İstanbul Modern Koordinatörü Pelin Derviş; İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı; MoMA Küratörü Pedro Gadanho; MMCA Küratörü Geuntae Park; CONSTRUCTO Direktörleri Jeannette Plaut ve Marcelo Sarovic; mimar Melkan Gürsel Tabanlıoğlu ve mimar Han Tümertekin yer alıyor.
YAP 2015 Finalistleri Sergisi
YAP: Yeni Mimarlık Programı'nın tarihçesi ve 2015 yılında MoMA PS1, CONSTRUCTO, MAXXI, MMCA ve İstanbul Modern tarafından programa davet edilen toplam 25 finalistin projeleri uluslararası bir sergiyle İstanbul Modern'in kısa süreli sergi alanında izleyiciyle buluşuyor.
YAP 2015 FİNALİSTLERİ
PATTU (İstanbul) / KATI OLAN HER ŞEY
Ali Sinan & Hasan Okan Çetin (Ankara) / Ağaçların Fısıltısı
FLAT C (London-İstanbul) / Halat Evi
Herkes İçin Mimarlık (İstanbul) / Kolektif Zemin
Young & Ayata (New York) / Su Korusu
PATTU
2009 yılında Işıl Ünal ve Cem Kozar tarafından kurulan PATTU mimarlık, kent araştırmaları, sergi ve grafik tasarım alanlarında işler üretiyor. PATTU'nun kuruluşundan bu yana grafik tasarım ve sergiler üzerine çalışıyor.
HALAT EVİ PROJESİ
Projenin esin kaynağı olan İstanbul Perşembe Pazarı balıkçılara denizcilik malzemeleri temin eden tedarikçi ve zanaatkarları bir araya toplayan, yüzlerce yıllık bir ticaret alanıdır. Satış için sokağa serilen halat, kablo ve balık ağı demetleri pazarda yoğun, dokulu ve gölgeli bir ortam yaratır.Halat, ip tellerinin iç içe sarılmasıyla oluşturulan bir formdur.Gruplar halindeki gevşek halat yığınları, gündüz gölge sağlayan ve geceleri de asılı ampuller sayesinde ışık saçan, sürekli bir saçak meydana getiriyor. Sergi sona erdiğinde tüm çelik malzemeler ve halatlar geri dönüştürme ve yeniden kullanım için imalatçılara geri gönderilecek.
FLAT C
FLAT C, Selim Bayer ve Bulut Cebeci tarafından 2012'de, Londra'da kurulan bir mimarlık atölyesi. Şimdiye kadar konut, ofis, ticari ve kültürel alanlarda faaliyet gösteren FLAT C'nin en yeni projeleri arasında, Zorlu Center'daki Haremlique mağazası ve İzmir ADB Havaalanı'ndaki CIP Salon'u bulunuyor. FLAT C İngiltere ve Türkiye'de ofis faaliyetlerine devam ediyor. - İstanbul