Yapılan Okul Lise Olmayınca Köylüler Çocuklarını Okula Göndermedi
Adıyaman'ın Gerger ilçesine bağlı Gölyurt köyünde yeni yapılan okulun lise olmasını isteyen köylüler, okul lise olmayınca çocuklarını okula göndermeme kararı aldı.
Adıyaman’ın Gerger ilçesine bağlı Gölyurt köyünde yaşayan vatandaşlar, yetkililerin köylerine lise yapılması için arsa bağışladıklarını ancak daha sonra yapılan okulun ortaokul olduğunu iddia ettiler. Gerger’e yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta olan Gölyurt köyünde bir ilkokul ve bir de ortaokul bulunuyor.
3 köy ve 8 mezradan toplam bin öğrenci, bu iki okulda eğitim görüyor. İlçe merkezine uzak ve yollarının bozuk olması, kışın ise kar nedeniyle köy yollarının sürekli kapalı olması nedeniyle çocuklarını ortaokuldan sonra zor şartlarda okutmaya çalışan köylüler, köylerinde eskiden beri ortaokul olduğunu ve ortaokula değil liseye ihtiyaç duyulduğunu savunuyorlar.
Köylü vatandaşlar köydeki genç kızların köyde ya da yakın bir yerde lise olmadığı için erken evlenmek zorunda kaldıklarını ifade ederek, ortaokul değil lise istediklerini ifade ettiler. Arsasını okul yapılması için hibe eden Ramazan Akmeşe, “Beş dönümlük araziyi lise yapılması için hibe ettim. Lise için verdiğim arsaya şimdi devlet kalkıp ortaokul yapıyor. Bizim mevcut ortaokulumuz var zaten. Biz buranın lise olmasını istiyoruz. Yollarımız kötü, kışın çocukları gönderemiyoruz. Burası lise olursa çocuklar okur yoksa kimse okula göndermez” dedi.
KÖY MUHTARI: “ERKEN EVLİLİK NEDENİYLE KIZLARIMIZ İNTİHAR EDİYOR”
Köy muhtarı Mehmet Akdağ eğitimsizlik nedeniyle kızların genç yaşta evlendirildiğini ve bugüne kadar yaklaşık 10 kız ve gelinin erken yaşta evlendirildiği ya da evlendirilmek istendiği için intihar ettiğini söyledi.
Muhtar Akdağ,
“Bizim lise olarak verdiğimiz yeri ortaokul olarak dönüştürmeye çalışıyorlar. Bizim 13 - 14 yaşındaki kızlarımız kocaya gidiyor. Burada 4 - 5 kızımız intihar etti. Hep erken evlenme yüzünden, eğitimsizlikten. Ayrıca 5 tane gelinimiz yine intihar etti. Genç yaşta evleniyorlar. Çocuk sahibi olduğu zaman daha yeni hayatın ne olduğunu farkına vardığı zaman intihara kalkışıyorlar. Yaklaşık 10 tane insanımızı kaybettik, intihar etti. Bu eğitimsizlikten kaynaklanıyor. Burayı da lise olarak hibe ettiler. Ortaokulumuz var; sıkıntımız yok. Bizim şu an liseye ihtiyacımız var.
Bizim çocuklar 13 -14 yaşında Gerger’e gidiyor. Daha aklı başında olmadığı için başka yollara saptırılıyor ama burada olsa herkes kendi çocuklarına sahip çıkar. Bu yüzden biz lisemizi geri istiyoruz. Eğer lisemizi vermiyorlarsa ilkokulumuzu da istemiyoruz. İlkokulu okutup da liseye kadara getirip liseyi okutmadıkça okumasa daha iyidir. Biz de istiyoruz ki çocuklarımız polis olsun, öğretmen olsun. Bunlar hiçbir zaman olmadı. Çocuklarımız birkaç ay Gerger’e gidiyor. Orada internete ya da başka yerlere takılıyor. Daha sonra da okulu bırakıp ya köye ya da İstanbul’a gidiyor. Kışın Gerger’e gidemiyoruz. Yolumuz iyi değil. O yüzden çocuklarımızı Gerger’e de göndermiyoruz” şeklinde konuştu.
Köylü vatandaşlar, mevcut okulun lise olmaması halinde çocuklarını okula göndermeyeceklerini belirterek, yetkililerin lise taleplerini değerlendirmesini istediler.
ŞİNASİ İNAN