Haberler

Bursa'da Yaratıcı Okullar Sanayiciden Destek Bekliyor

Güncelleme:
Abone Ol

Bursa'da eğitim veren Ovaakça Şarık Tara Teknik Endüstri Meslek Lisesi'ndeki öğrenciler, 'E-Sayaç' Projelerini ticarileştirmek için destek bekliyor.

Bursa'da eğitim veren Ovaakça Şarık Tara Teknik Endüstri Meslek Lisesi'ndeki öğrenciler, görme engelliler için 'Şapkasız Çıkmam' konutlarda ise 'E-Sayaç' Projelerini ticarileştirmek için sanayiciden destek bekliyor. Okulun Elektrik Elektronik Atölye Şefi Mesut Ceyhan, 2010 yılında ortaya çıkardıkları projenin daha da gelişmesi için desteğe ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Bursa'da Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki İcat 2013 Yeni Fikirler Yeni Buluşlar Fuarı'nda yer alan Ovaakça Şarık Tara Teknik Endüstri Meslek Lisesi'nin standı, ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor. Stantta üzerinde bulunan özel sensörlerle görme engellinin önündeki engelleri algılayıp, kendisini uyaran 'Şapkasız Çıkmam' projesi ve abonelerin elektrik tüketimini, mevcut trafolardan gelecek doğru bildirimler ile anında telefon ve internet ortamından takip edebileceği, 'E-Sayaç' Projeleri ilgi odağı oldu.

Proje ile ilgili bilgi veren Ovaakça Şarık Tara Teknik Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Elektronik Atölye Şefi Mesut Ceyhan, Şapkasız Çıkmam Projesi fikrinin 3 yıl önce ortaya atıldığını hatırlatarak, projenin özelliği ile ilgili şunları söyledi:

"Engelliler etrafında herhangi bir nesne olduğu zaman algılayamıyor. Şapkadaki sensörler vasıtasıyla nesnenin mesafesi kulaklıklar vasıtasıyla kullanan kişiye sesli olarak bildiriliyor. Böylece engelli kişi, nesnelerin ne kadar uzakta olduğunu öğrenmiş oluyor. Bir çukur denk geldiğinde bunu algılayan şapkadaki sensörler, 'Dur' direk kişiyi uyarıyor. Ayrıca, bir cismin hızlı şekilde yaklaşması karşısında şapka üzerindeki kırmızı ışık yanıp sönerek engellinin fark edilmesini sağlıyor.Bu proje yaygınlaşınca, dünyadaki görme engelliler tarafından büyük ilgi görecek."

E-Sayaç Projesi ile ilgili de bilgi veren Ceyhan, dünyada her şeyin internet ortamı üzerinden yapıldığını hatırlatarak bu proje ile elektrik sayaçlarınının mevcut şebeke üzerinden, trafo merkezlerinden okunabileceğini belirtti. Abonelerin tükettikleri elektrik miktarını telefon ve internet ortamından rahatlıkla öğrene bileceğini açıklayan Ceyhan, "Bu çalışma ile ile kaçağın da önüne geçilebilek. Sayaçta kaçak olup olmadığını, kapağının kaç kez hangi tarihlerde açıldığını otomatik olarak göreceğiz. Böyle olumsuzluklar tespit edildiğine, gerekli işlemlere hemen başlanılarak, kayıp ve kaçağın önüne geçmiş olacağız" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Şarık Tara Ovaakça Ceyhan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title