Haberler

Yardımların Sürekliliğine İhtiyaç Var

Güncelleme:
Abone Ol

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB) Meclis Toplantısı'nda Stratejik Plan, Çalışma Programı ve 2015 bütçesi onaylandı.

GABB 2014 Yılı 2. Olağan Toplantısı Bağlar Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirdi. Eş başkanların ve meclis üyelerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda GABB Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, üç aydır bölgeye yönelik yaşanan göç hareketliliği hakkında bilgi verdi.


Bakırhan, 15 bin 216'sı Şengalli, 79.036 'sı ise Kobanili olmak üzere toplam 112 bin 747 kişinin üye belediyelerin oluşturduğu ortak yaşam alanlarında yaşamını sürdürdüğünü söyledi. Bu insanların yaklaşık 85 bininin Urfa ilçelerinde, sadece 47 bininin Suruç ve köylerinde olduğunu, bu anlamda en büyük sıkıntının özellikle bu bölgelerde yoğunlaştığını vurgulayan Bakırhan, Diyarbakır'da 6.359, Şırnak'ta 4.161, Siirt'te 1.100, Batman'da 2.157, Adıyaman merkez ve çevre köylerde 4.000 kişinin yerel yönetimler tarafından oluşturulan yaşam alanlarında kaldığını belirterek, daha çok çalışmaya, daha çok olanakların birleştirilmesine ve daha çok yardıma ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Göçün başlangıcından bugüne kadar geçen üç buçuk ay içinde belediyelerin yaklaşık olarak 36,4 trilyon harcadığını, bölgenin 6 ilinde oluşturulan ortak yaşam alanlarında (kamp) sınırlı bütçe imkanlarıyla destek hizmetinin sürdürüldüğünü ifade eden Bakırhan, bu ölçekteki insanların sadece günlük üç öğün beslenme maliyetinin 1 milyon olduğuna işaret etti. Tüm bu giderlerin belediyelerin bütçesinden çıkmadığını, halkın, sivil toplum örgütlerinin, sendikaların, meslek odalarının, siyasi partilerin düzenlediği yardım kampanyalarının bu rakama dahil olduğunu anlatan Bakırhan, hizmetlerin sürdürülebilmesi ve ihtiyaçların karşılanması için bölgedeki belediyelerin, bölgesel ve ulusal birliklerin, Türkiye'deki belediyelerin, ulusal ve uluslar arası örgütlerin yardımına ciddi bir şekilde ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

Kışanak: 11 ilde 16 eğitim yapıldı

Eşbaşkan Gültan Kışanak ise, Birliğin 2014 yılında yürüttüğü çalışmalar hakkında meclise bilgi verdi. Yıl içinde yürütülen faaliyetlere dikkat çeken Kışanak, 11 ilde 16 eğitim programlayarak 1.221 kişinin yararlanmasının sağlandığını, 8 yayının basımı ve dağıtımının tamamlandığını, Birliğin öz kaynaklarından 691 bin liranın belediyelerin projelerine aktarıldığını açıkladı. 39 belediyenin planlama, yapım işleri, peyzaj çalışmalarına destek verildiğini, ulusal ve uluslar arası düzeyde kurumlarla iletişim, lobi ve savunuculuk hizmetleri de dahil olmak üzere tüm bu çalışmaların birlik ve dayanışma anlayışını ortaya çıkaran çalışmalar olduğunu söyleyen Kışanak, ancak yapılması gereken daha çok iş olduğunu belirtti.

Kentlerin, izlenen ayrımcı politikalar, ağır siyasi sorunlar, çatışma ve zorunlu göç nedeniyle çok ciddi sosyo-ekonomik sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye OECD ülkeleri içerisinde bölgeler arası gelişmişlik farkının en derin olduğu ülke. GABB ise örgütlü olduğu illerde Türkiye'nin sosyo-ekonomik gelişim endeksinde en son sıralarda yer alan iller. Bu nedenle Birliğin rolünü oynaması, yerel ve bölgesel kalkınma programlarının hazırlanmasına öncülük etmesi kaçınılmazdır."

Şengal ve Kobani'de yaşananlar GABB'ye ne kadar ihtiyaç olduğu gösterdiğini belirten Kışanak, Şengal'de Êzidîlerin katledilmesi ve Rojava'ya IŞİD saldırısı nedeniyle yaşanan göçün tüm belediyeleri ve bölgeyi derinden etkilediğinin altını çizdi. Başta Suruç, Şırnak, Silopi, Viranşehir, Nusaybin, Uludere, Mardin, Batman, Siirt ve Diyarbakır'daki belediyelerin, halkın, STK'ların ve meslek odalarının Êzidîler ve Rojavalılar için seferber olduğunu vurgulayan Kışanak, GABB'ın da insani yardım çalışmalarının koordinasyonunda yer aldığını söyledi. Tüm bölge belediyelerini GABB etrafında olmaya, sağlıklı şehirleri oluşturmak için ortak çalışmalar yürütmeye çağıran Kışanak, faaliyetlerde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Stratejik Plan, Çalışma Programı ve Bütçe onaylandı

Kışanak'ın konuşmasının ardından meclis toplantısının diğer gündem maddelerine geçildi. Gündemin dört maddesinden olan 2015-2019 Yılı Stratejik Planı, 2015 Mali Yılı Çalışma Programı, 2015 Yılı Performans Programı ile 2015 Mali Yılı Bütçesi; Strateji Müdürü Halil Bayhan, Yazı İşleri Müdürü Metin Akdeniz ve Mali Hizmetler Müdürü Ali Rıza Ünsal tarafından okunarak, meclis üyelerine sunuldu. Meclisin onaylamasının ardından, gündemin sonraki maddeleri ele alınarak, Birlik norm kadro cetvelinde değişik yapılması, sözleşmeli personele ödenecek ücretler, 10 belediyenin üyeliği, 3 belediyenin istifası ve Birlik Tüzüğü'nün 5. Maddesinin bu doğrultuda değiştirilmesi konusu verilen önergeler doğrultusunda onaylandı.

Üye sayısı 124 oldu

Toplantıda, 10 belediyenin üyelik talebinin kabul edilmesi, 3 belediyenin üyelikten çıkma talebi meclis tarafından uygun bulundu. Böylece Birlik üye sayısı 117 olurken, Kadın Müdürlüğü'nün kurulmasına yönelik önergede oybirliğiyle kabul edildi.

GABB Suruç'ta yürütülecek çalışmalar için 340 bin lira kaynak ayırdı

Meclis toplantısının dilek ve temenniler bölümünde ise IŞİD vahşetinden kurtularak, bölgeye gelen Şengalliler ve Kobanilere yönelik üye belediyelerin "Sakladığın değil paylaştığın senindir" sloganıyla yürüttüğü çalışmaları kısaca özetleyen Genel Sekreter Ahmet Ertak ise GABB tarafından başlatılacak yardım kampanyası hakkında bilgilendirme yaptı. 18 bölge ilinde yardım kampanyası başlatacaklarını, toplanan yardımların ihtiyaç olan yerlere gönderileceğini ve kampanya için Valilik onayının alındığını söyleyen Ertak, tüm belediyeleri yardım yapmaya davet etti. Ertak, ayrıca Birlik Encümeni'nin bu kampanyaya, Suruç'ta yapılacak çalışmalar için 340 bin lira kaynak aktararak, destek vereceğini bildirdi.

'Ortak yardım kuruluşu kurulmalı'

Ardından söz alan Eşbaşkan Kışanak ise Birliğin yardım kampanyasının yanı sıra bünyesinde bir komisyon kurmasını, bu komisyonun daha sonra süreklilik arz eden bir birim olarak hizmet vermesini, afet durumlarında yardımları seferber eden yapı olarak Birlik içinde çalışma yürütmesini önerdi. Kışanak, bölgede bir ortak yardım kuruluşuna da ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Meclis üyelerinin tek tek söz alarak önerilerini ilettiği gündemle sürdü.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Diyarbakır Türkiye Şırnak Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title