Haberler

Yargı Krizi Türkiye'yi Böldü

Abone Ol

Tutuklanan Başsavcı İlhan Cihaner ile Yetkileri Alınan 4 Savcı Türkiye'yi İkiye Böldü.

Cemaat soruşturmasıyla ilgili gündeme gelen ve dün tutuklanan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ile yetkileri alınan 4 savcı Türkiye'yi ikiye böldü. Olayın yankıları sürerken, sivil toplum kuruluşları, borsalar birliği, sanayi odaları, işadamları da açıklamalarda bulundu. Kimi hükümeti haklı bulurken, kimi de yargıya destek verdi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Erzurum'da görevli Özel yetkili savcılarla ilgili kararı üzerine bir araya gelen hukukçular, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Danıştay ve Yargıtay Başkanlığı'ndan ard arda gelen açıklamaları, "Yargı emir komuta zincirinde birleşti." eleştirisini yaptı. Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Avukat Necati Ceylan, İstiklal Mahkemeleri'nde "Sanığın idamına, şahitlerin bilahare dinlenmesine." şeklinde kararlar verdiğini belirterek, HSYK kararını İstiklal Mahkemesi'ne benzetti.

HSYK'nın dün yaptığı toplantıda, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı hakkındaki soruşturmayı yürüten özel yetkili savcıların yetkilerini kaldırması üzerine bir araya gelen hukukçular karara tepki gösterdi. Hukukçular Platformu adı altında bir araya gelen 14 sivil toplum kuruluşu ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Hukukçular Derneği Genel Başkanı Kamil Uğur Yaralı, şimdiye yargıda bahsedilen dağınıklığın HSYK'nın son kararıyla sona erdiğini dile getirdi. Yaralı, "Hep yargının dağınıklığından bahsettik. Sonunda Türkiye'de yargı birliği sağlandı ama artık buna yargı birliği diyemeyeceğiz. Askeri birlik. Sonunda yargı emir komuta zincirine bu kararla alınmış oldu. Aynı fotoğraf içinde yer alan kararı tasdik eden Yargıtay Başkanı, Yargıtay Başsavcısı, Danıştay Başkanı açıklamalarına baktığımızda birlik sağlanmış oluyor. Yanlışta birleştiler. Türkiye'yi demokratik ülke olma yolundan döndürecek engel koyacak bir tavır ortaya koydular." şeklinde konuştu.

NECATİ CEYLAN: "ERGENEKON'UN GELDİĞİ NOKTA RAHATSIZLIK VERMİŞ OLABİLİR"

HSYK'nın kararının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırı olduğunu ifade eden Uluslar arası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Avukat Necati Ceylan, soruşturma tahkikatı savcı ve tabii bir şekilde hakimin devam ettiği bir davada, onun yetkisin almak hak ihlalidir. Tabii hukuk ihlalidir." dedi.

Cumhuriyet'in ilk yıllarında kurulan İstiklal Mahkemeleri'nin "Sanığın idamına, şahitlerin bilahare dinlenmesine" şeklinde kararlar verdiğini belirten Ceylan, "28 şubat sürecinin silahlı kuvvetler ve Genelkurmay'dan brifing alan yargı mensuplarının, aynı zihniyet içinde talimat almalarını gösteriyor. Şöyle ki telefon dinlenmeleri konusunda Yargıtay Başsavcılığı'ndan Danıştay'a kadar tepki gösterenler bu olayın gerçek arkasını araştırmadılar. Erzincan Başsavcısı İstanbul Çarşamba'da bulunan İsmail Ağa cemaati hakkındaki tahkikatı Erzincan'dan yürüttü. Ağır Ceza Reisinin telefonları dinlendi, Büyükşehir Belediye Başkanı telefonları dinlendi, ama aynı kurumlar göstermiş olduğu tepkiyi o zaman göstermediler. Şimdi ise Yargıtay 1. Daireler Başkanlığı basın toplantısı yada bildiri yayınlıyor. Bu gösteriyor ki bu tahkikatları özel yetkili, bu yetkinin alınması yasalara aykırı olduğu halde üst yargıdaki yüksek yargıdaki bazı kesimleri rahatsız eti, Ergenekon soruşturması bazılarına gidiyor gibi geliyor. Demek ki yukarı doğru gidiyor." diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE BİR İÇ TEHDİT VARSA O DA YÜKSEK YARGIDIR"

HSYK'nın önünde herhangi bir dosya olmadan aldığı kararın hukuksuz olduğunu vurgulayan Avukat Satılmış Şahin, 367 kararı ve katsa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title