Yargıda Birlik Derneği'nden "Büyük Çukurova İftarı"
Adana’da, Yargıda Birlik Derneği (YBD) tarafından çevre il ve ilçe adliyelerinde görev yapan yaklaşık 400 hakim ve cumhuriyet savcısının katılımıyla ‘Büyük Çukurova İftarı’ düzenlendi.
Adana'da, Yargıda Birlik Derneği (YBD) tarafından çevre il ve ilçe adliyelerinde görev yapan yaklaşık 400 hakim ve cumhuriyet savcısının katılımıyla 'Büyük Çukurova İftarı' düzenlendi. İftarda yaptığı konuşmada, 'Hükümet yanlısı' eleştirilerine yanıt veren YBD Başkanı Birol Kırmaz, "Biz kurulduğumuz ilk günden itibaren siyasetin dışında kalacağımızı beyan ettik. 6 bine yaklaşan üyesiyle, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük, dünyanın da en büyük yargı derneklerinden birisiyiz. Yargıda ayrımcılık ve ötekileştirme hastalığına kimsenin kapılmasına müsaade etmemeliyiz" dedi.
'Yargıda Birlik Derneği 3. Geleneksel İftar Programı' çerçevesinde Adana HiltonSa Otel'de düzenlenen 'Büyük Çukurova İftarı'na Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Musa Heybet ve Selahattin Menteş ile Adana, Mersin, Osmaniye, Kozan, Ceyhan, Tarsus ve Silifke adliyelerinde görev yapan cumhuriyet başsavcıları, adalet komisyonu başkanları, hakim ve cumhuriyet savcıları katıldı. Yaklaşık 400 yargı mensubunun bir araya geldiği iftar programının başında, Kur'an-ı Kerim okunup İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıda şehit olanlar için dua edildi. İftar yemeğinin ardından düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, 'Büyük Çukurova İftarı'na ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, her zaman ve herkes için adaleti gözeten bakış açısıyla hareket eden Yargıda Birlik Derneği'nin, amacı vatan, millet ve adalet olan hakim, cumhuriyet savcılarının sesi olmaya devam edeceğini söyledi.
"Kurulduğumuz günden beri siyasetin dışındayız"
Daha sonra söz alan YBD Başkanı Birol Kırmaz, yargı sisteminin son yıllarda yaşadığı sıkıntıları aşma çabalarına öncülük etmek üzere, hukuk temelinde vücut bulan yargıda birlik düşüncesinin yoluna güçlenerek devam ettiğini söyledi. Hükümet yanlısı olmak ve devletin imkanlarını kullanmakla suçlandıklarını kaydeden Kırmaz, "Oysa ki biz kurulduğumuz ilk günden itibaren siyasetin dışında kalacağımızı beyan ettik ve siyaseti dizayn etmek isteyen yargı mensuplarından hiç olmadık. Biz icraatlarımızda şeffaflığı esas aldık. Kurulduğumuz ilk günden beri milletin hizmetindeyiz. Milletin acılarını, ülkesinin sorunlarını hissetmeyenlerden, milli ve manevi değerlerine yabancı olanlardan ve teröre karşı dik duruş sergileyemeyen yargı derneklerinden hiç olmadık" diye konuştu.
"Avrupa'nın en büyük yargı derneğiyiz"
Hukukun üstünlüğü mücadelesine ilk günkü heyecanla devam ettiklerini kaydeden Kırmaz, tam bağımsız ve tam tarafsız bir hukuk sisteminin yeniden inşası için çalıştıklarını bildirdi. Bundan sonra da kendilerine düşen görevin, mesleğin sorunlarına çözümler üreterek, daha güçlü bir yargı sistemine ulaşılmasına katkı sağlamak olduğunu belirten YBD Başkanı Kırmaz, şöyle devam etti:
"Bize 'Siz çıkar ortağısınız, seçim bitti, dağılırsınız' dediler. Ama an itibariyle 6 bine yaklaşan üyesiyle, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük, dünyanın da en büyük yargı derneklerinden birisiyiz. 1 yıl içerisinde Dünya Savcılar Birliği'ne ülkemizden üye olan tek sivil toplum kuruluşu unvanını elde ettik. Biz ayrıştırıcı değil, kalıcı birlikteliği sağlamaya talibiz. Bunun için yargıda ayrımcılık ve ötekileştirme hastalığına kimsenin kapılmasına müsaade etmemeliyiz. En az bunun kadar önemli olan bir diğer husus da, yargının bir grubun ya da zihniyetin çıkarlarına hizmet eder hale gelmemesidir. Buna hassasiyetle yaklaşmak hepimizin öncelikli görevi olmalıdır. Bunun için yakın geçmişteki yaşanmışlıklar ışığında, birlikte çaba göstermeliyiz. Yargıda birlik anlayışına hayat veren ilkelere hep birlikte sahip çıkıp, bu anlayışı gelecek nesillere taşımalıyız."
"Yargı artık normalleşmeye başladı"
Aynı zamanda YBD Başkanlık Divanı Üyesi de olan Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Musa Heybet de, uzun süre büyük baskı altında kalmış bir yargısal yaşamdan sonra, yargının artık normalleşmeye başladığını söyledi. İdeolojik bir saplantı ya da bir kimlik siyasetini reddettiklerini kaydeden Heybet, "Bundan sonra bizi bekleyen husus, yargıya duyulan güveni hep birlikte arttırmak, görevimizin gereklerine uygun olarak yerine getirmeye çalışmak, niteliğimizi arttırmak, birlik ve beraberliğimizin korumaktır" diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Adana, Mersin, Osmaniye, Kozan, Ceyhan, Tarsus ve Silifke cumhuriyet başsavcıları ile adalet komisyonu başkanları, müsteşar yardımcıları ile Yargıda Birlik Derneği yönetici ve misafir üyelerine Adana Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda hükümlerine çam kozalaklarından yaptığı 'Kanatlı Kozalak' isimli kuğu figürlerinden hediye etti. Dernek yöneticileri de, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Adalet Komisyonu Başkanı Ramazan Yılmaz, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mustafa Arslan ile Adana Adliyesi'nde görev yapan hakim ve savcı adaylarına, derneğin plaketini hediye etti. - ADANA