Haberler

Yargıtay Başkanı Üniversitede

Abone Ol

Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak SDÜ Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen 'Hukuk Devleti ve Yargı Bağımsızlığı' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak SDÜ Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen 'Hukuk Devleti ve Yargı Bağımsızlığı' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. SDÜ Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, yargısı bağımsız olmayan ve dolayısıyla da çeşitli etkiler altında karar veren bir ülkenin hukuk devleti olarak kabul edilemeyeceğini belirtti. Kaynak, Yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi bu nedenle anayasalarda ve anayasamızda özenle korunmaya çalışılmıştır diye konuştu.

Türkiye'deki yargı sisteminin birçok ülkeye göre daha bağımsız olduğuna değinen Kaynak, Kişiler bir haksızlığa uğradığında bu haksızlığı devlet yapmış olsa bile güvenebileceği bir bağımsız yargının varlığı o ülkedeki insanların güvende olduğunu hak ve özgürlüklerinin güvence altına alındığını gösterir dedi.

HUKUK DEVLETİNİ POLİS DEVLETİNDEN AYIRAN

Yargı bağımsızlığının sağlanabilmesi için sadece hukukçuların değil devletin tüm organlarının üzerine düşen özel yükümlülüğünü yerine getirmesi gerektiğine işaret eden Kaynak şunları söyledi

Unutulmamalıdır ki yargısı bağımsız olmayan bir ülkede insanların özgür olduğundan söz edilemez. Yargı tarafsız olmak zorundadır. Yargı yetkisini kullananlar kişisel olarak tarafsız olmak zorunda oldukları gibi, bu tarafsızlıklarını üçüncü kişilere de objektif olarak göstermek zorundadırlar. Yargının tarafsızlığı öncelikle davanın taraflarına karşı her türlü etkiden uzak olmasını gerektirir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğu anayasamızda açıkça belirtilmiştir. Hukuk devletini polis devletinden ayıran başlıca özellik devlet görevlilerinin belli hukuk kuralları içerisinde yürütülmesidir. Hukuk devletinde devlet yalnız hukuku koyan bir varlık değil koyduğu bir hukukla da bağlı olan bir varlıktır. Sadece hukuka bağlı olması bir devleti hukuk devleti yapmaz. Hukuk devleti aynı zamanda devletin varlık nedeni olan insana saygılı devlettir.

GEREKTİĞİNDE DEVLETİ DE YARGILAYABİLECEK

Devletin işlemlerinin açık, anlaşılabilir, öngörülebilir, denetlenebilir olmasının toplumun huzuru açısından gerekli olduğunun altını çizen Nazım Kaynak, devletin nasıl davranacağını görebilmek için devletin bir takım kurallara bağlı olmasının hukuk devletinin gereklerinden en önemlisi olduğunu belirtti. Kaynak, Denetim ve yaptırımın gerçek ve uygulanabilir olması için gerektiğinde devleti de yargılayabilecek düzeyde bağımsız bir yargı sisteminin bulunması hukuk devletinin bir başka olmazsa olmazıdır. Bağımsız yargı

hukuk devletinin temelidir görüşünü dile getirdi.

Hakimlerin yargılamayı millet adına yaptığını, hakimin devletten ise bağımsız olduğunu vurgulayan Nazım Kaynak, şöyle konuştu

Çünkü devlet yargılamanın tarafı olabilir. Hukuk devletinin şekli anlamda gereği hukuk kuralları iken maddi anlamda gereği ise evrensel hukuka devletin tam anlamıyla uymasıdır. Bir devletin hukuk devleti sayılması için öncelikli koşullardan biri de gücünü aldığı otoritenin kaynağı olan o ülke insanlarının hak ve özgürlüğünün güvence altına alınması ve geliştirilmesidir. İnsan hakkı esası göz önünde bulundurulmadıkça adalet anlayışına ulaşmak mümkün değildir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nazım Kaynak Yargıtay Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title