Haberler

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Şike Davasına Onama İstemi

Abone Ol

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kamuoyunda Şike Davası olarak bilinen davada Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in de aralarında bulunduğu İstanbul 16 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kamuoyunda Şike Davası olarak...

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kamuoyunda Şike Davası olarak bilinen davada Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in de aralarında bulunduğu İstanbul 16 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kamuoyunda Şike Davası olarak bilinen davada Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in de aralarında bulunduğu İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği mahkumiyet kararının onanmasını istedi. Başsavcılık 167 sayfalık tebliğnamesini dosyanın temyiz incelemesini yapacak olan Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gönderdi. Tebliğnamede, Aziz Yıldırım hakkında, spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde şike ve teşvik primi suçlarını işlemek amacıyla suç örgütü kurup yönetmek suçundan kurulan mahkumiyet hükmünün onanması istendi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, "Şike Davası"nın tebliğnamesini tamamladı. 93 sanıktan 85'nin temyiz talebinde bulunduğunun belirtildiği tebliğnamede, 117 suç hakkında onama, 19 suç hakkında da bozma talep edildi. Tebliğname'de, Aziz Yıldırım hakkındaki soruşturmanın, 2009 yılı içerisinde Almanya adli makamlarınca yürütülen şike ve bahis soruşturmasının Türkiye'de oynanan müsabakaları da içine alacak şekilde genişlemesi üzerine, soruşturma başlatıldığı anımsatıldı. Soruşturma, görevli ve yetkili mahkemeden iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasına ve teknik takip yoluyla izlenmesine ilişkin kararların alınması suretiyle yürütüldüğünün belirtildiği tebliğnamede, iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması ve teknik takip yoluyla izlenerek delil toplanmasının usul ve yasaya aykırı olduğuna ilişkin itirazları şöyle değerlendirildi:

"Öncelikle çözümü gereken konu, alınan bu koruma tedbirlerinde herhangi bir usule ve yasaya aykırılığın olup olmadığıdır. Sanığın üzerine atılı "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve buna bağlı olarak örgütün faaliyetleri'nin tespiti talebi üzerine verilen koruma tedbirlerine ilişkin hakim kararları dosyada mevcuttur. Dünyada ve ülkemizde yeni suç tipleri ve örgütlü suçlardaki büyük artış bilinmektedir. Örgütlü suç faillerinin mahiyeti itibariyle gizli ve organize bir şekilde çalıştıkları tartışmasızdır. Örgütlü suçlarda gizlilik esas olduğu için delil toplama imkanının çok kısıtlı olduğu gözardı edilmemelidir."

-KUVVETLİ ŞUÇ ŞÜPHESİ-

İletişimin denetlenmesi kararının verilebilmesi için aranan "suç işlendiğine ilişkin kuvvetli şüpheden" kastın,sanık hakkında "çok basit" bir suç şüphesinin varlığı olduğunun belirtildiği tebliğnamede, "Ancak suç işlendiğine ilişkin "belirtilerin kuvvetli" olması gereklidir. Buradaki amaç, keyfiliği önlemek, somut olgulara dayanan kuvvetli belirtilerin varlığını öngörmek, fakat kişi hakkında şüphenin henüz yoğunlaşmamış olması durumunda da, iletişimin denetlenmesi kararının verilmesini sağlamaktır. Yani soruşturmaya konu suçun işlendiğine ilişkin belirtilerin kuvvetli olması, ancak soruşturmaya konu suça karışan şüpheliye yönelik belirtilerin basit olması iletişimin denetlenmesi kararı verilmesi için yeterlidir" değerlendirmesine yer verildi. İletişimin dinlenmesi kararının, suç işlendiğine dair belirtilerin kuvvetli olması ve bu hususta kuvvetli bir kanaatin oluşması ile verilebileceğine dikkat çekilen tebliğnamede, CMK'nın 135. maddesindeki "suç işlendiğine ilişkin kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı" deyiminin, sanığın mahkum edilmesi konusunda yüksek bir olasılık bulunduğu biçiminde anlaşılması halinde, bu aşamada tedbire başvurmanın, orantılılık ilkesi açısından yerinde olduğunun söylenemeyeceği belirtildi. Sanık hakkında büyük olasılıkla mahkum edilmesini gerektirecek yoğunlukta delile ulaşılması halinde, bu tedbirlere başvurulmasına gerek olmadığının ifade edildiği tübliğnamede, "Temel haklar ve özgürlükleri kısıtlayan bu tedbirlerin, tam olarak ortaya konamayan ve sınır çizilemeyen çok basit şüpheye dayanılarak verilmek suretiyle kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla böyle bir düzenlemeye yer verilmiş ise de, bu tür kaygıların söz konusu tedbirleri uygulanamaz duruma getirecek şekilde yorumlanması da düşünülemez" denildi.

-HAKSIZ ÇIKAR SAĞLANMIŞTIR-

Telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin dinlenmesi ve teknik takip yoluyla izleme tedbirine karar vermeden önce, başka yollarla delil toplama yoluna başvurulmasının ve bundan sonuç alınmamış olmasının aranmayacağının belirtildiği tebliğnamede, şöyle denildi:

"Başka yollarla delil elde edilemeyeceği ve sonuç alınamayacağı konusunda bir kanaatin oluşması yeterlidir. Yine, koruma tedbirlerinden bir veya bir kaçına aynı anda başvurulmasına engel bir durum da bulunmamaktadır. Soruşturma konusu suçun niteliği ve kapsamı, örgütün gizli çalışması nedeniyle delil toplamadaki güçlükler dikkate alındığında, soruşturma kapsamında elde edilen delil ve belirtiler ile oluşan şüpheye ve başka türlü delil elde edilemeyeceği kanaatine istinaden CMK'nın 135. ve 140. maddelerinde belirtilen tedbirlerin uygulanması için mahkemeden karar alınmasında ve buna istinaden delil toplanmasında ve bunlara dayanılarak hüküm kurulmasında usul ve yasaya aykırı bir durum bulunmamaktadır."

Aziz Yıldırım hakkındaki soruşturmanın, silahlı suç örgütü yöneticisi olarak bilinen Sedat Peker'e bağlı olarak çalışan Olgun Peker'e yönelik olarak sürdürülen soruşturma sırasında elde edilen delillere istinaden başlatıldığının belirtildiği tebliğnamede, "Sanık Aziz Yıldırım tarafından kurulan örgütün amacı, 2010-2011 futbol sezonunda her ne pahasına olursa olsun verilen sözler doğrultusunda Fenerbahçe'nin lig şampiyonu olmasını sağlayarak mevcut yönetimin devamını temin etmek suretiyle, başta yönetimde yer alan kişiler olmak üzere tüm örgüt üyelerine haksız çıkar sağlamaktır" denildi.

-HAKSIZ ÇIKAR SAĞLAMAYA YÖNELİK FAALİYETLER-

Soruşturma konusu suçun niteliği ve kapsamı, örgütün gizli çalışması nedeniyle delil toplamadaki güçlükler dikkate alındığında, soruşturma kapsamında elde edilen delil ve belirtilerle oluşan şüpheye ve başka türlü delil elde edilemeyeceği kanaatine istinaden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 135 ve 140. maddelerinde belirtilen tedbirlerin uygulanması için mahkemeden karar alınmasında ve buna istinaden delil toplanmasında ve bunlara dayanılarak hüküm kurulmasında usul ve yasaya aykırı bir durum bulunmadığı belirtildi.

Soruşturma sonunda, Aziz Yıldırım'ın haksız çıkar sağlamak amacıyla kurduğu örgüt ile Olgun Peker'in yönetimindeki haksız çıkar sağlamak amacıyla kurulan suç örgütü arasında sıkı bir organik bağ tespit edilemediği bildirilen tebliğnamede, Aziz Yıldırım'ın kurucusu ve yöneticisi olduğu örgütün Olgun Peker'in yöneticisi olduğu örgütten yardım aldığına ve bazı olaylarda birlikte hareket ettiklerine dair delillerin bulunduğu ifade edildi. Tebliğnamede, her iki örgütün de Türkiye futbol liglerinde oynanan maçlarla ilgili haksız çıkar sağlamaya yönelik faaliyet yürütmeleri, futbolda yapılan usulsüzlüklerin bir bütün halinde değerlendirilmesinde ve elde edilen delillerin birlikte muhakeme edilmesinde hukuki ve de usul ekonomisi açısından fayda bulunması nedeniyle davanın CMK'nın 250. maddesi ile görevli mahkemede açılmasında ve yürütülmesinde hukuka aykırı bir durum bulunmadığı belirtilen tebliğnamede, Aziz Yıldırım liderliğinde kurulan örgütün tek amacının, örgüt faaliyeti çerçevesinde dolandırıcılık yapmaya yönelik olmadığına dikkat çekildi. Tebliğnamede, örgütün diğer bir amacının da Olgun Peker'in kurucu ve yöneticisi olduğu örgütün "korkutucu gücünden faydalanıp futbol federasyonu üzerinde baskı kurarak Fenerbahçe'nin maçlarına istediği hakemlerin verilmesini sağlamak ve Fenerbahçe Spor Kulübünün mevcut yönetimine karşı çıkan muhalifleri korkutup sindirerek yönetimi uzun süre elde tutmak" değerlendirmesine yer verildi.

-HER PAHASINA OLURSA OLSUN-

Tebliğnamede, sanık Aziz Yıldırım tarafından kurulduğu iddia edilen örgütün amacı, 2010-2011 futbol sezonunda her ne pahasına olursa olsun verilen sözler doğrultusunda Fenerbahçe'nin lig şampiyonu olmasını sağlayarak mevcut yönetimin devamını temin etmek suretiyle, başta yönetimde yer alan kişiler olmak üzere tüm örgüt üyelerine haksız çıkar sağladığı savunuldu.

Örgütün bu amacı gerçekleştirmeye elverişli örgüt elemanına, ekonomik güce ve devamlılığa sahip olduğu belirtilen tebliğnamede, şu ifadeler yer aldı:

"Nitekim verilen emir ve talimatlar doğrultusunda hareket eden örgüt üyelerinin, birçok futbol müsabakasında hedef olarak belirlenen futbolcu, teknik heyet ve kulüp yöneticilerine önceye dayalı tanışıklıklarını ve ilişkilerini de kullanarak ulaşıp, menfaat temin veya vadetmek suretiyle şike ve teşvik sözleşmeleri yaptıkları ve bir kısım maçlarda istenen sonuçları aldıkları tespit edilmiştir. Bu durumun örgütün amaç suçları gerçekleştirmeye elverişli üye ile araç ve gerece sahip olduğunu ve devamlılık arz eden yapısını göstermektedir. Örgüt faaliyeti kapsamındaki eylemlere ilişkin emirler, örgüt lideri olan sanık Aziz Yıldırım tarafından, örgüt üyeleri olan sanıklar İlhan Ekşioğlu, Mehmet Şekip Mosturoğlu, Bülent İbrahim İşcen, Alaeddin Yıldırım ve Tamer Yelkovan'a, onlar tarafından da diğer örgüt üyelerine iletilmek suretiyle icraata geçirilmektedir. Örgüt lideri olan Aziz Yıldırım'ın emir ve talimatları dışında herhangi bir eyleme geçilmesi ve herhangi bir kişiye ödeme yapılmak suretiyle menfaat sağlanması söz konusu değildir."

- Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Fenerbahçe Spor Kulübü Aziz Yıldırım Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title