Haberler

Yargıtay Göz Doktorunun Beraat Kararını Bozdu

Abone Ol

İzmir'de, 2011 yılında peş peşe katarakt ameliyatı yaptığı 8 hastadan bazılarının, bir gözünün görme yeteğini yitirmesine neden olan doktor G.K. için, yerel mahkemenin verdiği beraat kararını Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi bozdu.

İzmir'de, 2011 yılında peş peşe katarakt ameliyatı yaptığı 8 hastadan bazılarının, bir gözünün görme yeteğini yitirmesine neden olan doktor G.K. için, yerel mahkemenin verdiği beraat kararını Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi bozdu. Dr. G.K., karar üzerine tekrar yargılanacak.

Kentteki sağlık skandalı, 2011 yılının ocak ayında İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nin Göz Kliniği'nde, meydana geldi. O zaman hastanenin başhekim yardımcısı da olan Op. Dr. G.K., 8 hastaya peş peşe katarakt ameliyatı yaptı.

Aynı gün taburcu edilen hastalar, ertesi gün gözlerinde şişme, yanma, kaşınma ve batma gibi şikayetlerle tekrar hastaneye başvurdu. Göz damlası verilerek evlerine gönderilen Musa Meleş (67), Hüdaverdi Gündüz (58), İlhami Yaşa (72), Mehmet Hasdemir (70), Yüksel Altınçubuk (61), Cevriye Enhoş (79), Ramazan Avşar (71) ve Şerafettin Kara (68), şikayetlerinin sürmesi üzerine yeniden Opr. Dr. G.K.'ya ulaştı. Hastaların enfeksiyon kaptığını belirleyen G.K., onları diğer hastanelere sevketti. Hastalar kör olma tehlikesi yaşadı, olayın duyulması üzerine önce hastanedeki ameliyatlar durduruldu, ardından klinik kapatıldı. Dr. G.K., hakkında da dava açıldı.

YEREL MAHKEME BERAAT KARARI VERDİ, YARGITAY BOZDU

Olaydan sonra birer gözlerini kaybeden bazı hastalar hem Sağlık Bakanlığı hem de ameliyatı yapan Dr. G.K.'ye tazminat davası açtı. Bu arada süren adli yargılama sonrasında ise Dr. G.K., şimdi kapatılan 14'üncü Sulh Ceza Mahkemesi'nin 2014 yılının Mart ayındaki duruşmasında beraat etti.

Ancak gözlerini kaybeden ve olaydan olumsuz yönde etkilenen hastaların avukatları Yargıtay'a itirazda bulundu. İtirazları görüşen Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi, Dr. G.K., hakkında verilen beraat kararını bozdu. Yargıtay kararın sonuç bölümünde, "Her ne kadar Yüksek Sağlık Şurası tarafından 23 - 24 Mayıs 2013 tarihli raporda, 'Dosyadaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucu, hastalarda gelişen endoftalmilerin, hekim hatası olmadığı, kullanılan göz içi yıkama solüsyonları veya intrakamaral verilmiş olan antibiyotik sonucu gelişmiş olan bir kamplikasyon olduğuna' karar verilmiş ise de, Adli Tıp 1'inci İhtisas Kurulu'nun, 11 Mart 2013 tarihli raporunda, 'ameliyat ortamındaki, sterilizasyonda bir kusur olduğunun' tespit edildiğinin bildirilmesi karşısında dosyanın bir bütün halinde Adli Tıp Kurumu ilgili ihtisas dairesine gönderilerek, sanık tarafından bir saatlik sürede yapılan 8 operasyonun süre ve kullanılan malzemeler ile malzemelerin kullanılma sayısı bakımından tıp bilimi kurallarına uygun olup olmadığının tespiti sağlanarak sonucuna göre sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri gerekirken, eksik inceleme ve yazılı şekilde karar verilmesi kanuna aykırı olup, itirazlar bu nedenle yerinde bulunup hükmün bozulmasına, oy birliğiyle karar verilmiştir" dedi.

Dava önümüzdeki günlerde yeniden görülecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Suat Seren Yargıtay İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title