Haberler

Yargıtay'dan Emsal Karar! Artık Kadınlar da Nafaka Ödeyecek

Güncelleme:
Abone Ol

Çocuklarının velayetini alan baba eski eşinden nafaka almak için mahkemeye başvurdu. Mahkeme kadının nafaka ödemesine hükmetti. Konuyu Yargıtay'a taşıyan kadına bir kötü haber de yüksek mahkemeden geldi. Yargıtay, velayeti babaya verilen çocuklar için kadının iştirak nafakasından sorumlu olduğuna hükmetti.

Yargıtay, çocukların velayetinin babaya bırakılması halinde, annenin çocuklar için iştirak nafakasından sorumlu tutulacağına hükmetti. Emsal kararla birlikte; çocuklarını babalarına veren anne, ekonomik durumu göz önünde bulundurarak belirlenecek aylık bir miktarla iştirak nafakası ödeyecek.

VELAYETİ ALAN BABA EŞİNDEN NAFAKA TALEP ETTİ

Aile Mahkemesi'ne müracat eden bir kişi, eşinden boşandığından iki çocuk için iştirak nafakası talep etti. Davacı baba; mahkemenin iki çocuğunun velayetinin kendisine bırakıldığını, davalı annenin çocukların giderlerine katılmak zorunda olduğunu belirterek, 8 yaşındaki çocuk için aylık 600 TL, 12 yaşındaki çocuk için aylık 450 TL iştirak nafakasına hükmedilmesini talep etti.

MAHKEME KADININ NAFAKA VERMESİNE HÜKMETTİ

Hakkında açılan iştirak davasıyla büyük şok yaşayan davalı kadın mahkemede savunma yaptı. Davacının ekonomik durumunun çok iyi olduğunu, nafakaya ihtiyacı olmadan çocukların geçimini sağlayabileceğini, kendisinin ise boşandıktan sonra baba evine sığındığını ve hiçbir geliri olmadığını ileri sürdü. Mahkeme, velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorunda olduğu gerekçesiyle, tarafların sosyal ve ekonomik durumları ile müşterek çocuklarının yaşları da göz önüne alınarak, davanın kısmen kabulüne hükmetti.

Tarafların müşterek küçük çocukları için aylık 150 TL, büyük çocukları için aylık 200 TL iştirak nafakasının davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verdi. Hüküm davalı kadın tarafından temyiz edildi.

YARGITAY EMSAL BİR KARARA İMZA ATTI

Emsal nitelikte bir karara imza atan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, velayeti babaya verilen çocuklar için kadının iştirak nafakasından sorumlu olduğuna hükmetti. Kararda; Türk Medeni Kanunu'nun 327/1.maddesinde; çocuğun bakımı, eğitimi ve korunması için gerekli giderlerin anne ve baba tarafından karşılanacağı hükme bağlandığı hatırlatıldı. Ana ve babanın bakım borcunun, çocuğun ergin olmasına kadar devam edeceği vurgulandı.

ÇOCUĞA BAKAN ANNE YA DA BABA DİĞERİNE KARŞI DAVA AÇABİLİR

Kararda şöyle denildi; "Küçüğe fiilen bakan ana veya baba, diğerine karşı çocuk adına nafaka davası açabilir. Nafaka miktarı, çocuğun ihtiyaçları ile ana ve babanın hayat koşulları ve ödeme güçleri dikkate alınarak belirlenir. Somut olayda; davacı babanın eldeki dava ile müşterek çocuklar için iştirak nafakası talebinde bulunduğu ortadadır. Dosyada mevcut bilgi ve belgeler ile sosyal ekonomik durum araştırmasına göre, davacı babanın abisi ile birlikte kuyumcu dükkanı çalıştırdığı, davalı annenin ise ev hanımı olduğu, babasının kendisine aldığı evden aylık 800 TL kira geliri bulunduğu anlaşılmaktadır. Davalı annenin başkaca bir gelirinin olmadığı ortadadır. Buna göre, tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumları, nafakanın niteliği, müşterek çocukların yaşları ve ihtiyaçları ile özellikle nafaka yükümlüsü davalı annenin gelir durumu nazara alındığında; hükmedilen iştirak nafakası miktarları biraz fazla olup, Türk Medeni Kanunu'nun (TMK) 4. maddesinde vurgulanan hakkaniyet ilkesine uygun bulunmamış, bu husus bozmayı gerektirmiştir. O halde mahkemece yapılacak iş; nafaka yükümlüsü annenin ekonomik durumu ile çocukların yaşı, eğitim durumları ve ihtiyaçları da gözetilerek, TMK'nın 4. maddesinde vurgulanan hakkaniyet ilkesi de dikkate alınmak suretiyle daha uygun miktar nafakaya hükmetmek olmalıdır. Mahkeme hükmünün davalı yararına bozulmasına oy birliğiyle karar verildi."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Yargıtay 3. Sayfa Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (40)

Adanalı Ferhat:

Şimdi yaktım çıranı Nebahat. . Pazartesi açıyorum nafaka davasını. .

Yanıtla030
gökhan acar:

ne güldüm be :))

02
FAZLI KARADAVUT:

KADIN BOŞANDIKTAN SONRA ERKEK ELİN KADININA NEDEN PARA ÖDESİN. ERKEĞİNE HİZMET ETMİYOR, ÇOÇUKLARINA BAKMIYOR, ERKEK TAMAMEN MAĞDUR. KADIN ALIYOR NAFAKAYI İSTEDİĞİ GİBİ GEZİP TOZUYOR. EKMEK ELDEN SU GÖLDEN. YAN GEL YAT. BİR AN EVVEL NAFAKA KALDIRILSIN. ERKEKLER DAHA FAZLA MAĞDUR YAŞAMASINLAR.

Yanıtla317
sozum var:

bir tanidigin olayi kadinlan ayrildi nafaka dediler odedi duyduki kadin evlenmis nafakayi odemedi birzaman sonra eve icra itiraz etti evlendi diye nufusta bekar nafakaya devam arasdirdi imam evliligiymis ispat edemedi inkar ettiler hakim kadina inandi nafaka devam arkadas kendi adaletini kendi sagladi ama hayati karardi kodesde9 yil PEKI SUC KIMIN GARDAS

08
1:

Aynen. hatta nafakayı alıp sevgilisiyle catır catır yiyen bile var nikah kıymıyor nafaka kesilir diye

00
sucuk10kuruş:

adaletin eşitliğin cinsiyeti türü olmaz bir çok konuda bu hassasiyetin gösterilmesi dileğiyle. . Bir bayan ile asansöre binmeye korkar olduk artık.

Yanıtla117
HERİF:

NAFAKA KALDIRILIRSA KADINLARIN ÇOĞU BOŞANMAKTAN VAZGEÇER

Yanıtla215
AMİN:

işte az da olsa adalet varmış helal

Yanıtla014
Mustafa:

DEVLET fon gurup nafagayi kendi ödesin,hiç biri diğerinin sosyal sigortası değildir ömür boyu nafaga olurumu ne akıl bu

Yanıtla113
ece:

erkeğin verdiği nafakada en fazla kadın kendine bir düzen kurana kadar olmalı kadında çalışsın o ne öyle yıllarca nafaka öde

Yanıtla014
Tüm 40 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title