Yasadışı Dinleme Davasında Mahkeme Salonunda Tebligat
İzmir merkezli olarak 13 ilde 'yasa dışı dinleme' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmanın ardından, tamamı tutuksuz 32 emniyet mensubu hakkında 10 ile 961 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle açılan davaya devam edildi.
İzmir merkezli olarak 13 ilde 'yasa dışı dinleme' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmanın ardından, tamamı tutuksuz 32 emniyet mensubu hakkında 10 ile 961 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle açılan davaya devam edildi. Duruşmaya ara verildiğinde açıklama yapan sanık avukatların Ali Aksoy, İzmir Emniyeti Hukuk İşleri'nin bu davada yargılanan kişiler hakkında idari soruşturma başlattığını, soruşturmayla ilgili tebligatın da mahkeme salonunda yapılmaya kalkışıldığını söyledi.
İzmir 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın duruşmasına, iddianamede suç örgütü liderleri arasında sayılan eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan'ın dışındaki 31 tutuksuz sanık, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı. Üçüncü günde ifadelerin alınmasına devam edilen duruşmada, sanık emniyet müdürü Memduh Tosun, yasal görevlerini yerine getirdiği için, takip edilmesi gereken kişileri teknik takip altına aldıkları için 961 yılla yargılandığını, aynı yöntemle yürütükleri teknik takip sonucu, 3 kişiyi öldüren seri katil Hamdi Ayri'nin yakalanmasını sağladıkların belirtti. Örgüt yöneticisi olmakla suçlandığını hatırlatan Tosun, tayin olduktan sonra örgüt yöneticisi olduğu iddia edilen sanıkların pek çoğuyla hiç görüşmediğini, bir ikisiyle birkaç kez hal hatır sormak, bayraşlaşmak için konuştuğunu, bunun dışında hiçbir görüşmesinin bulunmadığını, buna rağmen nasıl oluyor da örgüt olduklarının açıklanması gerektiğini belirtti.
'SORUMLULAR KARAR ALIR"
Örgüt suçlamaları ve diğer suçlamaları kabul etmediğini belirten Mevlüt Çakar da, "1998 yılından beri istihbarattayım. Takibi istenilen şahıslar hakkında, İstihbarat Daire Başkanlığı amirlerine bilgileri iletirim. Bu karar alınma sürecinde amirim pozisyonundaki komiserlerimiz, amirimiz, şube müdür ve yardımcıları karar alırlar" diye konuştu.
Mahkeme başkanı Hamdi Çiftçi, 'Kimdir onlar' diye sordu. Çakar, bu kişiler Burak Cemal Yılmaz, Şenol Yılmaz, Edip Çakmak, Taner Aydın, Ramazan Karakayalı, şu an aklıma gelenler. Bu kadar amir varken, bu kadar denetlenirken, hataların olmuş olması mümkün değil. Benim amirlerimi denetlemem söz konusu olmadığı gibi, onlar beni istedikleri her an her yerde denetleyebilirler."
Mahkeme Başkanı Hamdi Çiftçi'nin, "Hakkında bilgi notu düzenlediğin kişilerle ilgili talimat aldın mı?" diye sorduğu Çakar, "Biz işleyiş açısından kendi başımıza hiçbir iş yapmayız, amirlerimiz talimat verir, biz yaparız. 961 yılla yargılanıyorum. Hayır yapmadım, benim görevim değil" diye cevap verdi.
Duruşmaya öğle arası verildi.
SALONDA TEBLİGAT
Ara sırasında Avukat Ali Aksoy, İzmir Emniyeti Hukuk İşleri'nin bu davada yargılanan kişiler hakkında idari soruşturma başlattığını, soruşturmayla ilgili tebligatın da mahkeme salonunda yapılmaya kalkışıldığını söyledi. Müvekkillerini evrakları almamaları konusunda uyardıklarını belirten Aksoy şöyle konuştu:
"Ayrıca Hukuk İşleri diyor ki; 'soruşturulduğunuz evraklarla ilgili size suret verebilmemiz için 600- 700 lira ödeyeceksiniz.' Dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş bir hukuk garabeti bu. Bunu İzmir Emniyeti'nin Hukuk İşleri yapıyor. Hem burada gelip tebligat yapmaya kalkıyor, hem de tebligat için para istiyor. Soruşturmanın evraklarını vermesi gerekirken, evrakların fotokopisini vermek için para istiyor."
Avukat Aksoy'un uyarısı ile sanıklar tebligatları almadı. - İzmir