Yasaklı Bölgede İlk Halay
Şemdinli'de yıllardır yasaklı olan bölgeleri ziyaret eden vatandaşlar, gönüllerince piknik yapıp halay çekiyorlar.
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde yıllardır yasaklı olan bölgeleri ziyaret eden vatandaşlar, gönüllerince piknik yapıp halay çekiyorlar.
Yıllardan beridir bölgede yaşanılan olaylarından dolayı güvenlik nedeniyle yasaklı olan Konur-Aktütün köyünün Çarcelan bölgesi, sağlık personellerinin düzenlemiş olduğu bir gezi ile 23 yıl aradan sonra ilk kez sivil vatandaşlar tarafından ziyaret edildi. Şemdinli Aile Sağlık Merkezi'nde görevli olan doktor Aslı Ayyıldız, daha önce güvenlik nedeniyle gidilemeyen bir yer olduğunu öğrendiklerini belirterek, "Buraların artık gezilebileceğini öğrendik. Çok güzel bir yer. Havası ve kayaların altından çıkan bu su bölgeye ayrı bir güzellik katıyor. Bu güzel yerleri görmek için hepinizi buralara bekleriz" dedi.
Şemdinli doğumlu olan Diş Hekimi Mehmet Şerif Akdeniz ise, ilk defa Çarçelan bölgesine geldiğini söyleyerek, "İnşallah bundan sonraki süreçte sıkıntısızca güvenli bir şekilde istediğimiz köye istediğimiz bir yere gideceğiz. Onun ümidi ve arzusu içerisindeyiz. Buraya gelmekten ve buraları görmekten dolayı çok büyük bir mutluluk duydum. Türkiye'de ender bulunacak güzellikte bir yer. İnşallah bölgedeki güzellikleri görmek acısından devamı gelecektir. Tek temennimiz sürecin güzel olmasını istiyoruz. İlçede beraber görev yaptığımız birçok arkadaşla birlikte geldik. Şehrin gürültüsünden uzak, temiz ve doğal bir yer" diye konuştu.
Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Dilşat Bilen de, 3 ay önce Şemdinli'ye geldiğini ifade ederek, "Türkiye'de böyle güzelliklere sahip çok az yer var. Gerçekten muhteşem bir yer. Burayı gezip gördüğüm için kendimi çok şanslı hissediyorum. Daha önce gelinmiyordu. Barış süreci ile birlikte buralara artık insanlar gelebiliyor. Böyle bir ortamda buraya geldiğim için çok memnunum. Barış sürecinin devam etmesini umuyorum" şeklinde konuştu.
Bölgede çobanlık yapan Mehmet Sevmiş ise, Konur köyünde yaşadığını ve 1990'lı yıllarda 23 bin hayvanı bulunduğunu söyleyerek, "Maalesef yaşanan olaylardan sonra şu an yaklaşık 300 hayvanımız kaldı. Yıllardır yasaklı olan Çarcelan bölgesi ve yaylalarımıza izin çıktı. Yakında hayvanlarımızı oraya götürüp meralarımıza gideceğiz. Yaşanılan bu barış sürecine destek veriyoruz. Çok memnunuz bu süreçten. Eskiden yaylalarımıza çıkamıyorduk. Bu barış süreciyle birlikte izin çıktı, artık bölgeye rahat bir şekilde gideceğiz. Bundan dolayı çok sevinçliyiz" dedi.
Şemdinli Aile Sağlık Merkezi çalışanları, 23 yıl aradan sonra bölgede piknik yapıp ilk defa halay çektikten sonra ilçe merkezine döndüler. - HAKKARİ