Yaşlı traktörler verimi düşürüyor
ALİ GÜRELİ - Türkiye'de trafiğe kayıtlı kayıtlı yaklaşık 1 milyon 400 bin traktörün, 24 yaşın üzerinde, ekonomik ömrünü doldurmuş, bakım-onarım gideri ve yakıt sarfiyatı yüksek, aynı zamanda güve...
ALİ GÜRELİ - Türkiye'de trafiğe kayıtlı kayıtlı yaklaşık 1 milyon 400 bin traktörün, 24 yaşın üzerinde, ekonomik ömrünü doldurmuş, bakım-onarım gideri ve yakıt sarfiyatı yüksek, aynı zamanda güvenlik donanımlarından yoksun olduğu bildirildi.
Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünya tarım potansiyeli içinde çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Özdemir, işlenebilir arazi büyüklüğü açısından dünyada 8'inci, kullanılan traktör parkı açısından 6'ncılığa oynayan Türkiye'nin, yaratılan katma değer açısından Avrupa'da 1'inci, dünyada 7'nci büyük ekonomi olduğunu ifade etti.
Bu tarımsal büyüklüğün ve kazancın daha da artırılarak ülkenin refah seviyeninin yükseltilmesi için bilgi ve teknolojinin önemli olduğunu vurgulayan Özdemir, ''Modern üretim tekniklerinin kullanılabilmesi için teknolojinin nimetlerinden faydalanmak gerekir. 59 yıldır bu sektörde faaliyet gösteren Türk Traktör olarak amacımız, çiftçilerimizin verimini artıracak ve onların modern üretim tekniklerini kullanmasını sağlayacak yüksek teknolojiyi, uygun ödeme koşulları ile sunmak'' diye konuştu.
Türkiye'de trafiğe kayıtlı yaklaşık 1 milyon 400 bin kullanılan traktör bulunduğunu ve bunun da yaklaşık yarısının 24 yaşın üzerinde olduğunu anlatan Özdemir, şunları kaydetti:
''Bu traktörler ekonomik ömrünü doldurmuş, bakım-onarım gideri ve yakıt sarfiyatı yüksek, güvenlik donanımlarından yoksun traktörlerden oluşuyor. Bunlarla Türk tarımının verimini artırmak mümkün değil. Biz de 59 yıllık deneyimimizle Türk çiftçisini desteklemeye, verimini artıracak, işini kolaylaştıracak ve kazancını artıracak en gelişmiş teknolojiyi hem traktör hem de ekipmanlar anlamında sunmaya çalışıyoruz. Toprağın sürülmesinden ekilmesine, dikilmesinden sulanmasına, gübrelenmesinden hasat edilmesi ve balyalanmasına kadar geçen bütün süreçte, teknolojinin nimetlerinden faydalanmak gerekir.''
Aksi halde birim alandan daha fazla rekolte ve kaliteli ürün almanın mümkün olmadığını, aynı zamanda üretim giderlerinin de düşürülemeyeceğini dile getiren Özdemir, "Dünya çiftçisiyle rekabet edebilmemiz için verimliliğimizi artırmamız gerekir. Bunu başarabilmemiz için de modern üretim tekniklerini kullanabilmemiz, bunu kullanabilmemiz için de yüksek teknolojiye sahip, yakıt sarfiyatı düşük, daha hızlı iş yapan traktör ve ekipman olması gerekir'' dedi.
Özdemir, Türk Tratör olarak çiftçilere bu imkanı sunmaya çalıştıklarını, çiftçilerin de teknolojiye daha çok önem vermeye başladığını, traktör beygir gücünün ortalama 55'den 70'e çıktığını sözlerine ekledi.