Yaşlılar Anlattı Gençler Kaydetti
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yavuz Erler ve Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Sakal’ın başkanlığında Tekkeköy’e sözlü tarih araştırma ve inceleme gezisi düzenlendi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yavuz Erler ve Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Sakal'ın başkanlığında Tekkeköy'e sözlü tarih araştırma ve inceleme gezisi düzenlendi.
Tekkeköy Belediyesi ve Karadeniz Tarih Araştırmaları Platformu'nun (KATAP) katkılarıyla tarih bölümü lisans ve lisansüstü öğrencileri verilen sözlü tarih araştırma ve inceleme metotları çerçevesinde sahada faaliyette bulundu. Bu kapsamda öğrenciler Büyüklü, Kurşunlu ve Çırakman Mahallelerinde gerçekleştirilen saha araştırmalarında 90 ve üstü yaş gruplarında erkek ve kadın yöre sakinleriyle yapılan söyleşileri görsel cihazlarla kayıt altına alındı. Böylece sözlü tarih çalışmaları için materyal veriler derlendi. Bu kapsamda sadece Büyüklü'de 30, Çırakman'da 129 kayıt yapılarak bizzat yaşanmış bir tarihe ait veriler akademik çalışmalarda değerlendirilmek üzere tasnif edilmiş oldu.
TARİHE ETKİ EDEN EKOLOJİK YAPILAR
Ayrıca Prof. Dr. Mehmet Yavuz Erler tarafından saha üzerinde tespit edilen ve tarihi olaylara etki eden ekolojik yapıya ilişkin akarsu kaynakları ve şelalelerin, sel türünden doğal afetlerin oluşumundaki etkileri de yerinde incelenerek kayıt altına alındı. Sözlü tarih araştırmaları ile ilgili olarak ise sahadaki incelemeler esnasında Prof. Dr. Fahri Sakal şu tespitlere yer verdi: "Sözlü tarih resmi ve yazılı basında yer almayanların, itilmişlerin, unutulmuşların ve yanı başımızda duran halkın tarihidir. Onların söz ve düşüncelerini kayıt altına almazsak, bir gün o fikirler kendileriyle beraber mezarlara gömüleceklerdir."
Konu ile ilgili olarak Prof. Dr. Mehmet Yavuz Erler "Yaşayan kültür varlıklarımız, tarihin canlı tanıkları olan büyüklerimize ve onların hatıralarına sahip çıkmamız ve bu hatıraları gelecek nesillere taşımamız elzemdir; bu konuda üniversitelerimizin bünyelerinde barındırdıkları genç nesli bir önceki kuşaklarla buluşturma konusunda daha sorumlu ve bilinçli davranma noktasında katkıda bulunmalıdır. Ayrıca, Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğrenci ve personeliyle bu konuda öncü olarak sahada çalışmalara başlamıştır" dedi.
Tekkeköy Kurşunlu Şelalesi'nde ise doğal afet türlerinden biri olan sellerin oluşumunda şelalelerin aşırı yağış debisi dönemlerinde taşınan taşlardan oluşan setler nedeniyle oluşturdukları göllerin patlaması sonrasında akarsu kenarlarında yer alan yerleşim yerlerinin maddi ve can kayıplı tahribatlara neden olduğunu belirten "Osmanlı Doğal Afetler" Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Yavuz Erler kentsel yapılanmanın tarihsel eksikliklerini dile getirerek bu konuda tarihe ait hale gelen verilerin olumlu veya olumsuz yanlarının değerlendirilerek yeni kent planlarının gözden geçirilmesine yönelik gerekliliğe vurguda bulundu.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü tarafından sağlanan imkanlarla üniversite öğrencileri ve öğretim üyeleri sahada halkla buluşarak tarihimize ilişkin yanlış anlatı ve verileri modern metotlarla tespit edilen verilerle yeniden değerlendirilmesine imkan sağladılar.
Ayrıca yazılı materyallerle tespiti bir hayli güç olan sosyal, iktisadi ve ekolojik yakın tarihe ilişkin pek çok veriyi kayıt altına alarak yöre halkının bu arşivin oluşumuna katkı sağlamasına fırsat vererek halk ve üniversite birlikteliğinin ortaya çıkarabileceği verimli bir çalışmaya imza atıldı. - SAMSUN