Haberler

Yatalak Hastanın Malullük Başvurusu Kabul Edilmedi

Abone Ol

Tokat'ın Turhal İlçesi'nde akciğer hastalığı ve solunum yetmezliği teşhisi konularak evde oksijen tedavisi gören yatalak hasta 66 yaşındaki Mehmet Çubuk, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) malulen emeklilik talebinde bulundu.

Tokat'ın Turhal İlçesi'nde akciğer hastalığı ve solunum yetmezliği teşhisi konularak evde oksijen tedavisi gören yatalak hasta 66 yaşındaki Mehmet Çubuk, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) malulen emeklilik talebinde bulundu. Ancak, SGK özür oranının yüzde 60'a ulaşmadığına kanaat getirerek istemini reddetti. Başka bir hastaneden yüzde 97 özürlü raporu alan Çubuk yeniden başvuru yaparak sonucu beklemeye başladı.

Tokat'ın Turhal İlçesi'nde oturan 4 çocuk babası Mehmet Çubuk, uzun yıllar kahvecilikle ile uğraştıktan sonra 2006 yılında emeklilik başvurusunda bulundu. 12 yıllık Bağ-Kur primi bulunan Çubuk'un askerlik borçlanması olduğu gerekçesiyle başvurusu reddedildi. Çubuk, daha sonra askerlik borçlanmasına karşılık 5 bin TL yatırdı. Ancak, İstanbul'da 2004 yılında bir doğalgaz firmasında 1 yıl çalışmasına karşın işyeri kayıtlarda sadece 75 gün SGK primi yatırdığı tespit edilince emekli olamadı. Emekli olamamasına üzülen Çubuk, ilerleyen dönemde hastalandı. Tedavi için Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne giden Çubuk'a burada 6 Mart 2012 tarihinde kronik obstruktif akciğer hastalığı ve solunum yetmezliği teşhisi konularak evde günde 20 saat oksijen tedavisi görmesi kararlaştırıldı.

Mehmet Çubuk'un İstanbul'da oturan en küçük oğlu 22 yaşındaki Medet Çubuk, hastaneden aldığı raporla babasının malulen emekliliği için İstanbul SGK İl Müdürlüğü'ne başvurdu. Hastalıkla ilgili raporda herhangi bir özür oranı belirtilmedi. Aileye 7 Mayıs 2012 tarihinde SGK, "Düzenlenen raporlar ve tüm dosyanız bölge sağlık kuruluna intikal ettirilmiş olup, yapılan tetkik neticesinde çalışma gücünüzün en az yüzde 60'ını kaybetmediğiniz kararına varıldığından malullük sigortası yönünden talebiniz reddedilmiştir" yazısını gönderdi.

Çubuk'a daha sonra 6 Aralık 2012 tarihinde tedavi için gittiği Sivas'ta ise Numune Hastanesi Sağlık Kurulu'nca, kalp yetmezliği, akciğer rahatsızlığı ve kas iskelet sisteminde sıkıntı olduğu gerekçesiyle yüzde 97 özürlü raporu verildi. Aile bu kez, hastaneden alınan yüzde 97 özürlü raporunu SGK'ya gönderdi. Son gönderilen rapor ve malulen emeklilik başvurusuna ise henüz cevap verilmedi. Babasının 1963 yılından itibaren aralıklı olarak Bağ-Kur primi yatırdığını belirten Medet Çubuk, şöyle dedi:

"Emekli olması için 2006 yılında askerlik borçlanmasını çıkardık. Biz gereken borçlanmayı yatırdık ama bu kez İstanbul'da çalıştığı firmanın sigorta primini yatırmadığı ortaya çıktı. Yine emekli olamadı. Ondan sonra da babam rahatsızlandı. Babamı tedavi için Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'ne götürdük. Tokat'taki hastanede doktorlar babamın yatakta tedavi görmesini istedi. Biz de bunun üzerine malulen emekli yapmak istedik. Evde yataklı tedavi görmesi gerektiği yönünde rapor verildi. Biz bunu SGK'ya göndererek malulen emeklilik istedik ama gelen cevapta özür oranının yüzde 60'ı geçmediği belirtilerek talep kabul edilmedi. Daha sonra Sivas Numune Hastanesi'ne götürdük. Burada bir süre tedavi gördükten sonra yüzde 97 özür raporu aldık. Bu raporu tekrar SGK'ya gönderdik ve şimdi cevap bekliyoruz."

'MAĞDUR OLDUM'

Hasta yatağında günde 20 saat oksijen tedavisi gören ve ayağa kalkamayan Mehmet Çubuk ise, kendisinin mağdur olduğunu söyleyerek, "Vaziyeti görüyorsunuz. Bu halde çalışmama imkan yok. Ben malulen emekli olmak istiyorum" diye konuştu. Evde bakım hizmeti alan Çubuk, herhangi bir gelirleri bulunmadığını ekledi.

MY,FY(EA/İD) - Tokat / Turhal

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sosyal Güvenlik Kurumu Mehmet Çubuk Turhal Tokat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title