Haberler

Yayıncıların Beyazıt Kitap ve Kültür Fuarı'ndan Beklentileri Yüksek

Abone Ol

İSTANBUL ( AA) - Türkiye Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen "36. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı"na bu yıl 180'in üzerinde yayıncı katıldı.

İSTANBUL ( AA) - Türkiye Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen "36. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı"na bu yıl 180'in üzerinde yayıncı katıldı.

Beyazıt Meydanı'nda okuyucuyla buluşan fuarda yer alan Basın Yayın Birliği (BasYayBir) Yönetim Kurulu Başkanı ve Erdem Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Dr. Melike Günyüz, etkinliğe ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, fuarın ramazanın hatırına ziyaret edilen bir yer olmaması gerektiğini dile getirdi.

Günyüz, fuarın Türkiye'nin yanı sıra Orta Doğu, Avrupa ve Asya'nın en önemli kitap ve kültür etkinliği haline gelmesi gerektiğinin altını çizerek, "Yeni kültür politikasıyla gelişen yayıncılığımızın dünya çapında bir sektöre dönüşmesi için 36 yıllık geleneği yeniden canlandırabilir, bütün İslam aleminin ramazanda buluştuğu bir şenliğe dönüştürebiliriz." dedi.

Büyük Doğu Yayınları Genel Koordinatörü Emrah Kısakürek de fuara 1996'dan beri katıldıklarını aktararak, bu yıl fuarın yeterince dolu olmadığı eleştirisinde bulundu.

Fuarın en önemli ayağının yayınevleri olduğunu dile getiren Kısakürek, daha çok etkinlik düzenlenmesi önerisinde bulunarak, "Her yayınevinin sosyal medya üzerinden kendi takipçilerini hareketlendirmesi ve bu sayede fuar alanına gelen takipçilerin diğer yayınevlerinin kitaplarından da haberdar olması ideal olan. Bu konuda tüm yayınevlerine görev düşüyor." ifadelerini kullandı.

Kısakürek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Diyanet Vakfı'nın (TDV) fuar için önemine işaret ederek, "Fuar, imza günleri, sohbet toplantılarıyla nispeten tenha olabilecek günlere alternatif etkinlikler koyularak zenginleştirilecek bir faaliyettir. Fuarı organize edenin, idari olarak devlet memurluğu mantığına mahkum olmuş yapıdan kurtulması şarttır." diye konuştu.

"Okur dostlarımız, biz yayımcıların kahramanlarıdır"

Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Yönetim Kurulu Başkanı Münir Üstün, Beyazıt Kitap Fuarı'nın geleneksel ve özel bir fuar olduğunu söyledi.

Fuarda, okurların yazarlarla vakit geçirdiği samimi bir ortam bulunduğunun altını çizen Üstün, "Biz yayımcılar her yıl hasretle ramazandaki fuarımızı bekleriz. Yazarlarımızı arar, imza ve sohbet günleri için randevular alırız. Sabah mahmurluğu ayrı güzel, öğle, ikindi vakti, akşam ezanı ve açılan oruçlar ayrı bir güzeldir fuarda. Bu duyguları paylaşacak dostlarımızı her zaman Beyazıt Kitap Fuarımıza bekliyoruz ve diyoruz ki kitap okuru dostlarımız, biz yayımcıların kahramanlarıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Şule Yayınları Satış ve Pazarlama Müdürü Çetin Öğüt, ramazanın Kur'an-ı Kerim'i okuma ve anlama ayı olduğunu ifade etti.

Ramazanın daha verimli geçmesi adına TDV tarafından her yıl İstanbul ve Ankara'da kitap fuarları düzenlendiğini belirten Öğüt, "Şule Yayınları olarak ilk başladığı günden bugüne, her yıl fuara katıldık. Ancak bu yıl fuara ilginin düşük olması çok üzücü. Bunun tanıtım eksikliği, Beyazıt Camisi'nin hala tadilatta olması gibi pek çok sebebi var." diye konuştu.

Öğüt, İslam alemine ilk vahyedilen emrin "Oku" ayeti olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"Günümüzde kitap fuarları, okurla yayınevini buluşturma noktasında çok önemli bir vazife görmekte. Fakat gelişigüzel, plansız programsız yapılan fuarların, sadece adı fuar. Nitelikli kitap fuarları ise okurlar için takip ettikleri yayınevlerini yakından görmek, yazarlarıyla buluşmak ve tanışmak anlamında önemli bir görevi ifa ediyor."

- "Bizim tek temennimiz fuarın daha profesyonel hale gelmesidir"

Zafer Yayın Grubu Satış Sorumlusu İbrahim Zafer de farklı ilçelerde yapılan ramazan etkinliklerinin ilgi açısından kitap fuarını etkilediğini söyleyerek, "Her yıl fuarın açılışında geriye doğru bir gidiş var. Eskiden milletvekilleri, bakanlar, diyanet işleri başkanı ve bürokrasiden birçok insan açılışa geliyordu. Bu katılım gittikçe azaldı." değerlendirmesinde bulundu.

Her yıl fuara özel kitap yayımladıklarını kaydeden Zafer, kitapları en güzel haliyle sergilediklerini sözlerine ekledi.

İnsan Kitap Yöneticisi İsmail Akıncı, ramazanda insanların dini konuda daha yoğun duygular yaşadığını dile getirdi.

Dini kitapların ağırlıklı olarak fuarda yer aldığına vurgu yapan Akıncı, "Bizim tek temennimiz fuarın daha profesyonel hale gelmesidir. Mekanla mı yapılan düzenlemelerle mi alakalı olur. Bilemiyorum. Bunların konuşulması gerekir. Fuar nerede profesyonel hale gelecekse orada olması daha faydalı olur. Profesyonel tarzda, daha uygun bir mekanın olduğu, yayınevlerine daha fazla metrekarelerin ayrılabildiği, okuyucunun daha rahat gezebileceği, kitapların daha rahat bir şekilde incelenebileceği bir fuar sistemi olması gerekir."

Yeditepe Yayınları yöneticisi Mustafa Karagüllüoğlu da fuarın okuyucular adına ulaşım açısından güzel bir noktada bulunduğunun altını çizdi.

Fuarın insanlar için uğrak yeri haline geldiğini belirten Karagüllüoğlu, şunları söyledi:

"Daha önceki yıllarda burası okuyucuların yoğun olarak geldiği bir yerdi. Sultanahmet Meydanı ise bu işin ilk başlangıç noktası olması bakımından bütün yayıncıların göz ağrısı ve ramazanda ciddi anlamda ilgiye maruz kalan bir yer. İnsanların camiden dolayı da oraya akını oluyor. Elbette kitap fuarının da orada olması daha iyi olur ama bunun kararını nihayetinde yetkililer verecek." dedi.

İz Yayıncılık Kurumsal İletişim Temsilcisi Ömer Tofa ise fuarın ziyaretçi sayısının geçen yıla kıyasla bu yıl çok daha az olduğunun altını çizdi.

Her akşam "Ramazan Sohbetleri"nin yanı sıra yazar okur buluşmalarının yaşandığı imza etkinliklerinin de yapıldığı fuar, 21 Haziran'da sona erecek.

Kaynak: AA / Güncel

Beyazıt Meydanı Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title