Haberler

Yazarlık Atölyesi'nde Dersler Başladı

Güncelleme:
Abone Ol

Başakşehir Belediyesi'nin Türk edebiyatına güçlü kalemler yetiştirmek için hayata geçirdiği 'Yazı ve Şiir Atölyesi', üçüncü yılında ders başı yaptı.

Yazar adaylarından gelen yoğun ilgi nedeniyle Cevdet Kılıçlar Bilgievi'nden sonra, Cemil Meriç Bilgievi'nde de ikinci atölyesini açan kurslara ilgi büyük.

''Yazı ve Şiir Atölyesi''nde eğitimler, Cevdet Kılıçlar Bilgievi'nde şair ve yazar A. Ali tarafından çarşamba, Cemil Meriç Bilgievi'nde ise yazar Sadık Yalsızuçanlar tarafından cuma günleri veriliyor. Belediye tarafından düzenlenen kurslara, eczacılar, reklamcılar ve psikologlar da yazar olmak için ter döküyor. Kayıtların bittiği kurslar mayıs sonuna kadar devam edecek.

Her yaştan yazar adaylarının başvurabileceği 'Yazı ve Şiir Atölyeleri'ne devam edenler arasında 5 çocuk annesi ev hanımı, eczacılar, endüstri mühendisleri, reklamcılar, psikologlar, antikacı ve öğretmenler de bulunuyor. Söyleyemediklerini dile getirmek, iyi bir okuyucu olmak için atölyeye başlayanlar da bulunuyor.

"Kendimi anlamak için buradayım"

Her hafta farklı bir yazarı ve yazım teknikleriyle, hocalarının eşliğinde tanışacak olan yazar ve şair adayları, ilk derste atölyeye başlama nedenlerini anlattı.

Fatma Yüksel:

''Atölyeye gelmeyi çok istiyordum. Çocuklarımı büyüktüm derslere katılabildiğim için çok mutluyum.''

Ahmet Karaman:

''İstanbul Üniversitesi Radyo-TV öğrencisiyim. Daha iyi senaryolar yazmak için geldim.''

Halit Papari:

''Edebiyat bir felsefedir. Felsefe ise benim düşüncelerim, edebiyatı öğrenmek için buradayım.''

Azam Yılmaz:

''Antikacıyım. Yazarlığı, dolayısıyla da kendimi anlamak için buradayım.''

Mehmet Kızılca:

''Endüstri Mühendisiyim. İki sene önce bir roman yazdım, romanıma bir son bulmak için buradayım.''

Hümeyra Kaplan:

''Psikoloji mezunuyum. Mektuplardan oluşan yazılarım var. Ali Ural'ın kitabını okudum. Sonra atölyenin varlığını öğrendim. Mektuplarımı düzenleyebilmek için buradayım.''

Esra Toker:

''Kendimi bildim bileli okur yazarım. Yarışmalarda birinciliklerim var. Daha ciddi bir şekilde yazabilmek için geldim.''

"Yazı öğrenilebilir ve öğretilebilir"

Cemil Meriç Bilgievi'nde yazar adaylarına eğitim veren yazar Sadık Yalsızuçanlar, yazarlığın öğrenilebileceğini savunarak, ''Yazarlık diğer meslek grupları gibi uzmanlar tarafından öğretilebilir. Bunun için tek gerekli şart adayların istekli olmaları ve çok çalışmaları gerekir. Yazar adayı mesela güneşli havalarda masa başında saatlerce oturabilmeli ve çalışabilmelidir. Adayın aynı zamanda çok kitap ama kaliteli kitaplar okuması gerekir. Biz bu derslerle senaryo yazmayı, düz yazı yazmayı kendimiz bir fiil içinde yer alarak öğreneceğiz'' dedi.

Yazar ve Şair A. Ali Ural ise ilk derste atölyenin amaçlarını anlattı. Ural,

''İnsanın içinde bulunduğu durumun farkına varabilmesi için edebiyat gerekmektedir. Edebiyat denizin dibini görebilmek için kullandığımız deniz gözlüğüdür. Bir kitabı okuduğumuzda artık önceki bizden farklı bir kişi olmuşuzdur. Yazmak ise bir sonuçtur. Yazar adayının iyi bir göze sahip olması gerekir bu atölye bize doğru bakmayı öğretecek'' diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Sadık Yalsızuçanlar Cevdet Kılıçlar Cemil Meriç Ali Ural Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title