Yazma Eserler Koleksiyonuna Yenileri Eklendi
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Bu yıl rekor alım yaparak kültürel mirasımıza bin 195 yazma eser daha kazandırdık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Bu yıl rekor alım yaparak kültürel mirasımıza bin 195 yazma eser daha kazandırdık" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in "Yazma eserler bir milletin kimlik belgeleridir" düsturu ile hareket eden Bakanlık, Türk kültürünün en önemli kaynakları olan yazma eserler koleksiyonuna yenilerini ekledi.
Her yıl alım yapılan yazma eserler koleksiyonuna kazandırılacak eserler için bu yıl ilk kez Bakan Çelik'in talimatıyla aralarında akademisyenlerin de bulunduğu Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Eser Sağlama Kurulu oluşturuldu. Gerçekleştirilen ilk toplantıda başvuruda bulunan vatandaşların ellerindeki el yazmalarını değerlendiren Kurul, satın alınacak eserleri belirleyerek harekete geçti ve rekor düzeyde alım yapıldı.
"2014 YILI İÇİN HEDEFİMİZ 2 BİN ESER"
Çalışmalara ilişkin Bakan Çelik, "Kültürel mirasımıza bin 195 yazma eser daha kazandırarak gurur duyduğum çalışmalardan birine daha imza atmış olduk. Bu önemli gelişmeyle gelecek nesiller için hazırladığımız birikimin değerini katbekat artırmış olduk. Öncelikle şunu belirteyim; 2014 yılı için hedefimiz 2 bin eser. Biz bu yıl ilk alımımızda neredeyse 2013 yılının tamamında alınıp koleksiyona kazandırılan yazma eser sayısına yaklaştık. 2012'ye bakıldığında ise bu sayıyı geçtiğimiz net bir şekilde görülüyor. Rakamlarla ifade edecek olursak; 2012'de dört toplantı sonrasında bin 44 eser, 2013'te yine dört toplantı da alınan eser sayısı bin 534. Satın alınan eserler arasında hattat silsilesi Osmanlı'nın en önemli hattatlarından, II. Bayezid'in de hat hocalığını yapan Şeyh Hamdullah'a kadar uzanan Mehmed Vasfi'nin yazdığı yaklaşık 200 yıllık Kur'an-ı Kerim, Nur Ali Şahın Divan adlı eserinin lake cilt kaplı bir nüshası ve Esterabadinin Tarih-i Nadir Şah'ı yer alıyor" ifadelerini kullandı.
"BU ESERLER YALNIZCA BİZİM DEĞİL, TÜM İNSANLIĞIN ORTAK MİRASIDIR"
Bu isimleri söylerken bile büyük bir heyecan duyduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti:
" Koleksiyona kazandırılan eserler içerisinde kitap sanatlarının oldukça nadir örnekleri var. Müzehhip Salih Zühdi imzalı 1881-82 tarihli Amme Cüzü bunlardan sadece bir tanesi. Kazandırdığımız bu eserlerle birlikte artık tıp, astronomi, edebiyat, tarih, İslami ilimler, musiki ve daha birçok konuda toplam bin 195 adet yazma daha Yazma Eserler Kurumu koleksiyonunda. Bizler çok şanslıyız. Çünkü kültürel açıdan zengin bir tarihe sahibiz. Atalarımızdan çok zengin bir kültürel miras devraldık. Bu mirasın önemli bir bölümünü; milletimizin güzel ve önemli hasletlerini dile getiren, dini, kültürel ve sosyal hayatımızın önemli belgeleri olan yazma eser koleksiyonlarımız oluşturmaktadır. Bu eserler yalnızca bizim değil, tüm insanlığın ortak mirasıdır. Bakanlık olarak amacımız, bu eşsiz mirasa sahip çıkmak, etkin bir şekilde gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır. Ayrıca, bu vesileyle Süleymaniye Kitap Şifahanesinin kısa süre sonra açılacağının müjdesini de vermek istiyorum. Şifahanenin açılmasıyla, yüzlerce yıllık Kur'an-ı Kerim'ler, kitaplar, cönkler, seyahatnameler Süleymaniye'de şifa bulacak. Daha önce Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesinde yapılan restorasyon çalışmaları artık, açılacak şifahanede yürütülecek. Şifahane aynı zamanda bir eğitim merkezi olarak da hizmet verecek. Gelen talepler doğrultusunda daha önce Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesinde yapılan, yurt dışında kitap restorasyonuyla uğraşan ve eğitime ihtiyacı olan kişilerin Türkiye'de yetiştirilmesi de kitap şifahanesinde yapılacak." - ANKARA