Haberler

Yazma Eserlerin Restorasyonu Için Atölye

Abone Ol

Yunus Emre Enstitüsünün, Kalkınma Bakanlığı ve Merkez Bankası ile ortaklaşa sürdürdüğü, "Balkanlar'da Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi" kapsamında, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yazma eserlerin restorasyonu için üç atölye kuruldu.

Yunus Emre Enstitüsünün, Kalkınma Bakanlığı ve Merkez Bankası ile ortaklaşa sürdürdüğü, "Balkanlar'da Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi" kapsamında, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yazma eserlerin restorasyonu için üç atölye kuruldu.

Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesinin emekli müdürü Dr. Nevzat Kaya ile Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Aydemir'in de aralarında bulunduğu uzmanlar heyeti, atölyelerin kuruluşu ve Türkiye'den gönderilen teknik donanımların teslimi için Saraybosna'daki Bosna Hersek Arşivi'ni ziyaret etti.

Kaya, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin amaçlarından birinin bölgede restoratör yetiştirmek olduğunu belirterek, "Buraya sağlanan teknik donanımı kullanacak kişiye Türkiye'de en az 4 aylık bir eğitim programı vereceğiz. Söz konusu eğitimlerin birkaç ay içinde yapılması planlanıyor." dedi.

Projenin başlangıç noktasının Bosna Hersek olduğunu söyleyen Kaya, 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaş sırasında yanan Şarkiyat Enstitüsü'nde 6 bin 500 yazma eserin yok edildiğini söyledi.

Kaya, Saraybosna'daki Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi'nde bulunan belgelerin çoğunun dijital ortama aktarıldığını ifade ederek, "Bosna Hersek'e sekizinci gelişimiz. Saraybosna dışında Travnik, Zenica ve Banja Luka şehirlerine de giderek nerede tek bir yazma varsa onları dijital ortama aktardık, kataloglarını hazırlıyoruz." diye konuştu.

Dijital ortama aktarılan belgelerin hem Türkçe hem de Boşnakça iki nüsha şeklinde teslim edildiğini söyleyen Kaya, söz konusu eserlere herkesin ulaşabilmesini amaçladıklarını kaydetti.

Bosna Hersek Arşivi Müdür Yardımcısı Hadzija Hadziabdic de Bosna Hersek Arşivi'ne yapılan teknik donanım yardımının kendileri için son derece önemli olduğunu ifade etti.

"Balkanlarda Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi" kapsamında, Balkan ülkelerinde, başta Osmanlı döneminden kalanlar olmak üzere, hasar görmüş yazma eserler ve tarihi belgelerin tamir edilmesi hedefleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Merkez Bankası Nevzat Kaya Süleymaniye Saraybosna Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title