Yemen'de İlk Defa Şii Bayramı Kutlandı
Husi Ensarullah Hareketi, ilk defa Gadir i Hum Bayramı'nı halka açık olarak kutladı.
Yemen'in başkenti Sana'da Husi Ensarullah Hareketi'ne bağlı gruplar Şii inancında "Hz. Ali'nin Allah tarafından halifeliğe seçildiği gün" olduğuna inanılan Gadir-i Hum gününü kutluyor.
Sana Uluslararası Havalimanı'na giden büyük bir bulvarı kapatan Husiler böylelikle ilk kez İslam dünyasında sadece Şiilerin kutladığı bir bayramı halka açık olarak kutlamış oldu.
Bölgeye erken saatlerde gelen yüzlerce Husi "Lebbeyk ya Ali" (Sana geldik ey Ali!) sloganları atarak Gadir-i Hum gününü kutladı.
Gösteriler için kurulan dev ekranda Hz. Ali'ye ithafen yazılmış şiirler okunurken, hareketin merkezi Sa'da'da yaşayan Ensarullah lideri Abdülmelik el-Husi'nin konuşması da canlı olarak aktarıldı. Hareketin kanalı olarak bilinen el-Mesire televizyonundaki konuşması ile meydanda toplanan Husilerin "el-Gadir-i Hum" gününü kutlayan Husi, ülke gündemi hakkında da konuşmalar yaptı.
Bölgeyi erken saatlerde abluka altına alan Husiler'in güvenlik kordonu kurarak bölgeye gelen vatandaşların üzerlerini aradığı gözlendi.
Gadir-i Hum günü nedir?
Şii Caferi mezhebi mensupları, Allah'ın Hz. Muhammed'e Gadir-i Hum bölgesinde Hz. Ali'yi halife olarak atadığına dair emir verdiğine inanıyor. Hz. Ali'nin Hz. Muhammed'den sonra halkın seçimi yoluyla değil Allah tarafından Hz. Peygamber'in sağlığındayken vahiy ile halifeliğe atandığına inanan Şiiler, diğer Müslümanlardan ayrı olarak Kurban ve Ramazan Bayramı'na ilaveten Hicri takvime göre Zilhicce Ayı'nın On Sekizinci gününü üçüncü bayram olarak kutluyor. Şiiler bu inançları sebebiyle seçimle halifeliğe getirilen Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer ve Hz. Osman'ın halifeliklerini "gayri meşru" görüyorlar.
-Husiler ve Şiilik
Yemen'in kuzeyinde bulunan Sa'da kentini kontrolü altında tutan Husilerin lideri Hüseyin Bedreddin el-Husi'nin bağlılarını, Ensarullah Hareketi adı altında silahlı siyasal bir örgüte dönüştürmesi ve bu süreçte örgütün ideolojik yapısının Zeydilik'ten İran'ın resmi mezhebi olan 12 İmamcı Şiiliğe (Caferilik) evrilmesi Yemen kamuoyunda Husiler hakkında soru işaretlerine yol açıyor.
Yemen ile Suudi Arabistan sınırında bulunan Sa'da kent merkezinde yaşayan Husiler önceleri, Hazreti Muhammed'in torunları olan ilk 5 İmam'ı (Hz. Ali, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin, İmam Zeynelabidin ve İmam Zeyd) meşru İslami önder kabul eden ancak Sünni Müslümanlarla teorik ve pratik alanda çatışmayan Zeydi mezhebine mensuptu.
Sana Üniversitesi Eğitim ve Felsefe Bölümü üyesi Prof. Dr. Ahmed Muhammed ed-Dağşi, Zeydi Mezhebi'nin genel görüşleri arasında yer almayan "Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer ve Hz. Osman'ı Hz. Ali'den önce halife oldukları için suçlu ya da kafir görmek" gibi aykırı görüşlere sahip olan Carudiye ekolüne mensup olan Husi lideri Bedreddin el-Husi'nin İran'ın Kum kentinde ve Lübnan'da gördüğü ilahiyat eğitimi sonucu 12 İmamcı Şii Caferi mezhebini kabul ettiğine dikkati çekiyor. Dağşi, Husi hareketinin, ideolojik açıdan Yemen'deki Sünni ve Zeydi hareketlerden bağımsızlaşarak İran yönetimiyle paralel bir siyasal oluşuma dönüştüğü değerlendirmesinde bulunuyor.
Husi Ensarullah hareketine bağlı militanlar, eylül ayında başkent Sana'daki devlet kurumlarını ele geçirmiş, bir çok siyasetçi, aktivist ve işadamının ev ve ofisini yağmalamışlardı. Krizi bitirmek için Birlemiş Milletler temsilcisi ve ülkedeki diğer siyasi grupların da katılımıyla, Ensarullah Hareketi ve yönetim arasında uzlaşıya varılmıştı. - Sana